Artikel top billede

Den danske telebranche frygter, at det bliver en dyr omgang at få retten til at opstille master med den nyeste teknologi i Danmark. Foto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Telebranchen frygter at blive malket af staten

De danske teleselskaber er bekymrede for, at næste auktion af mobilfrekvenser kommer til at malke branchen.

Der er knaphed på de frekvenser, som blandt andet bruges til mobiltelefoni. Derfor administrerer staten frekvenserne og sender dem i udbud.

Sådan et udbud finder sted igen i første kvartal næste år. Denne gang sker det i frekvensbåndet 2,5 gigahertz, der er specielt velegnet til den såkaldte LTE-teknologi.

Teknologien giver mobiloperatørerne mulighed for at tilbyde mobilt bredbånd med markant højere hastigheder end dagens mobilnetværk.

IT- og Telestyrelsen behandler i øjeblikket de høringssvar, som forskellige parter har indsendt i forbindelse med auktionen. Et af svarene kommer fra brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, og mobiloperatørerne Telia, Telenor og TDC henviser alle til dette svar.

Vi blev malket

I svaret udtrykker ITEK bekymring for, at den kommende auktion bliver en pengemaskine.

"Vi er generelt bekymrede for auktioner, for vi har jo set tilbage i historien, at vores branche er blevet malket for penge, uden at pengene er gået tilbage til branchen," fortæller ITEK-chefkonsulent John Kristensen til Computerworld.

Han henviser til auktionen, der fandt sted i 2001. Dengang betalte teleselskaberne TDC, Telia, Orange og 3 næsten en milliard kroner hver for retten til at drive et 3G-mobilnet i Danmark.

"Men hvis det ikke kan være anderledes, så er en åben auktion bedre end en lukket, for der kan man trods alt se hinandens bud, og det gør jo, at buddene ikke eskalerer igennem loftet," fortsætter han.

Tidligere har også Dansk Metal, der repræsenterer medarbejdere i telebranchen, også argumenteret imod en auktion. Fagforeningen frygter, at øgede udgifter hos teleselskaberne vil koste arbejdspladser.

ITEK fraråder to runder

Den nuværende auktionsmodel, som IT- og Telestyrelsen lægger op til, finder sted i to runder. I den første auktionsrunde kan teleselskaberne byde på frekvenserne, der er i udbud, mens der efterfølgende kommer en supplerende runde for de frekvenser, der ikke skulle være solgt i første runde. En slags opsamlingsrunde.

Det er dog ikke optimalt med den anden runde, mener ITEK.

ITEK foreslår i sit høringssvar, at "den supplerende budrunde udgår af det samlede auktionsformat". Der henvises i høringssvaret blandt andet til, at den første runde er nok til at få frekvenserne fordelt.

John Kristensen fortæller desuden om auktionen, at han er glad for, at den er teknologineutral. Det står ikke anført i udbudsmaterialet, at det eksempelvis skal bruges til LTE-teknologien.

Samtidig lægger IT- og Telestyrelsen op til, at sagen om refarming af 900 og 1800 megahertz-båndet er afklaret inden. Det er John Kristensen også glad for. Den sag går kort ud på, at mobilselskabet 3 ikke har licens til 900 megahertz-frekvensbåndet, som tidligere ikke har været tilladt at bruge til mobilt bredbånd.

Men det er tilladt nu, og derfor er de operatører, der sidder på dette bånd, bedre stillede end 3, fordi frekvensen er særdeles velegnet til mobilt bredbånd.

Mobilselskabet 3 har indsendt sit eget høringssvar, og selskabet lægger vægt på, at netop 900 megahertz-båndet skal være afklaret inden en ny frekvensauktion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere