Artikel top billede

Snart er din netbook old school - afløseren er på vej

ComputerViews: Afløseren for netbook'en er på vej. Den ligger i tråd med en udviklings-tendens, der gennemsyrer hele pc-industrien, og den adskiller sig markant fra netbooken på centrale områder.

ComputerViews: Ikke en mobil-telefon. Og ikke en netbook. Men en hybrid. En smartbook.

Adskillige af verdens store mobil-selskaber ser klare tegn på, at næste udviklings-trin i sammensmeltningen af mobil-telefoner og pc'er bliver et netbook-lignende apparat, som bare ikke er en netbook.

Under motorhjelmen bliver der nemlig skruet op for mobil-funktionaliteten og ned for de pc-karakteristika, der i en tid, hvor mobilitet i høj grad er i højsædet, ofte regnes for direkte irriterende.

Det drejer sig især om tid. Opstarts-tid. Opkoblings-tid. Databehandlings-tid. Bruger-tid.

Pc på det ydre, smartphone inden i

Smartbooken er nemlig et apparat, der på det ydre ligner en netbook - altså en minicomputer af den type, der i de seneste år i den grad har oplevet et veritabelt gennembrud.

Når det gælder funktionalitet skruer smartbooken imidlertid ned for nogle af de funktionaliteter, der helt åbentlyst gør netbooken til det, den er, nemlig en lille pc.

Smartbooken skal - som mobiltelefonen - altid være tændt, altid koblet på nettet, altid klar.

I smartbooken skæres således både Windows-styresystemet, Office-pakker og anden tungere pc-software væk, fordi den tager tid at starte op på den der arbejdende pc-måde.

Også Intel - der i dag leverer chip til mange netbooks - kan løbe ind i problemerne.

De nye smartbooks vil nemlig som udgangspunkt køre på ARM-chips, der i dag allerede anvendes i en række avancerede bærbare apparater som iPhone, N97, Blackberry, Kindle og en lang række GPS'er.

ARM-chip er ikke særligt hurtige. Men de er bittesmå - faktisk ned til en fjerdedel af den størrelse, som Intels Atom-chip, der anvendes i mange netbooks i dag.

Det betyder, at deres strømforbrug er markant mindre end Atom-chippen, hvilket igen betyder, at batteriet holder meget længere i et ARM-baseret apparat - måske op til flere dage, selv om apparatet er tændt og i gang og koblet på nettet hele tiden.

Snart lander de første i butikkerne

De første smartbooks ventes lanceret i slutningen af året, lyder det fra store producenter som Acer og Dell, ligesom en række af de helt store taiwanske producenter, der leverer apparater til Apple, HP og Lenovo, så småt er ved at sætte i gang.

De første smartbooks vil efter alt at dømme komme til at køre på enten Linux, Googles Android eller Googles kommende webbaserede styresystem, Chrome OS, der er netbaseret, og derfor ser ud til at passe godt sammen med smartbook-konceptet.

For producenterne kan smartbooken blive næste trin i den udviklings-trappe, som computer-teknologien har bevæget sig på i de seneste år.

Her handler alt om mobilitet og at kunne bevæge sig rundt og være på - hele tiden og altid. Og jo færre hindringer mellem beslutning og net-aktivitet, jo bedre.

I industrien taler man endda om den perfekte forening af apparat, højhastigheds-netværk og internet. Og det siger sig selv, for alle parter ser gode indtjenings-muligheder, hvis smartbooken slår igennem:

Pc-producenterne får et nyt marked at høste på, og tele-udbyderne vil kun klappe i hænderne, hvis der kommer computere, der skal være på nettet døgnet rundt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere