Artikel top billede

Ny avanceret trojaner tømmer din konto

En sofistikeret trojaner, der er designet til at tømme din bankkonto, bruger et nyt trick til at snyde efterforskerne: Den ændrer adfærd, hvis den bliver overvåget.

Computerworld News Service: En sofistikeret trojaner, der er designet til at tømme din bankkonto, bruger et nyt trick til at snyde efterforskerne: Den ændrer adfærd, hvis den bliver overvåget.

Trojaneren URLzone blev opdaget i sidste uge af Finjan Software og er allerede kendt for at være meget avanceret. Den omskriver bankers websider, så ofrene ikke ved, at deres konti er blevet tømt, og den har en sofistikeret "command-and-control"-brugergrænseflade, der gør de kriminelle i stand til at forudindstille hvor høj en procentdel af en saldo, de vil stjæle.

Men Finjan Software er ikke den eneste, der er i hælene på URLzone. Sikkerhedsforskere fra RSA Security oplyser, at denne trojaner benytter adskillige teknikker til at fastslå, om en computer styres af politi eller andre efterforskere.

Efterforskere skaber typisk deres egne programmer, der efterligner adfærden hos rigtige trojanere. Men når URLzone identificerer sådan en, sender den falsk information, oplyser Aviv Raff, der er leder af RSA's forskningslaboratorium, FraudAction.

Går udenom muldyrene

Sikkerhedseksperter har i lang tid forsket i de interne mekanismer i malware såsom URLzone, fortæller Raff.

"Nu ved de ovre på anden side, at de bliver overvågede, og det har de reageret på," siger han.

Når URLzone identificerer en efterforskers program, fortæller serveren, at trojaneren skal foretage en pengeoverførsel i stedet for blot at afbryde forbindelsen til efterforskerens computer.

Men i stedet for at overføre pengene til en af de kriminelles såkaldte muldyr - som er folk, der er blevet rekrutteret til at overføre pengene til udlandet - så vælger trojaneren et uskyldigt offer. Typisk vælges her folk, der har modtaget legitime pengeoverførsler fra andre hackede computere på netværket, forklarer Raff.

Indtil videre er flere end 400 uskyldige konti blevet brugt på denne måde, oplyser RSA.

Idéen med denne adfærd er at forvirre efterforskerne og forhindre de kriminelles rigtige hvidvaskere fra at blive opdagede. Andre bank-trojanere såsom Zeus og Clampi har tømt folks konti i årevis nu, men Finjan Software kalder URLzone for den første af en helt ny og mere intelligent generation af såkaldt crimeware.

URLzone har, ifølge Finjan Software, indtil videre inficeret omkring 6.400 computere og stjålet knap 90.000 kroner per dag.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere