Artikel top billede

IT-Branchen med Jane Eis Larsen i spidsen ser gerne, at fiberbredbånd skal være åbne net, hvor andre udbydere kan købe sig ind, selvom de ikke ejer nettet.

IT-Branchen: Fibernettet skal åbnes nu

Politikerne kan ligeså godt beslutte at give fremmede udbydere adgang til fiberen nu, for før eller siden bliver det alle danskeres bredbåndsindgang, lyder det fra IT-Branchen.

Alle har adgang til det danske kobbernet. Også selvom TDC ejer det. Det er bestemt fra politisk side, og nu skal det samme være tilfældet med fibernettet, mener IT-Branchen, der repræsenterer virksomheder i it- og telebranchen.

"Det lyder måske lige nu som fremtidsmusik, men faktum er, at vi skal ikke særlig langt ud i fremtiden, før kobberet er komplet uinteressant som produktionsplatform, og så er vi derhenne, hvor højhastighedstjenesterne til hjemmet skal bruge fiber," siger konstitueret administrerende direktør Jane Eis Larsen fra IT-Branchen.

Ifølge Jane Eis Larsen kommer Danmark til at stå over for en situation, hvor hvert hjem kun har én fiberadgang, og derfor er det nødvendigt at regulere teknologien frem for i dag, hvor det er dominerende spillere på markedet, der reguleres.

"Vi får under alle omstændigheder et fibermarked, der er en flaskehals, og hvis den enkelte borger samtidig skal have frit valg om, hvem der skal levere deres indhold, fremtidige tjenester, ip-tv og alt, hvad de ønsker sig, så skal der regulering til for at skabe konkurrence hen over den flaskehals," forklarer Jane Eis Larsen.

Regulering af ejer eller teknologi?

Den dominerende spiller på det danske bredbåndsmarked er i dag TDC, der på grund af ejerskabet af kobbernettet er tvunget til at åbne sit net op for fremmede udbydere som eksempelvis Telenor, det tidligere Cybercity.

TDC er for nylig blevet nævnt som en mulig køber af DONG's fibernet i Nordsjælland, og hvis TDC endte som køberen, ville selskabet sidde på alle faste bredbåndsforbindelser i regionen.

Blandt andet derfor er der opstået diskussion om, hvorvidt TDC også skal være forpligtet til at åbne fibernettet, hvis teleselskabet skulle ende som ejer af det.

Hos TDC er holdningen, at det er aktørerne, der skal reguleres, og ikke teknologien.

"Helt grundlæggende skal man huske på, at den danske teleregulering for det første bygger på teknologineutralitet. Det er vi enige i, at det er et godt princip," forklarer public affairs chef hos TDC, Anders Thomsen.

Han tilføjer, at det er aktører med en stærk markedsposition, der reguleres, ikke en bestemt teknologi eller et bestemt net.

"Det afgørende er derfor, hvem der har en stærk markedsposition på et givent marked, og så skal man regulere ud fra det, uanset om den pågældende operatør opnår en stærk markedsposition på baggrund af et kobbernet eller et fibernet," siger Anders Thomsen.

IT-Branchen: EU-regler ikke solide nok

Jane Eis Larsen er dog af den opfattelse, at den traditionelle diskussion om dominerende spillere på markedet er irrelevant.

Hun understreger igen, at hver husstand kun får én fiberforbindelse, og derfor er det fiber, der skal reguleres og åbnes op for fremmede.

"Teknologien bliver en flaskehals, og der bliver én fiberadgang per husstand, og derfor skal den reguleres. Og derfor bliver betragtninger om dominans og smp-status (stærk markedsposition, red.) under EU-reglerne ikke solide nok til at håndtere det her," argumenterer hun.

Hun mener, at dette er et af de vigtigste områder, som videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité skal diskutere, inden den sidst på året kommer med forslag til fremtidens bredbåndsmarked i Danmark.

Helveg skød debat i gang

Efter at TDC blev kædet sammen med et køb af DONG's fibernet, opstod der en ny debat. De Radikales it- og teleordfører, Morten Helveg Petersen, rejste et spørgsmål overfor videnskabsministeren, som han senere uddybede over for Computerworld.

"Pointen i alt det her er, at det er endnu et eksempel på, at du har et stykke spændende ny teknologi, som stiller lovgivere i en situation, hvor man bliver nødt til at overveje, om vi er på plads og der, hvor vi skal være i forhold til konkurrencereglerne," fortalte Morten Helveg Petersen.

Helge Sander har siden besvaret spørgsmålet fra Morten Helveg Petersen. Her konkluderede ministeren, at konkurrencen bliver svækket, hvis TDC ender som køber.

"Hvis adgangsvejene til kunderne samles på færre selskaber, vil den såkaldte infrastrukturbaserede konkurrence alt andet lige blive svækket," svarede ministeren.

Samtidig understregede ministeren dog, at der i telereguleringen intet er til hinders for, at TDC køber DONG's fibernet, der er gravet ned i Nordsjælland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere