Artikel top billede

Test: Skal du skrotte Google og satse på Bing?

Microsofts Bing er i luften og skal nu i kamp med Google på søgemaskine-markedet. Vi har sammenlignet Bing og Google - se forskelle og ligheder her.

Da Computerworld for et års tid siden spurgte danskerne om deres søge-vaner på nettet, lød svaret, at hele 94 procent anvendte Google som søgemaskine.

På andenpladsen kom Jubii, tredjepladsen gik til Yahoo - og først på fjerdepladsen kom Microsofts Live Search med blot én procent af danskerne som brugere.

Det er det - for Microsoft - pinlige billede, Bing skal ændre.

Relanceringen af Microsofts søgemaskine, der hidtil har båret navnet Live, finder sted, fordi Steve Ballmer og Redmond-holdet har konstateret, at Google er ekstremt svær at slå af søge-pinden.

Bing skal været noget andet end Google

Det er da også netop differentieringen fra Google, der er Microsofts største slagsargument, når det kommer til Bing.

"Nutidens søgemaskiner er designet til at give dig en masse information, men rigtig mange links er ikke altid den den bedste hjælp til at du kan få besvaret dine spørgsmål," siger Stefan Weitz, der leder Microsofts Search Group, i en præsentations-videoen om Bing (se den senere i denne artikel).

"Men hvad hvis der fandtes en bedre måde? Hvad hvis vi kunne skære igennem denne endeløse liste af links og give dig gode resultater hurtigt og organisere resultater på den måde, som du ønsker dem organiseret."

"Hvad hvis vi kunne hjælpe dig med at træffe beslutninger hurtigere og lettere. Vi tror, at vi kan hjælpe ved at introducere Bing fra Microsoft," lyder de flotte ord fra Stefan Weitz, der konseksvent kalder Bing en beslutnings-motor" for at understrege, at det er det, der er det primære sigte med Bing.

"Lad os indse det; At fortælle dig, at vi fandt 47 millioner links, er ikke altid et godt svar på din søgning."

Bing får det svært

I Net Applications globale statistik over søgemarkedet fra maj måned havde Google 81,50 procent af markedet.

Yahoo sad på 9,39 procent - og Microsofts MSN og Live Search havde tilsammen 5,43 procent.

Med den slags tal som udfordring bliver det op ad bakke for Bing - uanset hvor god søgemaskinen viser sig at være, når det Google-inspirerede "Beta" på et tidspunkt kan fjernes.

Analytikernes umiddelbare reaktioner var da heller ikke specielt positive, da Bing blev lanceret. De pegede blandt andet på, at selvom Bing i nogle tilfælde måske vil levere bedre søgeresultater end Google, er det ikke nok til at få de mange trofaste Google-brugere til at skifte.

Det kan Bing

Der er dog flere spændende tiltag i Bing, blandt andet det såkaldte Explore Pane i venstre side, hvor søgeresultaterne er organiseret på flere forskellige måder.

Men selvom Microsoft beskriver denne funktion i detaljer i præsentationsvideoen, optræder den endnu ikke i søgemaskinen, når man tilgår den her fra Danmark. Om det bare skyldes, at udrulningen af Bing endnu er i gang, vides ikke.

For eksempel viser videoen, hvordan man kan søge på "digitalkamera", hvorefter man i venstre side kan klikke på "shopping" for at markere, at man kan vil have indkøbs-relevante resultater.

Shopping-linket vises bare ikke, når man tilgår Bing i dag mandag.

Men ellers minder Bing på mange måder om Google.

Forsiden er enkel, og de få links og sorterings-muligheder, der er, minder til forveksling om dem, man kender fra Google.

Tre søgninger i Bing og Google

Microsoft har frigivet en særlig "Search Challenge", hvor man på samme side kan sammenligne resultater på en søgning i Bing og Google. Prøv den her.

For at vurdere de konkrete foreskelle foretog Computerworld dog et par helt almindelige simple søgninger på de to søge-sider og sammenholdt resultaterne.

Eksempel 1: Vi vil gerne tjekke, hvad Computerworld har skrevet om servervirtualisering, så vi søger på "servere virtualisering computerworld".

Her er resultaterne:

Når man kigger på de seks øverste resultater, er det første, der springer i øjnene, at tre ud af seks resultater i Bing ikke er til danske sider.

Vi havde godt nok ikke markeret, at det kun skulle være sider fra Danmark, men det havde vi heller ikke i Google - og her var alle de seks øverste links til danske sider.

Eksempel 2: Vi har læst, at Microsoft har frigivet service pack 2 til Vista, og nu vil vi gerne vide, hvor vi kan downloade pakken. Vi søger derfor på "Vista service pack 2 download".

Her er det interessant at se, at ingen af søgemaskinerne har den mest oplagte side - nemlig Microsofts officielle download-side - som det øverste i resultat, men derudover er det svært at afgøre, hvilken søgemaskine, der leverer de mest brugbare resultater.

Til gengæld er det tydeligt, at der er forskel på, om man bruger den ene eller den anden søgemaskine; Kun to af de seks øverste resultater i de to søgemaskiner er identiske.

Eksempel 3: Vi har læst artiklen 10 operativsystemer der har formet it-verdenen, der blandt andet handler om Steve Jobs' tid hos firmaet Next.

Nu vil vi gerne finde et billede af Steve Jobs fra de gode gamle dage, hvor han stod i spidsen for Next-operativsystemet, så vi går ind under "billeder" i de to søgemaskinger og søger på "Steve Jobs Next".

Begge søgemaskiner leverer her relevante resultater, der rent faktisk viser Jobs fra tiden hos Next. Det er svært at sige, om det ene er bedre end det andet, og da begge søgemaskiner kan filtrere indholdet yderligere efter brugerens ønske, er det svært at afgøre en vinder.

Til gengæld har Bing en smart feature, der gør, at et billedet forstørres, når man holder musen hen over det. Samtidig kan man se oplysninger om, hvor mange pixels det er og klikke på "vis lignende billeder", hvorefter man får en helt serie af det samme billede fra forskellige websider. En meget brugbar feature.

Så hvad skal du vælge?

Men det helt grundlæggende spørgsmål er naturligvis, om Bing er så god, at man bør skrotte Google og satse på Microsofts tjeneste i stedet?

Det korte svar er nej.

Bing er umiddelbart et bedre alternativ end Live, men den minder for meget om Google til, at man kan tale om nogen søge-revolution.

Dertil kommer, at Google i dag er mere end en søgemaskine - det er også Gmail, Google Apps, Maps og meget mere. For de mange brugere af disse tjenester er det nu engang bare lettere at have det hele samlet ét sted.

Modsat har Microsoft populære web-tjenester som Messenger og Hotmail, så hvis ellers de bliver integreret på en fornuftig måde, har Microsoft mulighed for at svare igen på den front.

Men uanset hvad så står Google bare umådeligt stærkt på markedet, når det kommet til brand-værdi og teknologisk kunnen.

Hvis man skal fravriste søge-kongen betydningsfulde markedsandele, skal man derfor komme op med noget helt nyt og anderledes, og det er Bing ikke, som søgemaskinen ser ud nu.

Heller ikke selvom det er det, Microsoft forsøger at overbevise verden om i præsentationsvideoen.

Se video:
Du kan læse meget mere om Microsofts visioner for søgemaskinen på "bag om Bing"-siden, og herunder kan du se præsentations-videoen.




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Consultant

WSP Danmark A/S

IT-konsulent

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere