Artikel top billede

Snart kan du gemme 320 gigabyte på super-cd

Elektronikfirmaet TDK har udviklet en optisk lagerenhed, der har plads til seks gange mere end en Blu-ray-disk.

TDK fortsætter med at rykke grænsen for hvor mange data, der kan presses ned på en optisk disk på 12 centimeter i diameter, hvilket er standardstørrelsen for en cd eller dvd.

Den seneste prototype benytter sig af ikke mindre end 10 lag, hvor der er plads til 32 gigabyte data per lag. Det giver en samlet lagerkapacitet på 320 gigabyte.

Til sammenligning kan en Blu-ray-skive rumme 25 gigabyte informationer per lag. De største kommercielle Blu-ray-diske har to lag, hvilket giver 50 gigabyte plads til HD-filmen.

Mest til idé-udvikling

En af forskernes udfordringer ved at gemme informationerne i op til ti lag er, at det bliver sværere at afkode indholdet med den laserstråle, der er i afspilleren.

For at finde frem til de enkelte data skal laseren nemlig penetrerer irelevante lag og kun belyse de enkelte niveauer, som lagenes data er placeret på.

TDK har derfor opfundet en ny type plast, som lyset lettere kan trænge igennem. Det skriver Techworld i Sverige.

Prototypen kan dog ikke læses af et almindeligt Blu-ray-drev uden, at der foretages modifikationer af læseren, og det vil kræve en standardiseringsproces med efterfølgende godkendelse fra Blue-ray Disc Association.

Forskningen tjener derfor mest til at vise den optiske skives potentiale og som idé-udvikling til fremtidens lagermedier.

Antallet af data på den nye skive er TDK's personlige rekord. Firmaet præsterede i 2006 at gemme 200 gigabyte på en enkelt disk.

Der er dog fortsat et stykke vej op til firmaet Pioneer, der sidste år fik plads til 400 gigabyte på deres prototype.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere