Artikel top billede

Ny trojaner forlanger løsepenge fra ofrene

En trojaner har fundet en ny måde at få sine ofre til at ryste op med penge for en værdiløs licens - den starter med at kryptere brugerens data.

Computerworld News Service: Det er ikke første gang, inficerede PC'er også har fået data krypteret. Det er faktisk sket flere gange siden 2005. Men sikkerhedsfirmaet FireEye fortæller, at den trojanske hest Vundo til gengæld er den første, der blander den gamle, konventionelle antivirus software-svindel med den rene afpresning.

Firmaet fortæller ikke præcist, hvordan programmet inficerer brugerne - programmer som dette udnytter undertiden Windows autorun-sårbarheden - men når det først én gang er på systemet, så går det ellers i gang med at kryptere alle de forskellige filer, den kan finde, heriblandt jpg, PDF og word-filer.

Bagefter præsenterer den brugeren for FileFix Pro 2009 (som er et såkaldt 'rogueware') som den eneste måde at tilbageskaffe de nu utilgængelige filer.

Heldigvis lader det til, at programmet krypterings-metode ikke er den mest avancerede, og en ansat i FireEye har allerede nu skrevet et Perl script, som kan løse problemet. På den måde kan man slippe for at skulle betale de cirka 220 kroner, som svindel-licensen koster.

"Vundo har ændret sin kriminelle metode fra at være en typisk scareware-taktik til nu at benytte ransomwares afpresningsmetoder. Selv om det måske nok er dumt at falde for scareware, så har brugerne, når først maskinen er blevet inficeret med ransomware, ikke ret mange andre valg end at hoste op og købe dekrypterings-softwaren," skriver sikkerhedsfirmaet i et indlæg på sin blog.

Godt kamufleret

Fra og med 19. marts har ingen antivirus-programmer tilsyneladende kunnet se den sidste nye version af Vundo, og det hjælper ikke, at programmet benytter sig af polymorfe teknikker, der kamouflerer den, mens den downloades til PC'en.

På trods af sin usædvanligt grove krypteringsmetode, så ser det ud til, at også denne ransomware stammer fra Østeuropa. Sådan har det også været med tidligere ransomware, som for eksempel Cryzip, og Whois Lookup har fastslået, at den domæne-ejer, der distribuerer FileFix Pro, må være lokaliseret i den ukrainske by Kharkov.

Ved tidligere angreb af denne slags har bagmændene typisk benyttet sig af én af de to følgende taktikker: enten har de fået overbevist brugerne om, at deres filer er blevet krypterede, selv om nøglen i virkeligheden er meget svag, eller også har de brugt en meget stærk kryptering, som selv veludstyrede sikkerhedsfirmaer ville have svært ved at bruge. Et eksempel på den anden og mere farlige taktik er sidste sommers GPcode.ak. Vundo kan til sammenligning ses som et opfindsomt psykologisk angreb.

De uheldige brugere, der har haft et møde med crypto-versionen af Vundo, kan helt gratis oploade deres filer til FireEyes hjemmeside, hvorefter de vil blive dekrypterede.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere