Artikel top billede

Europæiske telegiganter har våde fiberdrømme

Investeringerne er stagneret hos de europæiske teleselskaber, som håber på milde regulatoriske krav til en kommende fiberudrulning. Det er dog ikke alle, der er med på idéen.

Inden for det seneste år er de helt store og gamle europæiske telemonopoler blevet meget mere forsigtige med at kaste sig ud i store investeringer.

Men udrulningen af fiberforbindelser kan være livslinjen til bedre tider.

Det kom frem, da de helt store europæiske teleselskaber i ETNO-sammenslutningen (European Telecommunications Network Operators' Association) i sidste uge holdt sit årlige statusmøde i hjertet af Bruxelles' EU-kvarter til en briefing om status i den europæiske telesektor.

ETNO-direktør Michael Bartholomew havde indledningsvis en del dårlige nyheder at berette til netværksalliancens medlemmer, der tæller 15 af de 20 største teleselskaber i Europa.

Omsætningen på 2000 milliarder kroner blandt ETNO-medlemmerne er kun en lille stigning på 0,8 procent i forhold til sidste år, og den forventes at falde med 0,5 procent i 2009.

Der er forsvundet 61.000 job i teleindustrien i forhold til 2004, og teleinvesteringerne er i 2008 røget ned med én procent.

Investeringerne ser ud til at falde yderligere i år, da de syv største teleselskaber i Europa i første halvår af 2009 med en samlet investering på 86 milliarder kroner kastede cirka syv milliarder kroner mindre ind i deres udviklingsarbejde i forhold til samme periode sidste år, hvilket svarer til en investerings-tilbagegang på otte procent.

Årsager til manglende investeringer

Der er ikke meget, der tyder på, at den faldende investeringslyst vender lige med det samme, forklarer chef for telesektoren i it-analysefirmaet IDATE, Didier Pouillet, der har udarbejdet telestatistikken til ETNO.

Først i 2012 forventer Didier Pouillet en samlet synlig vækst på over en procent i de vesteuropæiske tele-investeringer, og han peger på tre årsager til den negative investeringsudvikling:

Først og fremmest kaster den globale finanskrise en skygge over telebranchen. Dernæst venter teleselskaberne på afkastet fra tidligere års heftige investeringer i 3G-netværk. Sidst - men ikke mindst - peger han på teleregulering.

Selv om ETNO-boss Michael Bartholomew ikke vil tale om regulering, kan han dog ikke helt dy sig med at pointere, at udrulning af fibernetværk er ETNO-medlemmernes store, kommende investeringsmulighed, som EU-politikerne bør være lydhøre over for.

"Vi har en udfordring her i Bruxelles," lyder det fra Michael Bartholomew, efter EU tidligere har vist sig vaklende over for, hvordan fibernettene skal rulles ud på det europæiske kontinent.

Michael Bartholomew udmelding kan tolkes som om, at telegiganterne kæmper for mildere regulatoriske krav til udrulningen og salg af fiberen.

TDC ikke med på fibertogtet

Det skyldes, at ETNO hævder, at medlemmerne ikke har den samme markedsdominerende position på fibermarkedet, som var tilfældet, da de sad på kobberkablerne, inden monopolerne smulrede væk i den frie konkurrences navn.

TDC køber ikke fiberargument

Portugal Telekom er eksempelvis på, at et af de større europæiske teleselskaber, der satser benhårdt på fiberen. Selskabet ruller i øjeblikket fiber ud til 70.000 hjem om måneden. Virksomheden håber på at have rundet en million fiberkunder ved udgangen af 2009.

Men den danske telegigant og eneste danske ETNO-medlem, TDC, bakker dog ikke op om ETNO's udmelding om en regulativ fiberredning af de store teleselskabers investeringer og - på længere sigt - opfedning af sparegrisene.

Det skyldes, tilsyneladende, at det danske teleselskab ved, at der vil blive kigget grundigt på konkurrencevilkårene i Danmark fra de hjemlige myndigheders side.

"Vi har ikke forhåbninger om at blive fritaget for reguleringer i Danmark. Sandsynligheden for at blive fritaget er lig nul," siger TDC's EU-lobbyist Allan Bartroff til Computerworld.

Samtidig har TDC heller ikke travlt med selv at køre fiberen helt ud til slutbrugerne, som flere konkurrenter fra især el-selskaberne på det danske marked gør.

Allan Bartroff forklarer, at TDC i første omgang satser på en større udrulning af VDSL med hastigheder mellem 20 til 50 Mbit/s. VDSL-satsningen er i meget grove træk fiberudrulninger til ministationer på gadeplan, hvor det eksisterende kobber så bærer internettet det sidste stykke op i danskernes opgange eller havegange.

EU slår hælen i

ETNO kommer ganske givet også på gedigent lobbyarbejde i EU med hensyn til sine fiberdrømme.

For den tidligere franske kulturminister og nuværende europaparlamentsmedlem Catherine Trautmann forklarer til Computerworld, at EU vil holde nøje øje med, at fiberudrulningerne sker på en konkurrencemæssig forsvarlig måde for at undgå et tilbageskridt til monopollignende tilstande i flere EU-lande.

Også selv om det måske koster europæerne meget hurtigt bredbånd på den korte bane.

"Teleselskaberne vil givetvis forsøge at finde smutveje, men der må vi finde en god formulering, der kan forhindre det," smiler Catherine Trautmann.

Hun understreger dog samtidig, at det i sidste ende er op til de nationale telemyndigheder at holde øje med, at der vitterligt er fri konkurrence på fibermarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere