Artikel top billede

Retsudvalg utilfreds med svar om svensk spion-lov

Næstformand for Folketingets retsudvalg er langtfra tilfreds med justitsministerens svar i sagen om svensk overvågning. Brian Mikkelsen vil ikke gribe ind overfor svensk spionlov.

"Det er simpelthen bare ikke okay."

Sådan siger næstformand i Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF) om justitsminister Brian Mikkelsens (K) accept af den svensk spion-lov.

Brian Mikkelsens har svaret Folketingets retsudvalg på en række spørgsmål om den omdiskuterede svenske overvågningslovs indflydelse på danske forhold.

Men nu kan ministeren forvente at få nye spørgsmål om svensk overvågning, lover Anne Baastrup.

Brian Mikkelsen svarer blandt andet på et af spørgsmålene fra retsudvalget, at: "skønt jeg har forståelse for, at de nye svenske regler umiddelbart kan forekomme vidtgående, finder jeg på den anførte baggrund ikke, at der er grundlag for at tage særlige initiativer over for den svenske regering."

Og den besvarelse er Anne Baastrup langtfra tilfreds med. Hun mener, at der er tale om et voldsomt problem, når Danmark ikke selv kan bestemme, om svenskerne kan kigge danskernes kommunikation over skulderen.

Sverige kan overvåge kommunikation

Den såkaldte FRA-lov blev vedtaget af Sveriges Riksdag i juni sidste år. Loven tillader den svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, at følge med i al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Og det gør blandt andet danske mails, telefonsamtaler og sms'er, fordi teleselskabernes net af driftsøkonomiske hensyn er opbygget, så datapakker kan springe fra land til land, selvom eksempelvis en telefonsamtale finder sted mellem to personer i Danmark.

Dermed kan Folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov. Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov.

Brug for privatliv

Ifølge Anne Baastrup har Danmark sædvanligvis et givende forhold til de andre nordiske lande. Men det er et voldsomt problem, at danske borgere ikke kan være sikre på, om Försvarets Radioanstalt lytter med, når de telefonerer, sms'er eller mailer med andre danskere indenfor landets grænser, forklarer Anne Baastrup.

"Vi har behov for at have et vist privatliv. Ministerens svar er opsigtsvækkende, fordi han jo primært tænker på beskyttelse af industrielle oplysninger."

Hun peger på, at debatten er gået på risikoen for at miste innovations- og udviklingsmuligheder hos danske virksomheder, fordi svenskerne med loven kan kigge firmaerne over skulderen.

"Jeg tror ikke, at Försvarets Radioanstalt har det som arbejdsopgave. Men når ministeren skriver på den måde, må han da som minimum spørge, om Försvarets Radioanstalt har det som arbejdsopgave."

Retsudvalget stillede 1. juli 2008 rækken af spørgsmål til daværende justitsminister Lene Espersen (K). Først i februar 2009 lå svarerne klar fra nuværende justitsminister Brian Mikkelsen.

Prekært spørgsmål

Justitsministeriet udbad i denne forbindelse svenskeren om en forklaring, som landede hos Justitsministeriet i november. Først tre måneder senere, i februar 2009, havde Justitsministeriet svarene klar til Folketingets retsudvalg. Dermed kom den samlede svartid op på omkring syv måneder.

Anne Baastrup mener, at den lange svartid kan skyldes, at spørgsmålene ikke har været helt oppe på ministerens bord.

"Regeringen synes jo ikke, at det er ophidsende morsomt at kontakte den svenske regering for at spørge, hvad de har gang i," siger Anne Baastrup.

Hun mener, at den danske regering meget nødigt vil brokke sig over den svenske regering, fordi det er partier fra samme fløj, der har regeringsmagten i begge lande.

"Det er besværligt for den svenske regering, hvis der kommer debat i Danmark," siger Anne Baastrup.

Se alle spørgsmål og svar her:

Spørgsmål 919

Om den svenske terrorlovgivning, til justitsministeren:

Spørgsmål 920
Om konsekvenser af den nye svenske overvågningslov

Spørgsmål 921
Om den nye svenske overvågningslov

Spørgsmål 924
Om den svenske overvågningsenhed forsvarets Radioanstalt (FRA)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere