Artikel top billede

Oracles karismatiske topchef Larry Ellison kan smile efter opkøbet af Sun. Konkurrenter som IBM og SAP har derimod grund til dybe panderynker, mener analytiker. (Foto: Oracle)

Oracle-opkøb sætter konkurrenter under stort pres

Oracles køb af Sun optrapper kampen på det tunge marked for erhvervsløsninger. Specielt IBM og SAP har fået noget at spekulere på, vurderer analytiker.

Med gårsdagens Oracle-opkøb af Sun Microsystems er der dannet en alliance, der for alvor kan starte en regulær krig på det enorme marked for løsninger til erhvervslivet i form af forretningsapplikationer og den hardware, det hele kører på.

Specielt IBM, der indtil i går i følge flere kilder stadig var det varmeste bud på en køber af Sun, er nu kommet under alvorligt pres, vurderer analytiker Bo Lykkegaard fra IDC.

"Især har Oracles kontrol over Java-standarden stor betydning for de konkurrenter, der bygger hele deres middleware-stack på Java, primært IBM og SAP. Begge vil blive ramt af opkøbet, og vi tror især, at IBM vil blive ramt, fordi IBM og Oracle er tætte konkurrenter i det åbne middleware-marked," siger Bo Lykkegaard.

IBM skal frem på banen

Det betyder, at IBM må gå i den helt store tænkeboks, vurderer han.

"IBM skal forholde sig til en ny virkelighed. I forhold til salg og marketing, så bliver de nødt til at finde et svar, når Oracle både kan fremvise BEA og kontrollen med Java. IBM skal finde et svar overfor kunder, der viser, hvorfor IBM er et bedre alternativ," siger Bo Lykkegaard.

Analytikeren spår ligeledes, at der på direktionsgangene i IBM vil blive holdt et vågent øje med, hvordan Oracle forvalter Suns open source-arv.

"Vi tror, IBM vil prøve at mobilisere Java- og open source-samfundet til at kigge Oracle i sømmene for at holde øje med, hvordan Oracle forvalter Java, hvis den åbne standard ikke forvaltes på en rigtig og ligeværdig måde. Det tror jeg, IBM sidder og tænker rigtig meget over lige nu," siger Bo Lykkegaard.

Hos IBM Danmark ønsker pressechef Carsten Grønning ikke at forholde sig til opkøbet, men oplyser, at IBM "tager det til efterretning".

Konkurrencen spidser til - opkøb lurer

Det er imidlertid ikke kun IBM, der kan fornemme Oracles ånde i nakken. Hele markedet vil opleve en skærpet konkurrence, vurderer IDC-analytikeren.

"Der bliver en intensiveret kamp. Markedet er i forvejen præget af fire mega-leverandører, der kan levere den fulde stack: Oracle, IBM, SAP og Microsoft. Den kamp vil nu blive intensiveret. Opkøbet er et led i den kamp for dominans, der vil være mellem de fire," siger Bo Lykkegaard.

Opkøbsbølge på vej

Netop den kamp kan ende i endnu flere opkøb. Oracles køb er blot det første i en bølge, der vil rulle i løbet året, vurderer analytikeren.

"Vi ser opkøbet som et tidligt startskud på den opkøbsbølge, som vi forventer, kommer i midten af det her år. Det er en tidlig start, fordi Sun har været så vingeskudt, både i kraft af et mislykket opkøb fra IBM og et halvårsregnskab der viste kæmpe tab. De var så vingeskudt, at den aktie næppe kunne falde meget yderligere," siger han.

Og opkøbene vil formentlig ske efter samme skabelon som netop Oracles køb af Sun.

"På den ene side har vi en leverandør, der har masser af cash, et sundt regnskab og stor lønsomhed. På den anden side har vi en leverandør, der er i finansielle problemer og selv havde det svært, mens tiderne var gode. Den slags opkøb vil der komme flere af," siger Bo Lykkegaard fra IDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere