Artikel top billede

Fiberkabler er ligesom kobberkabler under lup, så konkurrencen kan fungere, melder videnskabsminister Helge Sander (V). (Foto: Torben Klint)

Politikere: Vi følger fiber-konkurrencen tæt

Videnskabsminister Helge Sander (V) og it-ordførerne i Folketinget vil følge konkurrencesituationen på fibermarkedet tæt. "Forbrugerne må ikke vrides for penge," advarer Dansk Folkeparti.

Fiber-fokus: I dag er det danske kobbernet underlagt omfattende regulering for at sikre, at konkurrencen på bredbånd fungerer. Det samme gælder ikke fibernettet, som elselskaberne ejer.

Fra politisk side er der fuld opmærksomhed på konkurrencesituationen på fiber-området.

Hos Dansk Folkeparti vil it-ordfører Mikkel Dencker på ingen måde acceptere en monopollignende situation.

"Det er en ret stor investering, der skal til, så det begrænser, hvor mange der kunne finde på at kaste sig ud i projektet. Men vi vil ikke acceptere, at der opstår nogle reelle monopoler, hvor den konkurrencemæssige fordel bliver udnyttet til at vride forbrugerne for penge," siger Mikkel Dencker.

Han understreger, at partiet følger området tæt.

"Vi vil gøre, hvad der er nødvendigt for at sikre, at der er en ordentlig konkurrence, eller at priserne ikke bare bliver skruet i vejret, hvis der ikke er mulighed for at få flere udbydere ind på markedet," siger han.

Sander: Jeg er orienteret
Også videnskabsminister Helge Sander (V) ønsker at holde et vågent øje med udviklingen på bredbåndsmarkedet.

"Jeg holder løbende øje med konkurrencen på telemarkedet, idet det ifølge lovgivningen er IT- og Telestyrelsens opgave at overvåge konkurrencen på telemarkedet - også bredbåndsmarkedet, herunder fibernettet - og jeg bliver løbende holdt orienteret om styrelsens analyser," oplyser ministeren i et skriftligt svar.

Ministeren forklarer, at hvis styrelsen konstaterer, at der er et konkurrenceproblem på dette område - at et selskab har en såkaldt stærk markedsposition - skal styrelsen ifølge loven pålægge selskabet at give andre udbydere adgang til infrastrukturen.

"Det gælder også for fibernettet," understreger Helge Sander.

EL: Fri adgang for alle
Yderst til venstre i Folketinget mener Enhedslisten, at fibernettet skal være helt åbent.

"Et minimumskrav er, at der skal være lige adgang for alle udbydere til alle fibernet," lyder det fra it-ordfører Per Clausen fra Enhedslisten.

Han har tidligere udtrykt bekymring over, at TDC har udvist interesse i at overtage Dongs fiberkabler i hovedstadsregionen.

"Internet-infrastrukturen bør være et samfundsanliggende, så der kan blive lige adgang til fibernettet. Ellers risikerer vi, at vi får samme situation i forhold til fibernettet, som vi har haft i forhold til kobberet, siden TDC blev privatiseret," siger Per Clausen.

Dermed lader det til, at it-branchens opfordring til politikerne om at holde øje med konkurrencesituationen bliver opfyldt.

V og SF: Nogle må undvære fiber

Brancheorganisationerne ser det ikke som et krav, at fiberforbindelserne skal ud til hele landet.

Helge Sander har nu heller ikke tænkt sig at iværksætte en større offentlig indsats for at få fiber ud til alle dele af landet.

"Jeg mener ikke, at der er basis for at sige, at alle danskere nødvendigvis har behov for en fiberforbindelse - i hvert fald ikke i dag," skriver Helge Sander.

"Jeg tror, at der i fremtiden vil være behov for både faste og mobile forbindelser," vurderer han.

Asien rykker

Ministeren afviser samtidig, at Danmark har sovet i timen i lyset af, at de sydøstasiatiske lande står for op imod 85 procent af alle fibernet-tilslutninger i verden.

"Danmark har en plads som nummer fire blandt OECD-landene, når det drejer sig om antallet af fiberforbindelser per 100 indbyggere," oplyser han.

Ministeren peger på, at et land som Sydkorea har en infrastrukturmæssig fordel, da befolkningstætheden er meget høj, og langt størstedelen af landets husstande ligger i byzoner.

"Desuden har Sydkorea brugt massive offentlige midler til udrulningen af fiber," forklarer Helge Sander.

Generelt mener ministeren, at den danske model har sejret med etablering af fiberforbindelser på markedsvilkår.

"Vores model har gjort det muligt for alle at etablere infrastruktur, også for elselskaberne. Denne tilgang har sikret, at Danmark er førende, når det gælder udbredelsen af bredbånd," siger ministeren.

Han henviser til, at mere end 99 procent af danske husstande og virksomheder kan få adgang til bredbånd.

Desuden er Dansk Energi netop kommet med nye tal, der viser en eksplosion i antallet af hjem med adgang til fiber.

SF: Ikke fiber til alle
Hos SF regner it-ordfører Hanne Agersnap med, at fiberudrulingen vil nå ud til store dele at landet, men nogle områder vil ikke få fiber.

"Der vil nok stadig være nogle områder, hvor fiber må suppleres med anden teknologi," siger hun.

Enhedslistens Per Clausen mener derimod, at fibernettet skal ud til hele landet. Ligesom han mener, at samfundet bør tage større ansvar i opbygningen af nettet.

"Udbygningen bør tage udgangspunkt i de samfundsmæssige behov og ikke være afhængig af, at der for eksempel er ledig kapital i el-sektoren. Det er nødvendigt, hvis Danmark ikke skal sakke agterud," siger Per Clausen.

I dag har elselskaberne udrullet fiber til 640.000 danske hjem, mens TDC har rullet fiber ud til omkring 200.000 husstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere