Artikel top billede

Apple: Oplåste iPhones er en tikkende bombe

Oplåste iPhones er en tikkende Cyber-bombe under de mobile netværk, hævder Apple, der kæmper med næb og kløer mod at gøre det lovligt for brugerne at låse deres iPhones op.

Når man køber en Apple iPhone, bliver man samtidig syltet ind i regler og tredjeparts-aftaler, der for eksempel gør det ulovligt at installere applikationer på sin iPhone, som ikke er blåstemplede af Apple.

Mange brugere vælger alligevel at foretage en oplåsning af telefonen på engelsk kendt som 'jailbreaking'. På den måde bliver det muligt selv at modificere telefonens software og eksempelvis at installere et væld af tredjeparts-applikationer.

Ifølge Apple er det et forfærdeligt skråplan, der truer med at skabe kaos i landets mange mobilnetværk. Apple har offentliggjort et længere skriv, som, mener producenten, retfærdiggør modstanden mod de uautoriserede oplåsninger. Pdf-dokumentet, som Wired linker til, kan ses her.

En trussel mod nationen

Jailbreaking gør det ifølge Apple muligt for hackere at pille ved iPhones BBP-software (BaseBand Processor), der er med til at etablere kontakten mellem telefonen og sendemasterne.

Ved at rode med BBP er det - igen ifølge Apple - muligt for en hacker at lave kommandoer, som kan føre til eksempelvis et 'denial of service attack', som kan få softwaren i en sendemast til 'gå ned'.

Skal Apples påstand tages for pålydende er det nemt at forstå, hvorfor Apple afviste den officielle Google Voice App beregnet til iPhone. Som Wired sarkastisk skriver:

"Vi troede, at afvisningen hang sammen med, at Google Voice er en trussel mod teleudbyderen AT&T's eksklusive aftale med Apple. Nu forstår vi, at applikationen er en trussel mod den nationale sikkerhed."

Mere end 30 millioner iPhones er solgt, siden Apple lancerede den avancerede mobiltelefon i 2007, så der står meget på spil for den amerikanske it-producent.

Mindst en million

Ifølge organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF) er der mindst en million ulovligt oplåste iPhones i omløb og ingen kendte eksempler på, at de har forårsaget ravage i mobilnetværk.

"Påstanden er latterlig," siger EFF's advokat, Fred von Lohmann, til Wired. Holdt Apples påstand vand, ville open source-telefonen Android fra Google, der kører på T-Mobiles netværk, også være en samfundstrussel.

Den slags teoretiske trusler, mener Lohmann skaber masser af FUD (Fear, Uncertainty and Doubt), men har ikke meget med sandheden at gøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere