Artikel top billede

Det store slagsmål: Kampen om vigtige App Store

ComputerViews: Først kæmpede producenterne om at have den mest overlegne mobil-gadget. Nu handler det i stigende grad om noget helt andet.

Det er ikke kun norske ægtepar, der har fundet ud af, at det kan betale sig at udvikle mobile applikationer til for eksempel Apples iPhone.

Det er efterhånden gået op for rigtig mange.

Faktisk så mange, at Apples onlinebutik, App Store, har rundet en milliard downloads.

Et antal, der siger en del om den retning, smartphone-markedet har taget, siden dengang, da fokus i højere grad var på hardwaren.

Hvem har den bedste software?

Nu har softwaren til de mobile enheder endelig fået en kvalitet, så alverdens brugere i stedet kan tillade sig at spørge: "Hvor får jeg den bedste software?"

Netop den tendens har Apple opfanget på forbilledlig vis, forbilledligt hurtigt.

Firmaet spiller da næsten også ensidigt på det i sine reklamer for iPhone, der oplister en række hverdagsudfordringer - for til sidst at konkludere beroligende: "There's an app for that. Only on iPhone."

Et udsagn, konkurrenterne har været stærkt utilfredse med. Apple røg sågar i retten, men fik medhold i, at de konkurrerende app stores var så langt bagud, at Apple måtte bruge sloganet.

Derfor jagter mobil-roducenterne nu - alle som en - Apples App Store-økosystem, der har vist sig så vellykket.

Faktisk har analytikere spået en sand eksplosion i væksten af mobile downloads frem mod 2014.

Nokia og Microsoft i bidende angreb på Apple

Derfor kom det heller ikke som den store overraskelse, da verdens største mobil-producent, finske Nokia, for kort tid siden annoncerede et partnerskab med verdens største software ditto, Microsoft.

Et partnerskab, der netop har til hensigt at gøre Nokias smartphones attraktive for business-kunder, der har brug for Microsofts Office-software.

Et område, hvor eksperter stadig mener, Apple har noget at lære, selvom App Store i stigende grad gør iPhone attraktiv for erhvervslivet.

Hermed tog Nokia et første stik - og et helt nødvendigt stik - i den krig, der for øjeblikket udkæmpes blandt samtlige producenter. I Nokias tilfælde i særdeleshed gælder det om at modarbejde faldende markedsandele.

For Microsofts vedkommende er partnerskabet et udtryk for, at virksomheden ikke lader sin software-overlegenhed true af hverken Apple eller entusiastiske, norske ægtepar.

Partnerskabet blev da også straks af branchekendere udråbt som en win-win-aftale.

Selv æbletræer vokser ikke ind i himlen

Selvom konkurrenterne altså forpustede halser efter Apple, har de seneste uger imidlertid også stadig tydeligere vist, at selv Apple ikke er immun for modgang.

Firmaet er simpelthen tæt på at drukne i sin egen succes.

Den massive tilstrømning af ny-udviklet iPhone-software har blandt andet medført lange ventetider på at få applikationer godkendt til App Storen, ligesom Apple i flere omgange har været under hård beskydning for at nægte bestemte applikationer adgang.

Den massive kritik har fået et notorisk pressesky Apple til at sende selveste topchef Steve Jobs' side-kick på banen, marketingchef Phil Schiller.

Han har nu i flere omgange offentligt forsikret frustrerede iPhone-udviklere, at der skam bliver taget hånd om deres bekymringer.

I Apple-land, hvor tavshed normalt er guld, er det usædvanligt og et sigende udtryk for, hvor meget en stærk udviklerstøtte til iPhonen betyder.

Når kampen bliver personlig

At software og følgende god integration da også er helt afgørende, får vi også anskueliggjort i malende scener, når den lidt mere perifere spiller Palm forsøger at sikre succes til sin store smartphone-satning, Pre.

Retten til at benytte sig af Apples iTunes-program til at synkronisere Pre'en har nemlig udviklet sig til en næsten guerilla-agtig krig, der imidlertid også rummer store personlige dramaer i kulissen.

Software-tilbuddene kan altså afgøre hardwarens skæbne. Den sandhed kan Apples konkurrenter i dag ikke være i tvivl om.

Set i det lys er der derfor heller intet at sige til, at Microsoft-topdog Steve Ballmer under en famøs optræden for snart nogle år siden strakte hånden ud til netop software-udviklerne og af sine lungers fulde kraft skreg: Developers, developers, developers.

En seance, der i øvrigt endte i et ret godt remix.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere