Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær

It-firmaer kæmper videre i FESD-togets bremsespor

Leverandører gik glip af et stort samlet FESD-udbud, da kommuner og stat gik hver til sit. Nu kæmpes der fra hus til hus.

Konkurrencen er fortsat benhård blandt leverandørerne, selvom det store fælles udbud af ESDH-løsninger er blevet sløjfet.

Når vinderne i de kommende mindre ESDH-udbud skal findes, beder it-cheferne i kommunerne, ministerierne og regionerne næppe topcheferne fra leverandørerne hoppe i badedragter, som deltagerne ved Miss World-konkurrencerne,

Men tag ikke fejl. Hver lille detalje hos leverandørerne bliver tjekket grundigt fra alle vinkler.

Rækken af virksomheder, der kæmper på dette felt, har næste alle forsøgt at gøre sig mere lækker op til det alle regnede med ville blive et stort fælles offentligt udbud.

En af metoderne er at indgå en række alliancer, hvilket er en ting, som flere af leverandørerne har benyttet sig af.

Software Innovation har netop indgået et fornuftsægteskab med Fujitsu. De to selskaber går sammen om at levere en ny ESDH-løsning, som bygger på de to virksomheders løsninger.

Mens Fujitsu er en storspiller på det kommunale markedet, har Software Innovation først lige fået vendt skuden, efter tre kommuner tidligere opsagde deres kontraktrer på grund af bøvl og uenighed - en strid, der endte med, at selskabet måtte betale erstatning.

Direktør Peter Perregaard sikrede sig dog det vigtige kunde-stempel fra Finansministeriet ved at score ordren om at levere ESDH til ministeriet.

Traen viser tænder

Traen viser også tænder i kapløbet og har overtaget Accentures forpligtelser i forhold til FESD1, men løb for nylig ind i en alvorlig bet.

Det kom nemlig frem, at en investor skal redde Traen fra total kollaps, efter selskabet har leveret et dundrende underskud i 2008.

It-giganten CSC og ScanJour har man ikke hørt meget til siden selskabets problemer under FESD1, hvor Forsvaret kaldte selskaberne en "bøvlet leverandør" og fem ministerier sendte et brev, hvor man klagede over leverancen.

Men selvom der har været problemer for FESD1-leverandørerne, har de stadig vundet på forløbet, vurderer direktør Michael Karvø fra CEDI.

"ScanJour var en stor spiller i staten inden FESD1. I dag er selskabet ikke til at komme udenom, i det dets Capia-system er meget udbredt," siger han.

Både Software Innovation og Traen har alt andet lige øget deres markedsandele betragteligt i perioden.

Uden for FESD1 står en række yderst interessante spillere på spring.

Her er Rambøll Informatik gået sammen med cBrain, der i øvrigt netop har gjort indhug i FESDen ved at nuppe Velfærdsministeriet som kunde.

Her vurderer direktør, Michael Karvø, at parret kan blive en stærk konkurrent til det øvrige felt.

"Det er godt set af Rambøll, siden cBrain har vist sig som et innovativt firma," siger han.

Også it-giganten KMD med hele 36 kommuner på selskabets dokumenthåndteringsløsning kan give kamp til stregen.

EDB Gruppen kan komme ind fra sidelinjen og fremvise blandt andre Herning Kommune som kunde. Endelig er der en række outsidere som FICS og Ditmer, der måske ikke er så omtalte, men sidder på et pænt stort antal offentlige kunder.

"Især EDB Gruppen og Ditmer stormer frem, så dem skal man bestemt også regne med," siger Michael Karvø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere