Artikel top billede

Afgørelse om åbne standarder udskydes yderligere

Tidspres betyder, at beslutningen om, hvorvidt Danmark skal bruge ODF eller OOXML, udskydes yderligere. Først når vintermørket kommer, kan vi vente en afgørelse.

Konkurrencestyrelsen kan ikke nå at blive færdig med den med spænding ventede rapport om åbne standarder, som oprindeligt var planlagt til at udkomme 1. juli 2009 - 15 måneder efter, at arbejdet blev sat i gang.

Forsinkelsen er medvirkende til, at datoen for en endelig afgørelse om de åbne standarder nu skubbes til helt hen til 1. november.

Dermed forlænges det gevaldige slagsmål om, hvorvidt det offentlige Danmarks dokumentstandard skal være det open source-baserede ODF eller Microsofts OOXML, som gik i gang, da Folketinget i sommeren 2006 besluttede at indføre åbne standarder på syv områder i det offentlige Danmark.

Med beslutningen øges den dobbelt-sidede prøveperiode - hvor både OOXML og ODF kan anvendes - med fire måneder til 1. november.

Konkurrencestyrelsens forsinkelse skyldes ifølge Computerworlds oplysninger ikke mindst udfordringer med at få færddiggjort de undersøgelser, der er blevet foretaget i arbejdet, hvor hver en sten i den stærkt komplicerede sag skal vendes og drejes.

"Rapporten udkommer formentlig til august. Det ligger ikke klippefast endnu, men vi forventer kraftigt, at det bliver til august," lyder det fra Lisa Sandager, kommunikations-konsulent i Konkurrencestyrelsen.

Politisk presset tidsplan

Tidsplanen for de åbne standarder har tidligere givet hovedbrud i det offentlige.

Således udløste også den oprindelige udgivelsesdato for Konkurrencestyrelsen rapport - sat til 1. juli 2009 - bekymrede miner blandt Folketingets it-ordførere.

De frygtede, at der ikke ville være tid nok til at færdigbehandle sagen, i det også prøveperioden udløb 1. juli, hvor Folketinget er gået på sommerferie.

Beslutningsgrundlag mangler

Denne uro har ifølge Computerworlds oplysninger været medvirkende til Helge Sanders beslutning om at forlænge prøveperioden. Forsinkelsen skyldes altså ikke entydigt Konkurrencestyrelsens forsinkelse, som dog også spiller en vigtig rolle.

Det har nemlig i flere år været planen, at politikerne skal træffe en afgørelse om de åbne standarder på grundlag af to rapporter, nemlig en ekspert-rapport - som udkom i december sidste år - og Konkurrencestyrelsens rapport, der altså nu udskydes.

Konkurrencestyrelsens rapport udgør således en tungtvejende del af beslutningsgrundlaget og kan få afgørende betydning, i det ekspert-gruppen valgte ikke at pege på nogen foretrukken kandidat.

Vil gerne have baggrund for beslutning

I oppositionen falder det i god jord hos SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, at beslutningen udskydes. Det giver bedre tid til at gennemarbejde rapporten ordentligt, mener hun.

"Hellere en ordentlig rapport, der kan danne baggrund for en beslutning, end en lasket rapport, der ikke peger nogen steder hen," siger hun.

Hanne Agersnap har store forventninger til Konkurrencestyrelsens rapport.

Det skyldes, at hun mener, at der 'ikke var så meget at hente' i ekspertgruppens rapport, der ikke decideret pegede på en foretrukken løsning af de to kandidater, men blot konstaterede, at der ikke er tekniske, juridiske eller patentmæssige bindinger på de to formater.

Microsoft: Ærgerlig sag
Hos Microsoft håber administrerende direktør Jørgen Bardenfleth, at debatten vil køre i et andet spor end forårets debat om ODF og OOXML, der efter hans mening var et gevaldigt slagsmål præget af skyttegravs-krig.

"Det er jo et ganske komplekst emne, som kan være svært at forklare politikerne. Den politiske kraft har hidtil været brugt på principielle årsager til den ene eller den anden model og ikke på, hvad borgerne reelt vil have, nemlig bedre services," siger han.

Jørgen Bardenfleth mener, at skyttegravskrigen ikke er fremmelig for den teknologiske udvikling.

"Det er blevet en meget politisk sag, og det er ærgerligt. Men nu har parterne altså gravet sig ned, og der bliver de, og det agerer vi også i Microsoft så efter," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere