Artikel top billede

Rapport: Nu kommer LTE buldrende

LTE, der er er en videreudvikling af det nuværende 3G og Turbo 3G, er for alvor begyndt at rykke på sig, konkluderer en ny undersøgelse. Finanskrisen kan dog udskyde processen.

LTE - Long Term Evolution - er ikke længere blot en teknologi, der forskes i i støvede laboratorier.

Teknologien, der er en videreudvikling af den nuværende 3G/UMTS-teknologi, er så småt på vej ud i virkeligheden, konkluderer en ny rapport fra UMTS Forum, der organiserer interessenter inden for 3G/UMTS og LTE.

Analysehuset Ovum har lavet rapporten, der blandt andet tager udgangspunkt i interviews med operatører, teknologi-leverandører og slutbrugere.

I rapporten skriver Ovum, at LTE-industrien vil komme til at bestå af mange forskellige spillere, heriblandt operatører, infrastruktur-leverandører, mobil-producenter, chip-producenter, software-virksomheder og - ikke mindst - indholdsleverandører.

Det sidste er netop det, der skal drive LTE frem, fastslår rapporten.

"…indhold af høj kvalitet - inklusive lyd og video - vil betyde en markant stigning inden for data-traffik," står der blandt andet.

Operatørerne opruster

Ovum-rapporten - der med afsenderen for øje skal tages med et gran salt - tegner en lys fremtid for LTE-teknologien.

"Mange store operatører har allerede annonceret deres intentioner om at udrulle LTE som det ultimative niveau inden for 3G-evolutionen."

Mens der for blot et par år siden var tvivl om, hvorvidt det var WiMAX eller LTE, der ville ende med at blive den foretrukne teknologi til mobilt bredbånd i fremtiden, så er det nu den generelle opfattelse, at LTE her i Europa bliver mainstream-teknologien, mens WiMAX vil blive anvendt i mindre omfang.

I Sverige er man allerede godt på vej mod en kommerciel lancering af LTE, og her i Danmark forventes det også, at LTE kan debutere inden for ganske få år.

Finanskrisen er stopklods for LTE

Selvom LTE rent hastighedsmæssigt står til at blive et hit, er vejen til den kommercielle succes dog ikke helt uden udfordringer.

Rapporten fra Ovum og UMTS Forum peger blandt andet på, at fremtidens mobile enheder skal have hurtigere processorer, større skærme og bedre batterier, for at kunne understøtte mulighederne med LTE.

Dertil kommer, at opgraderingen fra det almindelige 3G og Turbo 3G til LTE heller ikke er gratis.

For nylig skrev Financial Times, at den økonomiske krise har fået mange af de store europæiske teleselskaber, herunder Vodafone, France Telecom og Deutsche Telekom, til at udskyde planerne om LTE i mindst et par år.

Dansk auktion senere i år

Her i Danmark er der senere på året auktion over frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz, der vil kunne anvendes til LTE-teknologien.

Tidligere har teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard udtalt, at den danske stat nok ikke skal forvente milliarder af kroner fra byderne, som det var tilfældet, da de fire danske 3G-licenser blev udbudt i 2001.

Dengang pungede Telia, TDC, Orange og HI3G (3) ud med hver 950 millioner kroner, men det kommer ikke til at ske denne gang, udtalte Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis.

"Det tror jeg ikke. Dels fordi teleselskaberne føler, at de betalte alt for meget i 2001, dels fordi buddene denne gang i langt højere grad bliver relateret til indtægterne."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere