Artikel top billede

Videnskabsminister Helge Sander (V) ser det som en straf i sig selv, hvis kommuner forsinker udrulning af mobilt bredbånd, for dermed går kommunen glip af den ny teknologis muligheder. Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Kommuner kan forhale nye mobilmaster uden straf

Der er hverken udsigt til bøder eller offentlig gabestok, hvis kommuner trækker sager om opstilling af nye mobilantenner og -master i langdrag, fremgår det af svar fra Helge Sander.

Selvom en kommune sylter en sag om opstilling af mobilmaster, så får det ingen umiddelbare konsekvenser for selve kommunen. I hvert fald ikke i form af en decideret straf.

Det skriver videnskabsminister Helge Sander (V) i et svar til Computerworld.

"Den betydeligste konsekvens er, at de pågældende kommuners borgere og virksomheder ikke får adgang til den nyeste teknologi - den teknologi, som skal sikre vækst og velfærd både lokalt og nationalt," siger Helge Sander.

For nylig udsendte videnskabsministeren sammen med formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), et brev til landets kommunalbestyrelser. Heri opfordrede de to parter landets kommuner til at yde en "aktiv indsats" for at sikre adgang til mobilt bredbånd og andre digitale ydelser inden for kommunen.

Flere parter i telebranchen havde forinden over en længere periode udtrykt utilfredshed med, at nogle kommuner forhalede sager om opstilling af mobilmaster.

Telebranchen: Der er et problem
Brevet blev derfor positivt modtaget af topchefen i Telia, Jesper Brøckner, og direktøren for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, Ib Tolstrup. De så det samtidig som en anerkendelse af, at der foreligger et problem.

Helge Sander skriver dog ikke til Computerworld, at motivationen bag brevet er, at nogle kommuner sløser med behandlingen af byggesagerne vedrørende mobilantenner og -master.

Hvorfor har du fundet det nødvendigt at udsende brevet til kommunalbestyrelserne?

"Det er helt afgørende for det danske velfærdssamfund, at borgere og virksomheder i alle dele af landet - også i yderområderne - kan få adgang til trådløse eller mobile bredbåndsforbindelser. Det fælles brev fra Erik Fabrin og mig viser, at der er fælles fodslag imellem Kommunernes Landsforening og regeringen om at gøre Danmark til et højhastighedssamfund. Det er en god og nødvendig investering for velfærd, vækst og beskæftigelse," svarer ministeren til Compterworld.

Helge Sander og Erik Fabrin afsluttede deres brev til kommunalbestyrelserne med at opfordre dem til at "yde en aktiv indsats" for at fremme adgangen til mobilt bredbånd. Det står dog ikke nærmere defineret i brevet, hvad en aktiv indsats er.

Sander: Hurtig behandling er i kommunernes interesse
Computerworld har derfor bedt ministeren om at uddybe, hvad det er, kommunerne bør gøre anderledes i forhold til deres nuværende behandling af byggesager om mobilantenner og -master.

Hvordan skal "aktiv indsats" forstås?

"Kommunernes rolle som byggesagsbehandlende myndighed er central for, at telebranchen kan opbygge de nødvendige net til blandt andet mobilt bredbånd. Derfor er det vigtigt, at kommunerne gør en aktiv indsats for at få behandlet de mange hundrede ansøgninger om byggetilladelser til mobilmaster, der ligger i de forskellige kommuner. Kommunerne kan derfor selv påvirke, om de vil være først eller sidst i den digitale udvikling," lyder det fra Helge Sander.

Hvordan vil du følge op på budskabet om, at kommunerne skal yde en aktiv indsats for at sikre adgang til mobilt bredbånd med videre?

"Jeg vil understrege over for kommunerne, at det er i deres egen interesse at få behandlet mastetilladelserne. Det er også væsentligt, at IT- og Telestyrelsen fortsætter indsatsen med at rådgive og informere kommunerne, hvad enten det er i form af møder rundt i landet, på styrelsens hjemmeside eller ved at udtale sig i konkrete sager," svarer Helge Sander.

Hvilke konsekvenser skal det have for kommuner, der ikke lever op til at yde en indsats for at sikre adgang til mobilt bredbånd med videre?

"Den betydeligste konsekvens er, at de pågældende kommuners borgere og virksomheder ikke får adgang til den nyeste teknologi - den teknologi, som skal sikre vækst og velfærd både lokalt og nationalt. Så det er i kommunernes egen interesse at få behandlet antenneansøgninger hurtigt og effektivt," siger ministeren.

Det brev, som Helge Sander skrev sammen med Erik Fabrin 8. oktober, kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere