Artikel top billede

Når de gigantiske højttalertårne på Orange Scene buldrer og brager, sker det under konstant elektronisk overvågning. Foto: Frederik Danvig

It-system beskytter koncertgæster på Roskilde

Et elektronisk lydsystem sikrer, at de mange tusinde koncertgæster på Roskilde Festival ikke får skadet hørelsen.

Lyden skærer sig gennem marv og ben og ryster indvoldene nådesløst rundt, når bassen sætter ind.

Menneskehavet bølger frem og tilbage med armene løftet over hovedet.

Lidt tilbagetrukket fra publikumhorderne står en mand bag en mixerpult med et stort, lysende decibel-tal på skærmen.

Det er hans opgave at sørge for, at de feststemte koncertgængeres ører ikke lider overlast.

Hjemmestrikket it-system

Til det formål har lydteknikeren og ingeniøren Jacob Navne udviklet noget special-software, der sammen med et ligeså specialbygget lydkort nøje overvåger, hvor højt musikken spiller, når bandet trykker den af på scenen.

Selv er han dog ikke meget for at tage æren for systemet.

"Jeg har som sådan ikke opfundet noget nyt - man har jo målt lydniveau i mange år efterhånden, men det er et faktum, at der bliver mere og mere fokus på, hvor højt der bliver spillet til koncerter," siger han.

Løser lyd-tvister før de opstår

I takt med det større fokus oplever Jacob Navne ofte, at der opstår uenighed om, præcis hvem der har ret, når lydniveauet skal fastsættes.

"Problemet er, at de måleapparater, der findes på markedet, er ekstremt komplicerede. Derfor opstår der en masse ballade mellem lydmænd, arrangører og politi om, hvad det egentlig er, man måler, og hvor højt man må spille," forklarer han.

"Jeg har rejst Europa tyndt adskillige gange med diverse orkestre og bliver træt af at skulle stå og diskutere det her. Der er stor forvirring om, hvad det egentlig er, man måler," siger han.

Blandt fulde gæster er synlighed vigtigt

Den forvirrig har Jacob Navne nu forsøgt at undgå ved at udvikle sit eget lydmålings-system, som han indtil videre har fået solgt til store festivaler rundt omkring i Europa, og altså herunder også Roskilde Festival.

"Jeg spurgte mig selv, om man da ikke kan lave et system, der overholder gældende lovgivning, samtidig med, at lydmænd og arrangører forstår det," siger han.

Systemet, forklarer han, er sådan set enkelt nok.

"Det er en mikrofon og et lydkort, jeg har fået designet i Tyskland sammen med softwaren. Langt de fleste usb-lydkort kommer med drejeknapper, men det er alfa og omega, at mit er låst fast, så man ikke kan ændre lydniveauet, så det ikke virker, som om man spiller så højt," siger han.

Målingerne skal være synlige

En af de største forskelle på Jacob Navnes system og mange andres er, at selve lydmåleren har fået absolut topprioritet.

Ingen skal kunne sige, at de ikke var opmærksomme på, hvor højt, der blev spillet, forklarer han.

"En standard decibel-måler giver dig rigtig meget information på en meget lille skærm, og en rådgivende ingeniør i støj ved godt, hvad der står på den skærm, Men når man står på en festivalplads med 10.000 stive mennesker i solskin, så er det ikke særlig informativt," siger han.

"Derfor har jeg blæst de værdier, som har relevans for lydmanden, op på skærmen," siger Jacob Navne.

Softwaren logger samtidig samtlige lydmålinger i en database, så historikken kan trækkes frem, hvis der senere kommer klager fra såvel arrangører som publikum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere