Artikel top billede

CIA-ekspert: Elektroniske valg er usikre

CIA-ekspert vurderer, at der er manipuleret med elektroniske valg i lande som Venezuela, Makedonien og Ukraine. De fleste elektroniske valg er usikre, vurderer eksperten.

En sikkerhedsekspert fra CIA sår alvorlig tvivl om anvendelsen af elektronisk stemmeafgivning.

Der er stor risiko for svindel ved elektroniske valg, vurderer sikkerhedseksperten Steve Stigall og nævner specifikt Venezuela, Makedonien og Ukraine som lande, hvor elektronisk valgsvindel har fundet sted.

Det fremgår af en afskrift af sikkerhedsekspertens udtalelser på et møde i Kongressens valgassistancekommision, som McClatchy Newspapers er kommet i besiddelse af.

I slutningen af februar holdt valgassistancekomiteen møde og under punktet "Computers and Elections: The Growing Potential for Cyber Vote Fraud" (.DOC) berettede Steve Stigall om sikkerheden ved elektroniske valgsystemer.

Steve Stigall, som siden 1995 har specialiseret sig i fremmede magters computertrusler, understregede, at han ikke udtalte sig på vegne af CIA og heller ikke ville udtale sig om amerikanske elektroniske valgsystemer.

Fem stadier for manipulation

Steve Stigall fortalte kommissionen, at elektroniske valgsystemer kan blive manipuleret på fem stadier.

Første stadie er at manipulere med vælgerregistreringen.
Det fandt ifølge Steve Stigall sted i forbindelse med Makedoniens valg.

Makedonien blev beskyldt for "stemmefolkedrab", fordi navnene på mange albanere, der lever i Makedonien var blevet slettet af de elektroniske valglister, fortalte Steve Stigall valgkommissionen.

Ifølge Steve Stigall kan valg også blive manipuleret når stemmerne afgives, når stemmerne transmitteres til centrale opsamlingssteder, når stemmerne tælles sammen og når det samlede valgresultat offentliggøres.

Valgsvindel optakt til orange revolution

Et eksempel på svindel ved optællingen af stemmer henter Steve Stigall fra det Ukrainske præsidentvalg i 2004.

Her tabte oppositionslederen Viktor Yushchenko i første omgang valget, fordi tilhængere af den russiskstøttede premierminister Viktor Yanukovych "introducerede en uautoriseret computer i den Ukrainske valgkomites nationale hovedkvarter. De smuglede den ind.

De foretog subtile ændringer til til stemmerne. Med andre ord, opsnappede stemmerne inden de kom til den officielle computer for at blive endelig optalt."

Landsomfattende protester over resultatet førte til en anden valgrunde, hvor Yushchenko vandt.

Elektronisk stemmeafgivning potentiale for svindel

Elektronisk stemmeafgivning rummer stort potentiale for valgsvindel, mener Steve Stigall.

"... så snart en stemme bliver til en elektron og når en computer, så er der mulighed for at en ondsindet aktør...får dårlige ting til at ske," citerer McClatchy Newspapaers Steve Stigall for at have fortalt valgkomiteen.

Stemmeafstemningsudstyr forbundet til internettet kan blive hacket, og maskiner som ikke er synligt forbundet til netværket kan kompromitteres trådløst, advarer Steve Stigall og nævner, at valgforordnede ikke altid ved, om der er trådløse kort i afstemningsmaskinerne.

Venezuelansk valgsvindel i 2004

Ifølge Steve Stigall benyttede Venezuelas præsident Hugo Chavez elektronisk valgsvindel til at sikre en sejr i 2004.

Hugo Chavez kontrollerede, ifølge CIA-manden Steve Stigall, al stemmeafgivningsudstyret i 2004-valget som kunne have afsluttet Hugo Chavez' præsidentperiode.

Papirspor ingen garanti mod svindel

Da der var røster om valgsvindel og krav om omtælling, var der fare for at Hugo Chavez' svindel ville blive afsløret.

Et ofte fremhævet garanti mod elektronisk valgsvindel er et papirspor. Selvom afstemningen foregår elektronisk, så bliver der udskrevet en papirstrimmel med den afgivne stemme, som kan anvendes til en manuel optælling af stemmerne i tilfælde af mistanke om valgsvindel.

"Hvordan snyder du papirstrimlerne som maskinerne udskriver?" lød det retorisk fra Steve Stigall.

"De numre skal jo stemme med den elektroniske stemmeoptælling?... I det tilfælde gamblede han (Hugo Chavez, red.)" forklarede Steve Stigall kommissionen.

Hugo Chavez gik med til at 100 ud af 19.000 afstemningsmaskiner blev kontrolleret.

Hugo Chavez havde dog sikret sig, at de 100 maskiner som blev kontrolleret, ikke var blevet anvendt til valgsvindel. De elektroniske stemmer passede med papirsporet.

"Jeg forstår, at softwareprogrammet som genererede den tilfældige liste af afstemningsmaskiner som skulle kontrolleres var leveret af Chavez," forklarede Steve Stigall.

"Det er sådan jeg forstår det. Der blev genereret en liste over maskiner som kunne blive kontrolleret og de computere blev så kontrolleret."

Valgmanipulation i USA?

CIA blev interesseret i elektroniske afstemningssystemer for få år tilbage, da bureauet konkluderede, at fremmede magter kunne finde på at hacke det amerikanske valgsystem.

Mange it-sikkerhedseksperter har konkluderet, at de amerikanske systemer ikke er sikre nok og beskyldninger om valgsvindel i Ohio, Florida og andre afgørende stater i 2000 og 2004 har blandt andet ført til græsrodsorganisationer som Black Box Voting, der forsøger at sikre den demokratiske proces.

I 2006 viste den amerikanske tv-kanal HBO dokumentaren "Hacking Democracy", hvor det blandt andet berettes at Al Gore fik negative stemmeantal i et Florida-valgdistrikt. Dokumentaren viser også, hvor relativt enkelt det er at lave valgsvindel i stor stil med elektroniske afstemningsmaskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere