Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær (Foto: Lene Sekjær)

Alle taber på komplekse licensregler

Software-virksomhedernes meget komplekse licens-politikker er en ulempe for både kunder, partnere og virksomheden selv, mener IDC.

Hele verden bruger programmer fra Microsoft. Derfor er Microsoft verdens største software-virksomhed, for det koster som bekendt penge at bruge programmerne, og pengene tilflyder Microsoft via licenser.

Til at styre betalingen er der brug for en licens-politik, og Microsoft har ofte fået skyld for at have en overordentlig kompleks en af slagsen. Faktisk så kompleks, at den er svær at gennemskue for både kunder og virksomheden selv.

Det beretter analytikeren Amy Mizoras Konary, som er research-direktør for licenser og prissætning af software i analysehuset IDC.

Hun har gennem 10 år fulgt blandt andet Microsofts programmer tæt, men har alligevel stadig svært ved hitte rede i Microsofts licens-regler.

"Det er vanskeligt at navigere i Microsofts programmer, og kompleksiteten af deres licensregler er et problem for Microsoft," siger hun.

Software-kæmpen er dog ikke alene om at have det problem, påpeger hun. De fleste store software-virksomheder har gennem årene udviklet sig på samme måde som Microsoft, hvilket har resulteret i myriader af applikationer og produktspecifikke tilretninger.

"Der er ganske vist taget visse initiativer til at strømline tingene og udfase forældede programmer, men af hensyn til kunderne er det en proces, der tager meget lang tid, i visse tilfælde flere år," siger Amy Konary.

Drives mod pirat-software

Amy Konary mener, at den voldsomme kompleksitet inden for software-licenser, er en lose-lose-situation.

"Kynisk betragtet kan de svært gennemskuelige licensregler opfattes som forhandlerens måde at tjene flere penge på. Men i virkeligheden kommer de selv til at betale for kompleksiteten på en lang række andre områder," siger hun.

For det første koster det tid og penge, når for eksempel Microsoft skal hjælpe kunder og partnere med at finde de rette licenser og sikre, at de er klædt ordentligt på.

Når det så er gjort, kan kunden sidde tilbage med en negativ opfattelse af tingenes tilstand, når der er brugt så meget tid på arbejdet med software-licenser, endnu inden man er kommet i gang med at bruge programmet.

Og alligevel risikerer man som kunde - på trods af alt arbejdet - at rende ind i situationer, hvor man alligevel betaler for lidt eller for meget i licens.

Endelig kan de komplekse licensregler tvinge kunderne til at handle hos andre software-leverandører, med knap så besværlige licensregler. For slet ikke at tale om, at det bliver lettere at falde for fristelsen til at bruge pirat-software.

Simpel og fleksibel på samme tid?

Men det er ikke let at forsimple licensreglerne, mener IDC-analytikeren.

"Hvis betalingsmodellerne bliver for simple, kan det give konkurrencemæssigt bagslag. I dag handler det meget om virtualisering, cloud computing, SaaS og managed services, og det stiller krav til et meget fleksibelt licens-system," siger hun.

Og her ligger en stor udfordring: Hvordan gør man licenserne mere simple samtidig med, at de skal være mere fleksible?

"Vi taler pay-per-use, abonnementsmodeller og forbrugsafregning, og det stikker af mod kravet om fleksibilitet."

Kom med en standard

Det er afgørende, at kunderne skal have lettere ved selv at holde styr på, hvilke licenser de har. Mange forhandlere tilbyder da også licensstyringsværktøjer til det formål.

"Men IDC mener, at software-forhandlerne bør blive bedre til at hjælpe deres kunder med licensstyring. Det vil gavne i forbindelse med fremtidige indkøb, og hjælpe med til at undgå at købe for mange licenser," siger Amy Konary.

En anden udfordring i den sammenhæng er, at virksomhederne som regel bruger software fra flere forskellige leverandører, der hverken deler licens-politik eller licensstyringsværktøj.

IDC-analytikeren erkender, at det nok er for meget at håbe på, at der ligefrem kommer en standard på dette område, selvom det i høj grad ville være ønskeligt for kunderne.

"Vi forventer, at styringsteknologierne på længere sigt vil bidrage til at lette håndteringen af software og licenser, men vi ser, at styring af kontrakterne vil være komplekse længe endnu," siger Amy Konary.




IT-JOB

A/S United Shipping and Trading

Director of Technology

AP Pension

Arkitekturchef

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

It-driftstekniker til nyt drift-team
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere