Artikel top billede

ISO ændrer dele af OOXML tilbage til udgangspunktet

IBM hævder, at ISO er i gang med at trække OOXML-standarden tilbage til udgangspunktet på ét springende punkt, som Dansk Standard ellers krævede ændret for halvandet år siden.

Da den danske standard-delegation i slutningen af februar 2008 tog til standardorganisationen ISO's såkaldte BRM-møde i Geneve med 168 ændringspunkter blev alle de danske kommentarer godkendt på mødet.

I alt røg der godt 1.000 ændringsforslag gennem luften, inden Dansk Standard efter store, interne stridigheder i marts 2008 kunne give sit ja til, at OOXML blev ISO-certificeret.

Den certificering blev en realitet 1. april 2008, da hovedparten af ISO-medlemslandene gav grønt lys for blåstemplingen af OOXML i ISO-regi. Siden det grønne lys blev tændt for OOXML, har ISO arbejdet med vedligeholdelsen af dokument-standarden.

It-arkitekt Jens Mikael Jensen fra IBM sidder som medlem af OOXML-udvalget hos Dansk Standard, og deltog på BRM-mødet i Geneve for halvandet år siden.

Han finder det dybt problematisk, at flere af de vedtagne ISO-ændringer nu bliver tilsidesat af ISO's arbejdsgruppe 4, der i disse uger sidder og skal vedligeholde 293 af OOXML-ændringsforslagene.

Ændringer i sandhedsværdier

Flere steder bliver de allerede vedtagne ændringsforslag fra BRM-mødet for halvandet år siden ifølge Jens Mikael Jensen nemlig ændret tilbage til Microsofts ECMA-OOXML-udgangspunkt, som i første hug blev nedstemt som ISO-standard - blandt andet med et dansk nej.

Jens Mikael Jensen forklarer blandt andet, at et af de mest kritiske danske ændringsforslag, forslaget om at ændre OOXML's booelanske værdier fra seks til fire, nu er ved at blive ændret tilbage til seks igen.

Det skyldes, at den rene XML-standard har fire booleanske værdier: true/false og 0/1. I ECMA-OOXML-standarden havde man seks boolean typer: true/false og 0/1 samt on/off, hvoraf de sidste er blevet implementeret i Office 2007, og derfor anset som nødvendige i ISO-standarden for at sikre bagudkompatibilitet.

Ofrer standard for bagudkompatibilitet

"Det virker på mig, som om man har vægtet bagudkompatibilitet højere end alle andre hensyn - blandt andet den eksisterende XML-standard og interoperablitet," siger Jens Mikael Jensen.

Han peger på, at interoperabiliteten bliver ramt, fordi ændringen udvander XML-standarden og sætter en teknisk spærring på brugen af XML-evalueringsværktøjer, fordi XML-standardværktøjerne ikke kan tolke, når de støder på de OOXML-specifikke on/off-værdier.

Ifølge Jens Mikael Jensen er der flere tilbageændringer under opsejling, mens ISO-arbejdsgruppen sidder og diskuterer vedligeholdelsen af OOXML-standarden.

"Man skal huske på, at der ikke er bakgear på ændringsforslagene. Hvis de bliver besluttet hos ISO, så bliver ændringerne jo bare implementeret i OOXML," siger Jens Mikael Jensen.

Forstår ikke kritikken

Jesper Lund Stocholm fra konsulentfirmaet Ciber sidder som teknisk ekspert i OOXML-udvalget hos Dansk Standard.

Han forstår ikke helt kritikken, fordi IBM sad med rundt om bordet, da Dansk Standard den 7. september holdt møde med OOXML-udvalget.

"Jeg har igennem de seneste måneder fremlagt blandt andet on/off-diskussionen for udvalget, og alle rettelser er blevet godkendt uden brok af alle parter," siger Jesper Lund Stocholm til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere