Artikel top billede

Steen Andersson har efter 40 år inden for it ikke sluppet faget. Pensionisttilværelsen bruges blandt andet som frivillig it-supporter hos Ældre Sagen. Privatfoto.

Frivillige it-supportere hjælper tusindvis af ældre

Passwords, printere og internetproblemer. Det fylder mest hos Ældre Sagens it-support, som 4.000 gange om året frivilligt hjælper ældre med it-problemer. Og de hygger sig.

Omkring 4.000 gange om året tager Ældre Sagens it-support imod telefonopkald fra ældre, som har brug for hjælp til deres computer.

Hjælpen kommer fra omkring 50 mænd og kvinder, der i fem centre rundt omkring i landet en hverdag om ugen tager sig af de mange opkald.

Det fortæller Steen Andersson, der er leder af Ældre Sagens it-supportcenter i Odense. Han mødes hver onsdag med resten af holdet for at sidde klar ved telefonen med råd om alt fra printerinstallationer og kontorpakker til internetopkoblinger og slægtsforskning.

Men aktuelt er det en offentlig hjemmeside, som fylder meget i listen af spørgsmål fra de ældre.

"Vi slås meget med Skat i øjeblikket, fordi man jo skal kunne gå ind i sin skattemappe og alt det der," siger Steen Andersson.

Typisk skyldes problemet, at folk har tastet koden forkert ind og derfor ikke kan logge på selvbetjeningen. Eller også mangler nogle opdateringer på computeren, som driller. Og så må de have en ny kode fra Skat.

En anden årsag kan være, at nogle ældre ifølge supportlederen har så gammel en maskine, at den faktisk slet ikke kan håndtere alle opgaver på nettet.

"Når lille Peter skal have ny pc, så får bedstefar jo den gamle. I nogle tilfælde endda med Windows 95 eller 98. Og så må vi jo simpelthen sige, at det ikke går at gå på nettet med den maskine. Og så skaber vi jo en lille krise i familien, fordi bedstefar bliver ked af det, når han har fået computeren af lille Peter," forklarer Steen Andersson.

Han understreger dog, at problemet med for gamle maskiner hos ældre er ved at forsvinde.

Omvendt kan også nye computere give ældre brugere problemer. Især bærbare computere med Windows Vista driller de ældre. Problemet er især, at de nye maskiner indeholder en lang række reklameudgaver af eksempelvis kontorpakker og anti-virusprogrammer.

"Jeg har haft helt op til 80 processer kørende på sådan en ny maskine, når vi tænder den. Uden at den laver noget," siger Steen Andersson.

Og det er temmelig mange, når normalen for en toptrimmet maskine er mellem 20 og 30 kørende processer.

For mange firewalls

Generelt driller internetsider med afgangskoder de ældre pc-brugere, fordi folk glemmer adgangskoden eller indtaster den forkert. Eksempelvis kan registeradgang i forbindelse med slægtsforskning volde problemer.

Trods problemerne er andelen af ældre som bruger digital adgang til det offentlige stigende, vurderer Steen Andersson. Men der findes en restgruppe af ældre, der aldrig har haft pc, cirka 35 procent, som formentlig aldrig vil slippe papirerne fra det offentlige, vurderer han.

"Men efterhånden som de, der har brugt edb i forbindelse med deres arbejde, bliver pensioneret, går det jo bedre og bedre. Det er jo regeringens håb, at vi alle sammen har pc'er, så vi alle sammen kan sidde og tage selv på nettet. Men der er lang vej endnu," mener Steen Andersson.

Problemer med at komme på nettet fylder overordnet mest blandt de omkring 4.000 opkald som Ældre Sagens it-support modtager hvert år. Årsagen er typisk teknisk, og skyldes ofte, at folk har installeret så mange firewalls, at maskinen simpelthen ikke kan komme ud i byen mere, forklarer Steen Andersson.

"Der er mange, som mener, at bare man installerer fem antivirus-programmer og 10 firewals, så får man i al fald ingen problemer. Men så er man også sikker på, at maskinen ikke virker," siger han.

Et andet problem for ældre brugere og ikke nørdede mennesker er ifølge supportlederen, at man selv skal fremstille de nødvendige genoprettelses-cd'er til den nye pc. Han fortæller at det nogle gange kan kræve op mod 10 tomme cd'er at brænde et sæt sikkerhedsdiske.

"Man får intet med. Det ligger som et program på maskinen og er altid på engelsk. Og så ringer de ældre og spørger, hvad de skal gøre."

En håndfund Linux-brugere

Steen Andersson fortæller, at Ældre Sagens it-supportere meget sjældent møder andre styresystemer end Windows.

"Vi har omkring 4.000 henvendelser om året. Og jeg vil tro, at Linux kan tælles på en hånd. Endnu da. For det er ligesom lidt på vej," siger Steen Andersson.

Årsagen til den spæde fremgang er salget af små maskiner med Linux, vurderer support-lederen, der selv er fan af det alternative styresystem, fordi han synes det fungerer rigtig godt.

"Men det er ikke brugervenligt nok endnu. Man skal være lidt af en nørd for at kunne køre med det," siger han.

Problemet er, at styresystemet har en anden brugerflade. Og når der skal installeres tilbehør, så skal der som regel hentes drivere på nettet. Og det kræver, at man er en rimelig øvet bruger, forklarer Steen Andersson.

40 års erfaringer skal ikke gå til spilde

Steen Andersson bruger omkring 30 timer om ugen på det frivillige arbejde som bl.a. it-supporter hos Ældre Sagen. Men hvorfor bruge sin fritid på at hjælpe andre mennesker gratis, når man som pensionist endelig kan bestemme over sin egen tid?

"Man skal jo lave et eller andet. Og nogen synes jo det er sjovt at hjælpe andre mennesker," siger Steen Andersson.

Og så er det ikke kun brugerne i røret, som får noget ud af den gratis hjælp, fremhæver han. De frivillige har det dejligt, når de mødes om onsdagen.

"Vi hygger os sammen. Vi har en nørd-klub hver onsdag, når vi er sammen. Så vedligeholder vi også hinandens viden ved at hjælpe hinanden," siger Steen Andersson.

Selvom Ældre Sagens it-supportere arbejder frivilligt og ulønnet, er der ikke sparet på kompetencerne. It-supporterne har en bred vifte af erfaringer, som kan bruges til at hjælpe ældre på nettet. Tidligere grafikere giver tips til billedbehandling, mens erfaring med kontorprogrammer også er i høj kurs, når ældre ringer for at få råd og vejledning.

Selv har Steen Andersson en baggrund som edb-ingeniør, hvor han som nyuddannet startede i 1971. Siden har han hele livet arbejdet med it, først med skærmterminaler til den grafiske branche, de første kortbetalingsanlæg til benzinstationer, processtyring og fjernkontrol, systemer på boreplatforme, inden han sluttede karrieren med at arbejde med almindelige pc'ere.

"Sådan 40 års viden skal da ikke bare gå til spilde. Det synes jeg da er synd," siger Steen Andersson, der har prøvet at arbejde med operativsystemer på 2K, som kørte på kobbermemory med ferritkerner i PDP-maskiner.

Selvom han omtaler support-holdet i Odense som en nørd-klub, er det dog ikke kun mænd, der tager imod it-supportopkald. Holdet i Odense har nemlig også kvinder med. Og de er oven i købet dygtige, fortæller han.

"Der er kvinder med, og de er rigtigt gode. Vi mandfolk skal ikke bare tro, at vi kan det hele, og de andre ikke kan finde ud af det," siger Steen Andersson.

Mens der er flest mænd på supportholdet, er der følge support-lederen på brugersiden en overvægt af kvinder blandt de omkring 4.000 årlige opkald. Han mener, det kan skyldes, at kvinderne ikke er bange for at spørge.

"Det kan være, at ældre mænd mener, at de er for kloge, og at det er under deres værdighed at ringe og spørge, men det er de nødt til," siger Steen Andersson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere