Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær (Foto: Lene Sekjær)

Sejler dit licensregnskab også?

Hvis mængden af ulovlig software skal ned, skal virksomhederne tage licensregnskabet lige så alvorligt som momsregnskabet, mener BSA. It-chefer vil have mere gennemsigtige licensregler.

Hver fjerde danske softwareinstallation er ulovlig. Det har tidligere undersøgelser vist. Og sådan har det været i mange år.

Sådan forholder det sig på trods af en øget opmærksomhed på problemet, samt større udbredelse af løsninger, der holder styr på virksomhedens licenser.

At hver fjerde softwareinstallation er ulovlig, er ikke et acceptabelt niveau.

Det mener advokat Niels M. Andersen, som er talsmand for Business Solftware Alliance (BSA), en sammenslutning af softwareproducenter, der arbejder for at komme software-pirater til livs.

Han mener, at virksomheder bør have samme fokus på licensregnskabet, som de eksempelvis har på momsregnskabet, hvor fejlprocenten er væsentligt lavere.

"Alle er klar over, at man skal afregne moms på sine ydelser. Og de fleste virksomheder har indrettet deres bogholderi og administration, så det foregår relativt præcist. Men på softwaredelen har man ikke samme præcise regnskab," siger Niels M. Andersen.

Han mener ikke, at det er ond vilje, når der er rod i licenserne. Derimod skyldes det, at virksomhederne ikke er gode nok til at følge op på deres licensregnskab.

"Der er en høj grad af opmærksomhed på, at virksomheden skal have orden på sine licenser, men ofte halter det i forhold til opfølgning," siger han.

Styr på processerne

Allan Mejer er senior business unit manager hos PC-Ware, der blandt andet leverer løsninger til licensstyring - såkaldt software asset management eller SAM.

Han taler dagligt med virksomheder, der ønsker at få styr på deres licenser eller er interesserede i at lette den administrative byrde i forbindelse med licensregnskabet.

Hans opfattelse er, at når der ikke er styr på licenserne, er det som regel fordi, der mangler nogle processer i virksomheden for, hvordan man håndterer sine softwareindkøb.

"Det er processerne, der er det vigtigste. Værktøjer som SAM bruges til at støtte processerne. Men hvis man ikke har en række ordentlige processer, der hænger sammen, kan det være helt ligegyldigt," siger Allan Mejer.

Denne betragtning deler han med Stig Kluge, der er forensic director i revisionsfirmaet KPMG. KPMG foretager licensrevisioner for flere store softwarevirksomheder i Danmark.

Han fortæller desuden, at en af de ting, der ofte går galt for de virksomheder, han møder, er, at scanningsværktøjerne, der skal indsamle oplysninger om hvilken software, der er i virksomheden, ikke er installeret på alle computere i netværket.

"Det kan være, man kommer godt rundt, når man installerer systemet. Men så er der måske pludselig en afdeling, der sætter 20 ekstra pc'er op og glemmer at fortælle det til ham, der sidder med scanningssoftwaren," siger Stig Kluge.

Ønskes: Overskuelige regler

Hos den bioteknologiske virksomhed Novozymes fortæller it-chef Anders Brøns Petersen, at virksomheden endnu ikke har automatiserede processer til at følge op på antallet af licenser.

I stedet har virksomheden et kvalitetssikringssystem, der betyder, at hver medarbejder skriver under på, at de kun vil bruge de programmer, virksomheden stiller til rådighed.

"Det er relativt kompliceret at holde styr på de her licenser, så derfor overvejer vi også, om vi ikke skulle have nogle automatiserede processer til at styre det," siger han.

Han mener, at licensbetingelserne ofte er alt for indviklede og efterlyser generelt nogle mere overskuelige regler.

"Hvis man skal være 100 procent sikker på, at man overholder reglerne, skal man bruge rigtigt mange kræfter på det. I dag skal man have både advokater og softwarespecialister på banen for at være sikker på, at man gør tingene rigtigt," siger Anders Brøns Petersen.

I Rudersdal Kommune har it-afdelingen heller ikke noget automatiseret system til at holde styr på licenserne. Men i forbindelse med en sammenlægning af to it-afdelinger, blev der gjort status over licenser, og indkøb af nye licenser er nu sat i system.

It-chef i Rudersdal, Mogens Dam, har ligeledes haft sit hyr med besværlige licensregler. Han fortæller, at særligt Microsofts licensregler kan være lidt af en jungle at finde rundt i.

"Nu kommer der ny SKI-aftale (Statens og Kommunernes Indkøbs Service, red.) til næste år. Og det er virkelig noget, vi gruer for hver gang. Vi frygter altid, at vi må starte forfra på vores licens-overblik. Man kan evigt gå og tvivle på, om licenspakken er skruet rigtigt sammen," siger han.

Udvikling i den rigtige retning

Niels M. Andersen fra BSA fortæller, at softwarebranchen går glip af flere hundrede millioner om året i manglende licensindtægter. Det er penge, som branchen meget gerne vil have fingrene i.

Derfor bruger BSA masser af krudt på at skabe opmærksomhed om problemet. Desuden tager de sager op, hvor der er mistanke om urent trav i en virksomhed.

Selvom det tilsyneladende er svært at nedbringe antallet af piratkopier, mener Niels M. Andersen alligevel, at udviklingen går i den rigtige retning.

"Folk er i højere grad begyndt at se software som noget, der har en værdi, ligesom hvis man køber en bog hos boghandleren. Vi mangler bare at komme det sidste stykke," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere