Artikel top billede

Gratis kvinder, principper og petitesse-pikkeri

En vigtig principiel sag. Sludder, det er petitessepikkeri. Balladen om gratis adgang for kvinder til stor it-konference fortsætter.

Er det en vigtig principiel sag, som der er grund til at blive behørigt undersøgt af jurister?

Eller er der tale om millimeterdemokrati og detaljerytteri, som skader en værdig sag?

Holdningerne er delte om it-konferencen JAOO, der giver en dags gratis adgang for alle, så længe man er i selskab med en betalende konferencedeltager af modsatte køn.

Arrangørerne af JAOO-konferencen lægger dog ikke skjul på, at den gratis adgang er målrettet kvinder for at få lokket flere kvinder til konferencen.

At mænd også kan få adgang med en betalende kvindelig konferencedeltager er mest for at tilfredsstille den danske ligestillingslov.

Vigtig principiel sag

En, der har klaget til Ligebehandlingsnævnet over JAOO-konferencens gratis adgang, er Kristian Ørmen.

"En ting er, at man måske ikke kender ligestillingsloven, men når man kan se, at de prøver at skrive sig uden om loven, så ved de udmærket godt, at de ikke bør gøre det," begrunder Kristian Ørmen over for Computerworld.

Han mener, det er en vigtig sag at få afprøvet i Ligebehandlingsnævnet, da tilbuddet efter Kristian Ørmens mening favoriserer kvinder, selv om mænd også har mulighed for at komme ind gratis i selskab med betalende kvinder.

"For mig at se er tilbuddet klart henvendt til kvinder.
Enten er det ulovligt eller også er det lige på kanten af lovgivningen. Nu kan vi få afgjort i Ligebehandlingsnævnet om det er lovligt, hvad de gør," siger Kristian Ørmen.

Er det ikke med et ædelt formål, at sørge for at kvinderne i it-branchen også er med til konferencer?

"Som jeg ser det, skal der være lige vilkår på arbejdsmarkedet uanset om vi er kvinder eller mænd. JAAO giver kvinderne nogle andre vilkår end mændene. Nogle ser det som positiv særbehandling, men jeg mener, det er negativ særbehandling af kvinder. Man gør netop opmærksom på, at kvinder er specielle," siger Kristian Ørmen.

Han understreger, at han ikke har noget imod kvinder i it og selv har været med til at ansætte kvinder i en tidligere stilling som teamleder i en supportafdeling.

Giv dog os alle en gratis dag

Kristian Ørmen mener, at det eneste rigtige vil være at annullere det nuværende tilbud eller give alle konferencedeltagere en gratis konferencedag.

"Det vil da være okay med mig, hvis man gerne vil have, at konferencen er populær og giver alle en gratis en-dagesbillet. Det er den eneste måde, man kan komme ud af den igen," mener Kristian Ørmen, der tidligere har været næstformand i organisationen Foreningen Far, der blandt andet arbejder for at børn har ret til til begge forældre.

Arrangører kører videre med tilbud

Hos arrangøren af JAOO-konferencen, it-virksomheden Trifork, har man ikke planer om at ændre på reglerne for en gratis konferencedag.

"Vi kan bekræfte, at vi er blevet kontaktet af ligebehandlingsnævnet, der ønsker at høre vores side af sagen, og at vi sender et svar til dem, så hurtigt som muligt. Vi ønsker som firma at overholde loven, og vi mener ikke, at vi har overtrådt lovgivingen på dette område," lyder det fra Trifork.

Aino Vonge Corry, der sidder med i programkomiteen for JAOO og var med til at udtænke gratisdagen, tilføjer, at Trifork er interesseret i at høre folks mening.

"Alle indlæg og kommentarer bliver læst af os, for vi er interesserede i at høre input. Vi vil gerne udtale os om udfaldet af sagen, når vi ved mere."

Ifølge Aino Vonge Corry har mange kvinder kontaktet Trifork med positive tilbagemeldinger.

"Der er en del kvinder, der har kontaktet os og som er glade for tilbuddet. De er lige kommet tilbage fra barselsorlov og de ville have en chance som en snebold i helvede for at komme på konference. Der er også en enkelt mand, der er glad for, at han kan komme gratis ind sammen med en betalende kvindelig udvikler," siger Aino Vonge Corry, der dog også oplyser at enkelte mænd har brokket sig.

Små mentale nosser

Det gamle ligestillingsnævn, der i januar blev lagt under ligebehandlingsnævnet, har behandlet en del sager, hvor diskoteker har lokket med gratis eller meget billig adgang for kvinder.

Her kan man blandt andet læse, at klagere har fået medhold i klagerne og tilkendt erstatning i form af prisdifferencen mellem mænds og kvinders entre.

Det ryster ikke JAOO-arrangørerne, der mener, at de er på den rigtige side af loven.

"Vi har gjort os umage for at overholde loven. Prisdifferencen er nul kroner, da reglen for gratis adgang er kønsneutral," siger Aino Vonge Corry.

Petitessepikkeri og små mentale nosser

En af dem, der stiller sig uforstående over for kritikken, er it-journalist Dorte Toft, der blandt andet med sit projekt "Nærmest lykkelig i nørdland" selv gør et stort arbejde for at gøre kvinder interesserede i "hårde" fag som it.

På debatten under en Version2-blog skriver hun blandt andet under overskriften "Suk":

"Over petitessepikkere blandt dem med for små mentale nosser. De elsker at få kørt debatten ud i blindgyder.
Don't feed the small-nosse trolls"

Som kommentar til Computerworlds artikel om, at der er indgivet klage til Ligebehandlingsnævnet skriver hun under overskriften:

"Det danske smørhul":
"Det er jo herligt, at der i lille Danmark er mulighed for at få brugt offentlige midler til at komme helt i bunds af en sådan sag, der er af så stor betydning"

En del af Computerworlds debattører mener, at der er al mulig grund til at få undersøgt, om den gratis adgang er juridisk holdbar:

"Det er en sag, der drejer sig om noget helt fundamentalt her i Danmark, nemlig at der ikke bør være forskel på kvinder og mænd," skriver Søren Jensen blandt andre som svar på Dorte Tofts indlæg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere