Artikel top billede

Venstre: To åbne standarder er den bedste løsning

Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, holder fast i to dokumentstandarder og håber ikke, det bliver nødvendigt at vælge side i format-striden.

Striden om den (eller de) kommende dokumentstandard i det offentlige nåede i sidste uge nye højder, da Konkurrencestyrelsen i en rapport konkluderede, at den bedste løsning er at benytte både OOXML og ODF.

En anbefaling, der ligger i tråd med den politik, som regeringen med videnskabsminister Helge Sander i spidsen har været tilhænger af.

Det fremgår da også af en pressemeddelelse fra Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, at partiet er godt tilfreds med de konklusioner, der optræder i Konkurrencestyrelsens rapport.

Har ikke ændret mening

Tidligere har Michael Aastrup Jensen fra Venstre ellers udtalt, at han ikke støtter to dokumentformater, hvis ikke interoperabiliteten er tilstrækkelig god. Det er den ikke på nuværende tidspunkt ifølge Konkurrencestyrelsens rapport.

Alligevel mener han ikke, at han har skiftet mening, når han nu, på baggrund af styrelsens rapport, skriver, at Venstre har valgt den rette strategi for it-standarder i det offentlige.

"Jeg har ikke skiftet mening, for som Konkurrencestyrelsen også skriver, så er der jo en form for interoperabilitet, som man forventer bliver større på længere sigt," siger Michael Aastrup Jensen til Computerworld.

Han forventer, at markedet vil følge med.

"Jeg har en klar forventning om, at hvis flere og flere lande lægger sig fast på to formater, så vil der også blive et markant større behov for interoperabilitet, og derfor vil markedet selvfølgelig også følge med det behov."

Valgfrihed er vigtigst

I rapporten fremgår det, at den eneste kontorpakke, der som udgangspunkt kan håndtere begge dokumentformater, er Office 2007 med Service Pack 2.

Alligevel mener Michael Aastrup Jensen ikke, at det er et problem for konkurrencen, at Microsofts kontorpakke på nuværende tidspunkt er den eneste, der kan håndtere begge formater.

"Jeg er overbevist om, at hvis vi beslutter, at det er de to formater, som det er vigtigt at have, at så vil de blive indarbejdet i alle de softwarepakker, der ikke allerede har dem i dag," siger han.

Han slår desuden fast, at det vigtigste er, at de forskellige myndigheder selv kan bestemme, hvilken software de vil bruge.

"Her i Folketinget har vi bestemt ikke de nyeste softwarepakker, men vi kan alligevel sagtens håndtere begge formater. Så derfor ved jeg da, at det kan lade sig gøre at bruge begge formater, selvom man ikke har den seneste version af Microsoft Office," siger Michael Aastrup Jensen

Politikere skal ikke bestemme

Et af de argumenter, der har været fremme i debatten om de to standarder, har været, at man mange andre steder i samfundet benytter sig af én enkelt standard, uden at det forringer konkurrencen.

Ifølge Michael Aastrup Jensen er krigen imellem de to standarder så voldsom, at Venstre ikke ønsker at vælge side og ikke håber, at det bliver nødvendigt.

"Der er jo ekstremt mange følelser og ikke mindst penge i det her for en lang række it-virksomheder, og derfor er det ligegyldigt, hvilken løsning vi vælger, så skal vi høre for, at vi ligger i seng med det ene eller det andet firma," siger han.

Du har selv sagt at vi som dansk nation er foregangsnation på it-området. Hvorfor skal vi ikke være foregangsland i forhold til at vælge en bestemt dokumentstandard?

"Jeg synes da helt klart, vi er foregangsland i forhold til at vælge åbne standarder. Vi er bare ikke foregangsland i forhold til at udelukke en standard frem for en anden. Der er ikke en enkelt virksomhed, der må eje vores data i al evighed. Og det undgår vi med åbne standarder," siger Michael Aastrup Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere