Artikel top billede

Borgmester Jørgen Glenthøj (K) fra Frederiksberg undrer sig over, at tiden ikke er moden til at holde digitale valg i 2009.

Kommune får nej til at gennemføre digitale valg

Indenrigsminister Karen Ellemann (V) afviser et ønske fra Frederiksberg Kommune om at gennemføre digitale valg. Beslutningen undrer borgmesteren.

Digitale valg på Frederiksberg bliver ved drømmen. Det må kommunens borgmester, Jørgen Glenthøj (K), sande. Indenrigsminister Karen Ellemann (V) har nemlig afvist kommunens ansøgning om at afholde digitale valg.

Det skuffer borgmesteren i hovedstadskommunen.

"Jeg undrer mig meget over ministerens afslag på vores forslag om at bringe valghandlingen i Danmark ind i det nye årtusinde. Vort ønske udspringer i bund og grund i, at vi gerne vil gøre valghandlingen hurtigere, mere tilgængelig og sikrere," siger Jørgen Glenthøj i en pressemeddelelse fra kommunen.

Frederiksberg Kommune havde ansøgt om tilladelse sammen med seks andre kommuner. Konceptet lød på, at borgeren stemmer ved at trykke på en skærm i stemmeboksen. Herefter udskriver en computer en kvittering, der skal afleveres, så der samtidig kan føres fysisk optælling som kontrol.

I pressemeddelelsen fra Frederiksberg Kommune henviser kommunen til, at modellen er testet i flere andre europæiske lande.

"Det kan godt undre mig, at staten hele tiden opfordrer kommunerne til at pege på effektiviseringsmuligheder og unødvendig statslig lovgivning. Men når vi så udfordrer staten, bliver vi mødt med et nej," uddyber Jørgen Glenthøj.

Ellemann: Tiden er ikke moden
Jørgen Glenthøj sendte 28. maj i år et brev til indenrigsminister Karen Ellemann, hvor han bad om tilladelse til digitale valg på Frederiksberg. Borgmesteren henviser i brevet til de udenlandske erfaringer.

Men de er "langt fra entydigt positive," lyder det fra indenrigsministeren.

Karen Ellemann fremhæver blandt andet eksempler fra Holland og USA, ligesom hun også fremhæver, at elektroniske valgmaskiner indtil videre er blevet kendt forfatningsstridige i Tyskland.

"Regeringen var derfor efter en afvejning af de fordele, der knytter sig til elektronisk stemmeafgivning, over for de nævnte - afgørende - ulemper af den opfattelse, at tiden for øjeblikket ikke er moden til at iværksætte et sådant forsøg, samt at man fandt det vigtigt først at afvente yderligere internationale erfaringer," skriver Karen Ellemann i sit svar til Frederiksberg-borgmesteren.

Hun henviser desuden til, at det kun er et år siden, at regeringen sidst afviste at gennemføre e-valg.

Karen Jespersen afviste e-valg

Dengang var det Karen Jespersen (V), der som velfærdsminister afviste et ønske fra otte kommuner, der blandt andre talte Frederiksberg. De otte kommuner forsøgte at tale med én stemme i sagen.

Den tidligere Frederiksberg-borgmester Mads Lebech (K) forsøgte sidste år sammen med Kommunernes Landsforening at lægge pres på regeringen for at få e-valg. Det blev dog afvist.

Karen Jespersen fremhævede ligesom Karen Ellemann, at der var uheldige erfaringer fra udlandet.

"Vi har også eksempler fra udlandet, hvor man har oplevet store problemer med sikkerheden - blandt andet i Nederlandene og USA," lød det fra velfærdsminister Karen Jespersen i juni sidste år.

Hun henviste desuden til, at et digitalt valg ville bryde med de traditioner, der er i Danmark.

Sidste år blev videnskabsminister Helge Sander (V) også beskyldt for at sylte en redegørelse om digitale valg, hvilket medførte kritik fra oppositionen.

Ved det kommende kommunal- og regionsvalg holder Frederiksberg Kommune alligevel et digitalt valg, men det er for 16- til 17-årige, og der er dermed kun tale om et prøvevalg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere