Artikel top billede

Foto: Domstol.dk (Foto: Domstol.dk)

Tinglysningssystem sender 700 sager ud i den blå luft

Endnu en fejl betød, at 700 tinglysningsdokumenter forsvandt ud i det blå, mens 18.000 blev reddet i sidste sekund. Systemet er så fyldt med fejl, at vi har mistet tilliden, siger Danske Advokater.

Det har været en hård start for det system, der skal tage hånd om de digitale tinglysninger i Danmark.

Nu er systemet igen blevet ramt af uheld.

En opdateringsfejl i det helt nye system, der skal håndterer den digitale sagsbehandling i forbindelse med tinglysning, var skyld i, at 700 kladder til tinglysning, som var udarbejdet af advokater i hele Danmark, forsvandt ud i det blå. Det skriver epn.dk

Andre 18.000 kladder til tinglysninger var ligeledes på vej i samme retning, men blev reddet i sidst øjeblik.

Dokumenterne forsvandt, ifølge Domstolsstyrelsen, da firmaet CSC, der står bag løsningen, ville opdatere systemet med 350 fejlrettelser.

CSC oplyser, at de arbejder på at finde ud af hvad, der er sket.

It-løsningen, som blandt andet bruges til at tinglyse ejendomshandler og ægtepagter, blev sendt i luften 8. september efter langt over et års forsinkelse.

Det var eller meningen, at skiftet fra papirdokumenter til digital sagsbehandling skulle gøre tinglysningsarbejdet nemmere. Den drøm ser dog ud til at være et godt stykke fra at gå i opfyldelse.

Advokater: Vi har mistet tilliden
De forsvundne kladder får nu brancheorganisationen Danske Advokater op af stolen. Her er man ved at miste tålmodigheden.

Det er blandt andet advokaterne, der skal rapportere til systemet, der administreres af Domstolsstyrelsen.

"Antallet af fejl ved det nye system har nu været så utallige, at vi ikke mere tror på forsikringerne om, at den digitale tinglysning vil fungere upåklageligt fra årsskiftet," siger Allan Ohms, der er medlem af bestyrelsen for Danske Advokater, til epn.dk.

Og han fortsætter:

"Vi konstaterer stadig flere fejl, og kronen på værket var, da i hundredvis af vores kladder forsvandt. Dermed forsvandt også de sidste rester af vores tillid. De mange kladder repræsenterer mange timers arbejde med et uprøvet system."

Ud over fejl, har de Danske Advokater klaget over brugerfladen i systemet, der ifølge brancheorganisationen er meget besværlig at håndtere.

Det bliver bedre

Domstolsstyrelsen er opmærksom på, at introduktionen af it-systemet ikke er forløbet helt efter bogen.

Styrelsen erkender, at de 350 fejlrettelser har været problematiske, men at det bliver bedre.

"Jeg forstår godt, at folk bliver frustrerede over det skete. Men når det er sagt, har vi i samme omgang løst en lang række problemer i systemet, der nu vil gøre hverdagen lettere for de mange brugere," fortæller direktør i Domstolsstyrelsen, Adam Wolf, til epn.dk.

Adam Wolf beretter desuden, at arbejdet med at genskabe de 700 forsvundne kladder, er i fuld gang.

På trods af optimismen har utilfredsheden med systemet også været stor hos Domstolsstyrelsen, der blandt andet har tilbageholdt betalinger til CSC.

Den digitale tinglysning har kostet skatteyderne mere end en halv milliard kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere