Artikel top billede

Administrerende direktør Jesper Brøckner bidrager med den største fremgang i TeliaSoneras mobil-omsætning målt i svenske kroner, men i danske kroner faldt omsætningen lidt. (Foto: Torben Klint)

Telia går tilbage i Danmark

Den svensk-finske telekoncern TeliaSonera offentliggjorde i dag resultatet for årets første tre måneder. Omsætningen faldt i den danske mobilforretning.

Danmark bidrager med den største fremgang i omsætningen i Telias mobilforretning. Det fremgår af Telias regnskab for årets første tre måneder. 12 procent går Danmark frem målt i svenske kroner sammenlignet med sidste år.

Det er dog værd at holde for øje, at den danske krone nu står stærkere i forhold til den svenske krone end i den første del af forrige år. Målt i danske kroner beretter virksomheden om et fald i den danske omsætning.

Da Telia præsenterede sit bedste årsregnskab i Danmark nogensinde tilbage i februar, bed aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets også mærke i valutaen.

"Det første, jeg lægger mærke til, er, at rekorden, som Telia taler om, er i svenske kroner, som er devalueret over for den danske krone," fortalte han dengang om 2008-regnskabet.

Fra januar til og med marts omsatte Telias mobilforretning i Danmark for 1,9 milliarder svenske kroner sammenlignet med 1,7 milliarder kroner samme periode sidste år. De 1,9 milliarder svenske kroner svarer i dag til 1,3 milliarder danske kroner.

Kapring af mobile bredbåndskunder koster

Den danske mobilforretning viste et fald i EBITDA-marginen. Det vil sige, hvor meget selskabet tjener før afskrivninger for hver 100 kroner, som virksomheden omsætter. I telebranchen er dette nøgletallet, som analytikerne holder øje med.

Det første kvartal i år bød på en EBITDA-margin på 14,8 procent mod 18 procent sidste år.

"EBITDA-marginen i Finland og Danmark faldt som et resultat af en lavere omsætning målt i lokal valuta og uændrede omkostningsniveauer. I Danmark havde et succesfuldt optag af mobile bredbåndsabonnenter også en negativ effekt på marginen," står der i kvartalsrapporten.

Der raser i øjeblikket en intens krig på det danske marked for mobilt bredbånd, hvor alle mobilselskaberne kæmper om et marked i fartglad vækst. Telia ligger på en delt andenplads på dette marked ifølge den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen. Mobilselskabet 3 topper foran Sonofon og Telia, mens TDC ligger sidst blandt de fire operatører.

Stofa går frem - også i danske kroner

Ifølge kvartalsrapporten gik Stofa-forretningen frem. Ganske vist faldt antallet af bredbåndskunder med 3.000 til 149.000, men tv-kunderne gik frem med 2.000 til i alt 211.000. Det var nok til at øge omsætningen med 3,4 procent målt i danske kroner.

Stofa er i øvrigt en del, som ikke længere indgår i kerneforretning hos Telia. For nylig kom det frem, at Telia går med planer om at frasælge forretningen.

Hele TeliaSonera-koncernen formåede at øge omsætningen samlet set, også målt i lokale valutaer. I lokale valutaer gik selskabet 0,6 procent frem sammenlignet med første kvartal sidste år, mens fremgangen i svenske kroner lyder på 12 procent.

Selskabet erkender i kvartalsrapporten, at den svenske krone trods en mindre fremgang stadig er svag. Den samlede omsætning lød i årets første tre måneder på 27,2 milliarder svenske kroner - 18,6 milliarder danske kroner, hvis en svensk krone er 68 danske øre værd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere