Artikel top billede

Sådan kan XP-applikationer køre på Windows 7

Virtualisering og shimming-teknik skal være med til at flytte genstridige Windows XP-applikationer over på Windows 7.

Med rygter om en frigivelse af Windows 7 i oktober kan virksomhedernes it-afdelinger allerede nu begynde at pusle med tankerne om migrering og opgradering til Microsofts nyeste styresystem.

Som regel er det ikke features i et nyt styresystem, der vejer tungest i opgraderingsplanlægningen, men hvorvidt eksisterende applikationer kan køre på det nye styresystem.

Windows Vista og Windows 7 bygger ifølge Microsoft på det samme fundament, så virksomheder, der allerede har installeret Windows Vista, bør ikke få de store problemer.

Der er dog en del virksomheder, der stædigt har holdt fast i Windows XP.

De bliver nu rådet af analytikere og Microsoft selv til at springe Windows Vista over og gå direkte til Windows 7.

De virksomheder kan have en del af deres nuværende Windows XP-applikationer, der ikke uden videre kan køre på Windows 7.

Virtualisering til hjælp

Her kommer Microsofts nylige annoncering af virtualiseringsteknologien XP Mode som en kærkommen hjælp.

Ved hjælp af XP Mode kan Windows XP-applikationer køre på en virtuel Windows XP under Windows 7.

Virtualiseringen af Windows XP på en Windows 7-maskine er ifølge det amerikanske Computerworld rimeligt strømlinet. Blandt andet er det muligt at foretage copy-paste mellem en Windows XP-applikation og en Windows 7-applikation, ligesom eksisterende Windows 7-printere kan tilgås fra Windows XP (såfremt de rette drivere er tilgængelige i Windows XP).

Samtidig kan Windows XP-applikationer placeres på Windows 7's start-menu og startes som en hvilken som helst anden applikation. Det er altså ikke nødvendigt først at starte en virtuel XP-session og derefter starte den ønskede applikation.

Advarsler om support-mareridt

Selvom analytikere generelt ser Microsofts virtualiseringsudspil som en fornuftig måde at overbevise virksomheder om, at de skal opgradere til Windows 7, advarer de dog også om mulige omkostninger.

De virtualiserede XP-applikationer bliver nemlig ikke helt omkostningsfri for it-afdelingen, lyder det fra analytikerne.

Med virtualiseringen bliver det nødvendigt at supportere to Windows-versioner, hvilket har sine omkostninger.

"Du bliver nødt til at supportere to versioner af Windows. Hver version skal sikres, have antivirus, firewall og løbende blive patchet. Hvis en virksomhed har 10.000 PC'er, så bliver det 20.000 installationer af Windows," advarer Gartner-analytikeren Michael Silver.

Han opfordrer til, at virksomhederne koncentrerer sig om at opgradere XP-applikationerne til Windows 7 og kun se virtualiseringsløsningen som en midlertidig løsniing.

"De gør sig selv en bjørnetjeneste, hvis de på grund af XPM, ikke sørger for at få alle deres applikationer gjort klar til Windows 7."

Microsoft har også et andet trick i ærmet, der skal lette overgangen fra Windows XP til Windows 7.

Det trick hedder shimming.

Shimming - Mellemlag der snyder rettigheds-check

Ulempen med de virtualiserede applikationer er, at de kører langsommere, ligesom virksomhederne ender med at supportere to styresystemer.

I stedet for at anvende virtualisering kan man snyde en Windows XP-applikation til at tro, at den kan køre på en Windows 7.

Her kommer shims ind i billedet. Det er små kodestumper, der i nogle tilfælde kan løse kompatibilitetsproblemer mellem Windows XP og Windows 7.

Undgå administrator-check

Et kompatibilitetsproblem mellem Windows XP og Windows 7 kan være et spørgsmål om brugerrettigheder.

I Windows Vista og Windows 7 kører almindelige brugere i standard user mode i stedet for administratormode. Standard user mode er mere sikkert, fordi brugeren har færre systemrettigheder, hvilket gør det vanskeligere for malware at blive installeret på maskinen.

Problemet med nogle Windows XP-applikationer er, at de forventer at køre med administrator-rettigheder.

Her kan en shim enten narre applikationen til at tro, at den har administrator-rettigheder, eller en shim kan simpelthen omgå det check, som Windows XP-applikationen foretager.

Da brugeren reelt kører i standard user mode, sker der ingen kompromittering af sikkerheden og - endnu vigtigere - Windows XP-applikationen skal ikke omkodes.

Shims kan på den måde fixe en række problemer, som normalt ville kræve omprogrammering. Eksempelvis kan en shim hjælpe med at finde systemfiler, der ligger i forskellige underbiblioteker afhængigt af, hvilken version af Windows man anvender.

Værktøj til shims

Ved lanceringen af Windows 7´s Release Candidate, havde Microsoft shims klar til 6.999 applikationer og ifølge Microsoft øges det antal hele tiden.

For it-professionelle er der mulighed for selv at udvikle shims til deres Windows XP-applikationer. Det kan ske ved hjælp af Microsofts Windows Application Compatibility Toolkit (ACT).

Windows ACT kan diagnosticere kompatibilitetsproblemer og tilføje shims til genstridige Windows XP-applikationer. Version 5.5 af Windows ACT blev frigivet sidste måned.

Ikke en silver bullit

Selvom Microsoft fremhæver shim, har det dog sine begrænsninger og er ikke en silver bullit.

"Det kan ikke fixe alting. Hvis en bruger prøver at gøre noget, som kræver en bestemt credential eller certifikat (som administratorrettigheder giver brugeren, red.), så kan shims ikke tilsidesætte det," forklarede Microsoft-softwarearkitekten Chris Jackson under den nyligt afholdte Microsoft TechEd konference i Los Angeles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere