Artikel top billede

Her er de fem mest populære piratprogrammer

Se hvilke pc-programmer piraterne planker på nettet og få tips til flere gratis alternativer, hvis du vil undgå at begå ulovligheder eller at punge ud for de proprietære programmer.

Når piraterne går ombord i nettets torrent-trackere, er der nogle skatte, der er mere eftertragtede end andre.

Blandt pirater er det næppe nogen overraskelse, at film, tv-serier, musik og computerspil er blandt de mest omsværmede objekter.

Men et af verdens største torrent-sites, isoHunt, har nu et konkret bud på, hvad piraterne klikker efter i jagten på gratis filer.

For i bedste Google Zeitgeist-stil har torrent-søgemaskinen opgjort de 300 mest populære søgninger på isoHunt Zeitgeis-listet, der bliver opdateret dagligt.

Axxo, fxg og fxm i toppen

På zeitgeistens øverste placeringer ligger det noget mystiske ord "Axxo", der angiveligt dækker over en svensk pirat, der ripper de hotteste DVD-film og uploader dem til nettet.

Bit-torrent-legenden Axxo er omstridt, og ifølge flere torrent-sites er der blandt pirater en vis frygt for, at navnet bliver misbrugt af rettighedshavere, der ønsker at spore pirater på plyndringstogt.

Det samme er tilfældet med FxG og FxM, der figurerer på henholdsvis anden- og fjerdepladsen på zeitgeist-listen, hvor den biografaktuelle film om Transformers kiler sig ind mellem de to rippere.

Microsoft den store taber

Af rene computerprogrammer ligger spil til PSP og Wii højt på piraternes prioriteringsliste, mens the Sims 3 lige nu ligger på en 25. plads.

Af de rigtig store computerprogrammer til både private og erhvervslivet har Microsoft tre programmer på listen, hvoraf det ældste af de tre paradoksalt nok er det mest populære blandt pirater i hele verden.

Top fem listen over piraternes foretrukne programmer fordeler sig således:

1. Nero 9 (samlet 40.plads)

2. Windows XP (samlet 43. plads)

3. Windows Vista (samlet 65. plads)

4. Photoshop (samlet 72. plads)

5. Office-pakken (samlet 84. plads)

Microsoft har over for Computerworld forklaret, at selskabet arbejder intenst med at bekæmpe software-pirateri, men konstaterer samtidig, at "nogle børn kan man bare ikke nå."

Gratis alternativer til de populære piratprogrammer

Formanden for Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), Morten Kjærsgaard, er overrasket over at se Microsoft-styresystemerne ligge så højt på listen, fordi Windowsfabrikken har en aftale om præinstallerede styresystemer med pc-leverandørerne i Vesteuropa.

Han peger derfor på, at Windows-produkterne givetvis ville ligge længere nede på listen, hvis den kun tog udgangspunkt i Vesteuropa.

Morten Kjærsgaard er derimod mindre overrasket over, at se CD/DVD-brænderværktøjet Nero ligge så højt på listen.

"Nero kommer jo som standard-værktøj i Windows, og når prøveperioden løber ud, så vil folk jo gerne have et produkt, de kender i forvejen," siger han til Computerworld.

Men, hvis man ikke ønsker at købe Nero-programmet eller gå planken ud og hente de piv-ulovlige Nero-filer på et torrent-site, peger Morten Kjærsgaard på, at der er flere open source-alternativer.

Blandt andet kan man kigge nærmere på InfraRecorder 0.46, der kan køre på Windowsplatformen.

Linux for de utekniske

Open source-formanden nævner også, at ulovlige eller bekostelige Windowslicenser som XP og Vista fra isoHunt.Zeitgeist-listen kan erstattes af eksempelvis Linux-distributionen Ubuntu.

"Jeg er virkelig så uteknisk, at jeg får alle omkring mig til at ligne nørder. Men jeg kører Ubuntu, og har selv fået alle tingene op at køre alene," lyder det fra en stolt Morten Kjærsgaard.

Som open source-alternativ til de piratpopulære programmer som Photoshop fra Adobe og Microsofts Office-pakke fremhæver Morten Kjærsgaard henholdsvis Gimp og flere forskellige kontorpakker som Open Office, Lotus Symphony og i mindre grad StarOffice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere