Artikel top billede

IBM vil redde verden med teknologi

Klima-it: På IBM's software-dag i København var der hæderspriser til de virksomheder, der har fundet løsninger, der sparer ressourcer ved at gøre tingene smartere.


Flere end 1.000 IBM-kunder og -partnere havde tirsdag i sidste uge fundet vej til det gamle københavnske kreaturhandelssted, Øksnehallen,
der i dag danner rammen om udstillinger, koncerter og konferencer.

Dagen var IBM's Software Dag, og programmel-cirkussets sprechstallmeister var Lars Bang, direktør for IBM Software Group.

Han glædede sig over, at alle industrier var repræsenteret, både de traditionelle gamle blå IBM-partnere og -kunder, og nysgerrige, potentielle kunder fra segmenter, hvor IBM er ikke så stærke endnu, nemlig de små- og mellemstore virksomheder, der som bekendt i Danmark er den mest normale størrelse virksomhed.

"Der er mange fra små og mellemstore virksomheder. Det er glædeligt, for det er et vigtigt satsningsområde i vores strategi," siger Lars Bang, da Computerworld fanger ham i mylderet til en lille snak om IBM's vision for teknologiske løsninger, der være med til at løse klodens klimaproblemer og strategien for IBM's danske softwareforretning.

IBM's kerneforretning er vokset op omkring de meget store kunder, men især i de senere år er de små og mellemstore virksomheder begyndt at fylde mere, fortæller Lars Bang.

"Vi skal stadig udvikle vores forretning med de store banker, men en vækstmotor for IBM er, at vi kommer ud i SMV-markedet. Mange af vores partnere bruger vores teknologi og tilføjer deres egen viden og kompetence til at lave løsninger, der retter sig mod det specifikke kundesegment," siger han og peger på cloud computing, som en oplagt mulighed for mindre virksomheder.

"En af vores partnere, Tieto, har lanceret en Test as a Service-model, hvor virksomheder, der ikke selv har en stor testafdeling, kan teste deres løsninger, så de sender gode produkter ud. Og så er der jo IBM's Lotus Life, der kan være et alternativ til Google Mail, og hvis den lille virksomhed foretrækker ikke at drive sit mailsystem selv, men hellere vil købe det som en service."

Pris til Web 2.0-teknologi

Netop Tieto var nomineret til at vinde en pris i kategorien Innovation for deres TaaS, altså Test as a Service, hvor især mindre virksomheder vil kunne se mulighederne i at undgå at investere i testmiljøer, og i stedet leje softwarelicenser, hardware og ekspertise i de perioder, hvor der er behov for at køre test.

Den anden nominerede var Nordea for information management-løsningen MDM.

Men Innovations-prisen gik til University College Sjælland, der er en fusion af 18 uddannelsesinstitutioner med cirka 9.000 brugere, for at have konsolideret sine ældre it-systemer og implementeret et nyt web-baseret, kollaborativt undervisningsmiljø, hvor personalet og de studerende arbejder bedre sammen.

Løsningen er baseret på Neo.Dashboard fra IBM-partneren, Opus Neo, og er bygget på IBM Lotus Quickr og IBM Lotus Sametime, der udnytter Web 2.0-teknologier til at levere individualiserede og relevante hjemmesider til alle medarbejdere og studerende.

"Denne løsning rammer lige ind i sociale processer og menneskelig kommunikation: Et godt eksempel på, hvor teknologi flytter ved menneskers måde at samarbejde på," lød en motivering fra juryen

Juryen er sammensat af Per Andersen, administrerende direktør i analysehuset IDC, chefredaktør på Computerworld, Jan Horsager, CIO i FL Smith, Jan Armtoft, og Preben Meier fra Innovation Lab.

Tieto fik til gengæld prisen som årets IBM Business Partner.

En milliard transistorer per person

IBM har lanceret temaet Smarter Planet, hvor tanken er at gøre alting smartere med teknologi - helst med IBM-teknologi forstås - og det er selve rettesnoren for udviklingen af IBM, mener Lars Bang.

"Mange af vores løsninger i dag relaterer sig til Smarter Planet-konceptet, og til en verden i forandring. I 2011 vil to milliarder mennesker have adgang til internettet, og der vil være fire milliarder mennesker med et mobilabonnement. I 2010 vil kloden have en milliard transistorer per person. Disse transistorer findes overalt, og vil blive forbundet på en eller anden måde. Vi skal bruge dem intelligent, og gøre tingene smartere," siger Lars Bang.

Han peger blandt andet på Edison-projektet, som IBM er involveret i sammen med DONG, hvor Bornholm skal være foregangs-ø på el-biler og med en smartere styring af elnetværket.

"I dag går enorme mængder elektricitet tabt, når den sendes ud i nettet. Hvis man kan justere udbud og efterspørgsel, kan man alene ad den vej nå mellem 25 og 50 procent af den målsætning for CO2-reduktion, der er sat for 2020 i Europa. Vi skal balancere tingene bedre, og meget af teknologien er tilgængelig allerede i dag. Vi skal bare finde bedre måder at udnytte den på," siger Lars Bang.

Grøn it er en delmængde

Software-direktøren forklarer, at grøn it er en stor del af Smarter Planet-tanken.

"Men grøn it er en delmængde af det hele. Begrebet begrænser hos mange opfattelsen til at være fokus på strømforbrug i datacenteret, men det er jo meget mere end det. Det er ikke nok at stille en server op, der bruger 20 procent mindre strøm. Det er fint, men ikke tilstrækkeligt. Vi skal se på vores datakraft, og om vi kan udnytte den bedre. Kan vi løfte udnyttelsen 10-20 procent er det med til at løfte opgaven."

En hjørnesten i Smarter Planet-tanken er web-bårne collaboration-værktøjer og unified communications. Det er teknologi, der reducere rejseomkostninger, og det er et område, der er værd at holde godt øje med, mener Lars Bang.

"Collaboration kan sammenlignes med ERP-bølgen. Hvordan flytter vi rundt på kompetence og viden, og hvordan kan vi samarbejde? Se på den unge generation, der bruger deres mobiltelefoner og chat-programmer døgnet rundt. Det er fremtidens arbejdskraft og virksomhederne gør klogt i at være klar til at modtage dem," siger han.

De unge er nemlig ligeglade med, hvilket logo, der står oppe i højre hjørne. De sidder ikke og bliver fascineret over alt det fine, det mobile isenkram egentlig kan.

"De forventer bare, det hele virker, og de forventer, at de kan komme i kontakt med deres omverden. Det er dem, der skal ud i erhvervslivet, og man får som virksomhed svært ved at klare sig, hvis man ikke er klar til at modtage dem," mener Lars Bang.

Og så skal alle de forskellige løsninger kunne spille sammen, på tværs af leverandørinteresser, siger Lars Bang, som sidder i bestyrelsen for open source-leverandørerne.

"Det ville da være skønt, men jeg kan ikke forvente, at alle køber IBM. Jeg skal operere i en verden, hvor mine teknologier og løsninger kan integreres med andres. Derfor skal det være open source og åbne standarder. Så kan man bruge tiden på at tænke løsninger i stedet for, hvordan får man de her ting til at snakke sammen."

RFID er smart for planeten

Den anden pris, der blev uddelt på IBM's Software Dag, var Smarter Planet-prisen, og den gik til virksomheden Container Centralen for en RFID-løsning baseret på IBM Websphere-teknologi.

Container Centralen og IBM er fællesskab i færd med at udvikle det, de kalder Europas største og mest avancerede RFID-projekt, som skal være med til at transformere og effektivisere forsyningskæden i den europæiske blomsterbranche ved hjælp af de radiofrekvente identifikationsbrikker.

Løsningen kaldte juryen for ambitiøs og spændende, og en vigtig løsning at kommunikere ud.

"Det er værd at rette søgelyset mod RFID-løsninger. Potentialet er kæmpestort. I dag er det containere, i morgen er det fødevarer og medicin."

De øvrige nominerede i Smarter Planet-kategorien var Dania Trucking, der med sin Synchronizer-løsning fra Soft Design, har skabt overblik over logistikken, og Region Syddanmark med en service management-løsning baseret på Tivoli ITIL og ISO 9001, der har givet besparelser på 15 millioner kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere