Artikel top billede

Gartner: Cloud computing er vigtigst

Året går på hæld, og analysehuset Gartner udpeger atter de vigtigste it-tendenser. 2010 kommer til stå i skyens tegn.

Hvert år udstikker analysehuset Gartner ruten, der skal føre verdens it-chefer gennem teknologi-junglen. Hvilke tendenser og teknologier er vigtige at kigge på, og hvilke
fører ud i vildnisset?

Analytikerne præsenterede i går Gartners friske bud på de mest hotte tendenser i 2010.

Øverst på listen står cloud computing, som afløser virtualisering, der stod øverst på listen i 2009.

Virtualisering er langt fra ude af billedet, men har i årets løb knopskudt sig i forskellige former, som client computing, ombygning af datacentre og virtualisering for tilgængelighed, som Gartner mener for alvor kommer på banen i løbet af et år eller to.

Virtualisering for tilgængelighed handler om, at processer og opgaver kører videre på de virtuelle maskiner, selvom opgaverne flyttes fysisk fra en maskine til en anden.

Kører to virtuelle maskiner synkront, kan den ene overtage, hvis den anden svigter, og dermed skulle risikoen for nedbrud være minimeret, fortalte Gartner-analytiker Carl Claunch på Gartner-symposiet.

Alle skal overveje skyen

Cloud computing skal it-cheferne ofre særlig meget opmærksomhed på i 2010, mener Garner.

Hvilke services i skyen kan virksomhederne høste størst udbytte af? Skal man satse på at bygge sine egne skyer og køre sine applikationer internet-style bag virksomhedens firewall?

Eller skal man vælge den fulde pakke og entrere med Salesforce.com. Der er mange muligheder, men virksomheder skal vælge, hvilke der passer til deres behov.

Skyen fjerner ikke omkostningerne til it-løsninger, men cloud computing vil omarrangere visse udgifter og minimere andre, mener Gartner.

Modeller og simulering

Business intelligence (BI) lå i 2009 på listens andenplads, og gør det for så vidt stadig, nu under navnet advanced analytics.

I 2010 vil behovet for at optimere de analytiske værktøjer og simulere forretningsmodellerne blive større. Beslutningsprocesserne skal i højere grad understøttes, så ledelsen i virksomhederne får et skarpere billede af, hvilke tiltag der sandsynligvis vil virke bedst i markedet.

De nye analytiske BI-værktøjer vil hjælpe med at gøre billedet i krystalkuglen klarere, når beslutningstagerne ikke blot præsenteres for en række informationer, men for en decideret model, der simulerer og forudsiger et hændelsesforløb.

Grøn it i rød zone

Grøn it er rykket gevaldigt op på listen, men handler mindre om, at udstyret skal være klimavenligt. Det er der ved at komme styr på.

I 2010 drejer grøn it sig mere om, hvordan it-anvendelsen kan spare omverdenen for klimagasser.

Det kan den bedst ved at spare på rejseaktiviteten og bruge video- og telepresence-systemer, og sørge for, at dokumenter er elektroniske og ikke papirbaserede.

It kan derudover bidrage med analyseværktøjer, som virksomheden kan bruge til at finde ud af, hvor der kan spares på ressourcerne.

I samme boldgade vil interessen for flash-hukommelse stige betragteligt i løbet af næste år. Den teknologi er ganske vist ikke ny, men priserne er på vej ned, og flash-hukommelse og SSD (solid state drive) har mange fordele i form af lavt strømforbrug og høj stabilitet.

Se på mobile applikationer

Endelig kommer it-cheferne ikke uden om programmer til de 1,2 milliarder mobile enheder, som folk vil bære rundt på i slutningen af 2010.

Der er allerede tusindvis af applikationer til mobile platforme som Apples iPhone, selvom markedet stadig er begrænset. Den massive udbredelse af mobile applikationer kommer, når de gnidningsløst kan afvikles både på pc'er og i miniature-udgaver på de mobile enheder, og der er vi ikke helt endnu, siger Gartner.

"Denne liste skal virksomhederne bruge som et udgangspunkt, og tilpasse den efter deres egen branche, specifikke forretningsbehov og modenhed," siger Gartners vicepræsident, Carl Claunch.

"Når virksomheden skal beslutte, hvad der er rigtigt for den at satse på, har det måske slet ikke noget at gøre med en bestemt teknologi. Nogle skal måske bare fortsætte med at udvikle det, de har, mens andre måske opdager, at de bør afprøve nye teknologier."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere