Artikel top billede

Arkivfoto: Maxmiling Foto

Danske forskere får gennembrud med nano-chips

Et dansk-kinesisk forskerhold har fået et gennembrud inden for udviklingen af organiske nano-chips, der kan erstatte de nuværende silicium-chips om nogle år.

Fem danske og kinesiske forskere har for nylig fået et gennembrud i udviklingen af nano-chips, som kan vise sig at blive en fuldfed erstatning for de nuværende silicium-chips.

Den dansk-kinesiske tilgang til de mikroskopiske halvledere har været at fremstille elektriske kontakter i nanostørrelse af organiske og uorganiske nanoledninger.

I nano-kontakten har forskerne derefter krydset ledningerne som Mikado-pinde og koblet flere kontakter sammen i et elektrisk kredsløb.

På den måde har de fremstillet en prototype på computerelektronik i nanoskala, som er blevet afprøvet til meget simple udregninger på AND- og OR-niveau.

"Vores forskning er en del af et større sceneskift inden for elektronik, hvor man søger at finde en erstatning for silicium som det bærende materiale i al elektronik," forklarer professor Thomas Bjørnholm, som er leder af Nano-Science Center ved Københavns Universitet.

I samarbejdet med kineserne er han leder af den 20 mand store danske afdeling på forskningscentret Center for Molekylær Nano-Elektronik, som er sponseret af Danmarks Grundforskningsfond og den kinesiske pendant.

Kan blive mainstream om 10 år

Thomas Bjørnholm gætter på, at silicium-chippen kan være erstattet af organiske chips om 10 år, når industrien har fundet ud af, hvordan de organiske chips kan udnyttes kommercielt.

"Vores forskning er et skridt på vejen, men teknologien udnyttes allerede i simple applikationer som eksempelvis fladskærme, hvor man ved hjælp af ink jet-printere kan printe lys-imiterende dioder på en vinduesskærm og på den måde gøre fjernsyn meget tynde," siger Thomas Bjørnholm.

Han forklarer, at et elektronikselskab som Philips også ser på mulighederne for at kombinere vævning og de bittesmå organiske chips, så der kan blive produceret t-shirts med skærme.

"Lige nu er det meget simple tiltag i forhold til, hvad der sker i en computer, men med tiden vil man også kunne bruge polymere organiske chips i mere komplekse systemer," siger professoren, som pointerer, at nano-chips udover at være mindre også er mere fleksible og billigere at producere.

Flere på vej med de små

Udover de dansk-kinesiske forskningsresultater, er der også andre virksomheder, der forsker i organiske nano-chips.

Blandt andre it-giganten IBM har kastet sig over chip af DNA-molekyler.

Big Blue forsøger i sin forskning at finde metoder til at få DNA til at arrangere sig selv i mønstre på overfladen af en chip og derefter fungere som et slags stillads, hvorpå millioner af bittesmå kulstof-nanorør og nanopartikler placeres.

Et sådant projekt ser Thomas Bjørnholm på med stor begejstring.

"Alle front-forskningsprojekterne handler jo om et systemskift fra den nuværende halvleder-teknologi, som dybest set er en stenhugger-tilgang, hvor man starter med et stort krystal, og derefter hugger mindre strukturer ud. Den fremgangsmåde vil man gerne væk fra, og hen imod den måde, som naturen bygger funktionelle - og i dette tilfælde - elektroniske strukturer på," beretter Thomas Bjørnholm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere