Artikel top billede

Direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark håber, at EU blander sig uden om prissætningen i teleindustrien.

Telebranchen om EU-prisloft: Sovjetiske tilstande

EU-reguleringer er konkurrencehæmmende, mener den danske teleindustri. Fastsatte prislofter vil især gå ud over de små selskaber, vurderer teleekspert.

Telefonregningen for mobilopkald i udlandet har igennem EU-stramninger i de senere år fået en del fedtsugninger, som går ud over teleselskabernes indtjeningsmuligheder, innovationsevne og ikke mindst konkurrenceevne, mener direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikations-industrien i Danmark.

Derfor råber han vagt i gevær, når EU nu barsler med nye nedskæringer i priserne på både samtale- og datatrafik.

Unionen har allerede i denne uge fået gennemført et prisfald på sms mellem EU-landene, der ryger ned på omkring en krone.

"Man indfører sovjetiske tilstande, hvis man bestemmer, hvad slutbrugerprisen skal være frem for at lade konkurrencen flytte bjerge, som det er sket i Danmark, hvor vi har nogle af Europas laveste priser," siger Ib Tolstrup.

Hans udsagn er især møntet på samtalepriserne, hvor EU vil sænke priserne med omkring 50 procent fra omkring 4,30 kroner til 2,60 kroner over de næste to år samt på sms-området, hvor europæerne fra 1. juli i år kan se frem til priser på en krone per sms frem for den nuværende takst på 2,50 kroner.

Engrospris rasler ned

Engrosprisen på datatrafik vil EU også have sat ned fra de nuværende 2,05 euro til 0,5 euro pr. megabyte i 2011.

Den forestående datapris-regulering på engros-siden har Ib Tolstrup nemmere ved at sluge.

"Regulering af engrospriserne kan vi tolerere, fordi teleselskaberne på den måde stadig kan konkurrere på slutbrugerprisen," forklarer han.

En gevinst for de store selskaber

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult ser også bekymret på de EU-regulerede priser.

"EU har ingen føling med telemarkedet, der vil regulere sig selv i form af den frie konkurrence," forklarer han til Computerworld.

Men er det ikke en sang, som vi har hørt mange gange før? Nu sørger EU jo for at priserne ryger ned

"Jo, men det er en sang, der virker. I Danmark har vi set, hvordan de små teleselskaber som CBB Mobil og Telmore har trukket priserne ned."

"Hvis EU får lov til at sætte et prisloft, så vil prisgabet mellem de små og de store teleselskaber ikke være særlig stort, og der vil ikke være incitament for kunderne til at skifte og derved presse priserne yderligere ned," forklarer John Strand.

Han fremhæver den europæiske telesammenslutning Mobilechallengers, hvor blandt andre teleselskabet 3 sidder med ved bordet sammen med en række mindre telespillere, som et initiativ til at sænke priserne.

"EU-initiativerne vil simpelthen gøre det vanskeligt for de mindre operatører at konkurrere med de store selskaber, der på længere sigt kan sætte sig på hele markedet og dermed fastsætte priserne," lyder det fra John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere