Artikel top billede

NATO-chef Anders Fogh Rasmussen skal til at kigge på dræber-robotter, hvis det står til en britisk forsker i kunstig intelligens.

Anders Fogh får smidt dræber-robotter i nakken

Den etiske diskussion om brug af dræberrobotter med kunstig intelligens i en krig er en mangelvare, som herhjemme kun finder sted i lukkede studiekredse.

Få dage efter den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen er tiltrådt som generalsekretær for den vestlige forsvarsalliance NATO, kræver en britisk professor, at Vesten tager en grundig diskussion om brugen af såkaldte dræber-robotter i krigsområder.

Det drejer sig om professor i kunstig intelligens og robotteknologi Noel Sharkey fra Sheffield University, der løfter pegefingeren og opfordrer til debat om brugen af robotteknologi i krige.

Han siger blandt andet, at øget brug af krigsrobotter vil koste flere civile livet.

Det skriver BBC.

"Robotter, der kan bestemme, hvor de skal slå ihjel, hvem de skal slå ihjel, og hvornår de skal slå ihjel, har høj prioritet i alle væbnede styrker," siger professor Noel Sharkey til BBC.

Krigen raser tusinde kilometer fra soldaten

Professor Noel Sharkey fremhæver, at væbnede styrker generelt har en science fiction-tilgang til kunstig intelligens og forlanger for meget af teknologien.

Samtidig er ubemandede fly en realitet i blandt andet det britiske og amerikanske forsvar, og det rykker ved de psykologiske grænser hos de soldater, der fører krig flere tusinde kilometer fra fronten.

"Det er en meget mærkelig måde at føre krig på, og den forandrer hele krigen dramatisk," forklarer professoren på et møde i London, hvor han også fastslår, at fjernstyring af teknologien ikke er med til at gøre krigen mindre farlig for hverken civile eller soldater - tværtimod.

Store civile tab

Professoren vurderer, at der mellem januar 2006 og april 2009 har været omkring 60 angreb på al-Qaeda-netværket i Pakistan. Resultatet er ifølge professoren, at 14 al-Qaeda-soldater blev dræbt, mens 687 civile også mistede livet.

"Robotterne er ikke kloge nok til at blive kaldte dumme. De kan simpelthen ikke skelne mellem civile og soldater, hvilket i forvejen er svært nok for soldaterne," siger Noel Sharkey.

De danske erfaringer

Han fastslår, at teknologien til at skelne ven fra fjende reelt ligger 50 år ude i fremtiden, og at det derfor bogstavelig talt er livsnødvendigt at tage diskussionen om brugen af dræber-robotter nu.

Danmark med på bølgen

Danmark har allerede haft de første erfaringer med ubemandede og fjernkontrollerede fartøjer til havs og i luften.

For fem år siden havde ubemandede danske fartøjer stor succes med at rydde hundredvis af bomber væk fra Adriaterhavet ud for Italiens kyst efter en stor NATO-operation på Balkan. I luften har vi haft spionflyet Tårnfalken, der dog har haft rigtig svært ved at få luft under vingerne.

"Ubemandede fartøjer kan vi godt tale om i Danmark i nær fremtid, men der vil gå rigtig, rigtig lang tid, før vi ser, at Danmark engagerer sig i væbnede tropper på larvefødder," siger Forsvarets it-chef Jesper Britze til Computerworld.

Får mange spadestik på én gang

Jesper Britze kender godt den britiske professor Noel Sharkey og mener, at det er relevant nok at tage debatten nu, selv om den engelske forsker "tænker langt ud i fremtiden", som Jesper Britze formulerer det.

"Det kan godt være, robot-krigere bliver brugt af nogle lande, og det gør de jo nok, men diskussionen om farligheden er virkelig at tage mange spadestik på én gang. Man indfører jo ikke teknologien for dens egen skyld, men derimod bliver den brugt, hvor det er nødvendigt," siger Jesper Britze.

Han fortæller, at diskussionen om dræber-robotter i Danmark derfor ikke er nået udover enkelte studiekredse.

Det er endnu ikke lykkedes Computerworld at få en kommentar fra den nytiltrådte NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere