Artikel top billede

Fiberselskaber: Debatten skal være mere saglig

Med ny visionsplan håber Dansk Energi at nuancere debatten om fremtidens bredbånd. Brancheorganisationen er træt af en ensidig debat om underskud.

Nu skal danskerne én gang for alle have klar besked om fiberbredbånd og dets potentiale. Det mener fiberselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, der i en ny rapport over 20 sider kommer med visioner for udrulningen af fiberbredbånd og dets anvendelse i Danmark.

"Det er et bud på fra vores side at kigge fremad. Vi synes, der mangler nogle pejlemærker for os som branche," siger chefkonsulent hos Dansk Energi, Christian Berg.

Det er nemlig ikke småpenge, der er i spil, når der står fiberrig kost på menuen.

"I vores branche med de her milliard-investeringer, der foretages, så ville det være rart med pejlemærker, man kunne gå efter, som rækker lidt ud i fremtiden. Derfor har vi selv taget teten og formuleret en vision, som vi håber, bliver genstand for drøftelse," siger han.

Usaglig debat om fiber

Christian Berg forklarer, at Dansk Energi med rapporten forsøger at løfte debatten om fiber kontra kobber, som efter hans mening ofte har været for ensidig.

"Vi håber at bringe debatten op på et lidt højere niveau og tage nogle samfundsbriller på, så det ikke bliver den her evindelige diskussion, hvor man harcelerer over, at der er røde tal på bundlinjen efter ganske få års aktivitet.

Selvfølgelig vil der være røde tal på bundlinjen i en opstartsperiode. Det er klart, at når penetrationen bliver højere, som vi klart forventer, så begynder det at se anderledes ud med økonomien," siger Christian Berg.

Han mener, at fiberdebatten sommetider har været usaglig.

"Det her handler om at få en mere saglig diskussion, end tilfældet måske har været i perioder, hvor der har været ensidigt fokus på de her underskud, som vi ikke mener, er særlig interessante, for det har hele tiden ligget i kortene, at der ville være underskud i en udbygningsperiode," siger han.

"Selvfølgelig handler det om at kunne levere noget kommercielt i konkurrence med andre, men vi vil godt prøve at løfte diskussionen højere op," slår Christian Berg fast.

Efterlyser politisk handling

Og når diskussionen skal løftes højere op, mener Dansk Energi, at der skal politisk fokus på bredbåndets fremtid.

"Vi forventer, at vi får nogle forskellige aktører ud af busken. Vi forventer selvfølgelig også, at det kan skabe en politisk debat om, at man måske skal træde lidt hårdere på speederen end hidtil. Det her er vores bud på at få en debat i gang i specielt det politiske. Det har vi savnet," siger Christian Berg.

Kan godt leve med underskud

Dansk Energi mener, at højhastighedsinternet skal prioriteres på linje med andre infrastrukturprojekter. Det gælder for eksempel holdningen til underskud.

"Underskud kan vi godt leve med. Det har hele tiden været forventet. Man kan ikke etablere en helt ny infrastruktur, hvis man forventer positive tal på bundlinjen den første årrække. Havde man sådan en forventning generelt til infrastrukturprojekter, så ville man jo aldrig bygge veje, broer eller metroer," siger Christian Berg.

"Vi står lige nu over for nogle ganske store økonomiske udfordringer med nedgang, og man taler meget om, at motorvejsbyggeri kan skabe arbejdspladser, men vi bør da også have fokus på de digitale motorveje," siger han.

Bredbåndskomite går for langsomt

Dansk Energi mener nemlig ikke, der er fut nok i Helge Sanders bredbåndskomite. Derfor smider de nu fiberrapporten på bordet og håber, at politikerne samler den op.

"Sidst på året skal de finde ud af noget, og derefter skal det serveres for politikerne. Med den tidsplan går der relativt lang tid, før man kommer med noget konkret. I vores branche med de her milliardinvesteringer kan vi ikke vente i så lang tid.

Vi synes, det er for langt et tomrum at gå og vente på, at der kommer noget konkret. Derfor har vi fundet det nødvendigt at komme med det her," siger chefkonsulent hos Dansk Energi, Christian Berg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere