Artikel top billede

It-kæmper på vej i krig med staten

I kølvandet på en række fejlslagne offentlige it-projekter, er der udbrudt nervekrig om, hvem der har skylden. Leverandørerne håber på våbenhvile med staten.

Staten og leverandørerne er på vej i krig med hinanden.

Skylden for offentlige budgetoverskridelser på op mod en milliard kroner og nogle af Danmarkshistoriens mest udskældte it-projekter skal placeres.

Lige nu peger flaksehalsen i retning af it-leverandørerne.

"De meldinger jeg har fået er, at nogle har hidset sig op til at mene, at det er leverandørernes skyld," siger Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Den udlægning er hverken ITEK eller it-leverandørerne parat til uden videre at acceptere. Derfor er der lagt op til kamp i de kommende måneder.

De udskældte it-projekter blev kritiseret af Rigsrevisionen for forsinkelser og budgetoverskidelser.

Da kritikken blev fremført hed finansministeren Lars Løkke Rasmussen (V), og han reagerede på kritikken, som han fandt passende.

I kølvandet har Finansministeriet nedsat en arbejdsgruppe, der indtil nu har arbejdet for nedrullede gardiner. Det er det arbejde, Tom Togsverd og ITEK gerne vil have åbnet mere op, blandt andet fordi det forlyder, at arbejdsgruppen vil give leverandørerne hovedansvaret for de mange og meget dyre problemer.

"Det er lidt uheldigt, at man på den side af bordet har gravet sig lidt ned i et hul. Uden at have snakket med os," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

"Det er selvfølgelig også nemt at forestille sig, hvis man sidder der på den anden side af bordet, at det er de andres skyld".

"Men det er en lidt dum situation. Hvis man skal levere gode resultater, så skal man have tillid til hinanden. Derfor ser jeg en stor opgave eller udfording i, at vi får genskabt den tillid," siger Tom Togsverd.

Tillidskløft gravet i årevis

Direktøren forklarer, at det anstrengte forhold mellem leverandører og stat begyndte dengang Finansministeriet indførte en benhård indkøbspolitik.

"Det hele begyndte, da Finansministereiet begyndte at lave nogle relativt hårde udbudsrunder. Det var der nogle leverandører, der synes gik lige lovligt hårdt for sig. Det er så et par år siden nu," siger Tom Togsverd.

Siden var der en manglende koordinering mellem hvad SKI lavede og hvad Finansministeriet lavede.

"Det affødte også irritation," siger Tom Togsverd.

I dag har Finansministeriets arbejdsgruppe set på otte- ni projekter og talt med aktørerne i projekterne. Plus man har talt med en række private CIO's og hørt deres erfaringer.

Og på den baggrund vil arbejdsgruppen nu prøve, at lave et slags problemkatalog og en række anbefalinger.

Men inden konklusionerne foreligger vil ITEK under Dansk Industri altså gerne høres.

"Inden man nu kaster sig alt for langt ud i løsningerne, så var det måske en god idé, at vi får snakket lidt sammen," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.

Fredspiben fundet frem

Og ITEK har netop fået lovning på en fredelig snak med statens repræsentanter.

"Nu får vi dialogen. Det glæder vi os til. Så håber vi, at vi kan komme ud med pænt rent tøj, der er strøget, så vi ikke skal se på alt det snavsede vasketøj."

"Der skal laves tillidsskabende foranstaltninger, så vi kan finde hinanden igen. Og det tror jeg vi kan," siger Tom Togsverd.

Direktøren peger på, at ITEK gerne vil tegne et et andet billede end Rigsrevisionen. Men ITEK ønsker også at komme i en reel dialog om, at ting måske kan gøres bedre.

"Går man ind og kigger på de enkelt projekter Rigsrevisionen har kigget på, så er nogle af de her overskridelser altså ret beskedne," siger Tom Togsverd.

Han spørger retorisk om overskridelser på 10-20 procent overhovedet er unormalt på anlægsprojekter.

"Og så det med tiderne. Det er da rigtigt, at nogle er længere, men andre er to til tre måneder. Det bliver pustet meget op," siger Tom Togsverd.

Generelt finder han det ærgerligt, at der kun fokuseres på de få mislykkede projekter og ikke de mange gode projekter.

"Det er uheldigt, hvis der bliver generaliseret ud fra nogle få uheldige ting," siger Tom Togsverd.

Han understreger, at ITEK til mødet også vil komme ind på hvordan tingene kan gøres bedre.

Her peger han blandt andet på rollefordelingen i projekterne i form af hvornår et projekt eksempelvis bliver overleveret til kunden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere