Artikel top billede

Zepto - det sidste danske pc-eventyr?

Den danske pc-industri i ruiner for altid efter Zepto?

ComputerViews: Efter Zeptos konkurs må folk i it-branchen spørge, om det overhovedet er muligt at drive en hardware-producent i Danmark.

Læs også: Historien om Zepto: Fra EET Nordic til bankerot.

ComputerViews: Tirsdag bød på endnu en knockout i den danske hardware-branche. Denne gang hed offeret Zepto. En virksomhed, der blev sendt brutalt til tælling, da finanskrisens næver for alvor satte stød ind.

Selskabets ejer, Karsten Ree, meldte om tirsdagen, at det ikke kunne forsvares at køre virksomheden videre, for den ville ikke kunne generere overskud.

Konkurs var den eneste udvej, lød det.

Dermed følger Zepto i fodsporene på andre danske hardware-producenter, der har måttet lade livet inden for det seneste år, hvor markedet svandt ind.

For snart et år siden gik pc-producenten Zitech konkurs, mens turen kom til Amitech i maj.

Fælles for dem alle er, at de samlede produkter, som store udenlandske virksomheder også kan producere.

Forskellen er dog imidlertid, at de udenlandske producenter er større, og de har produktion i lande, hvor lønniveauet ligger under det danske.

I krig med de store

En virksomhed som Zepto samlede bærbare pc'er samt tv-fladskærme. I den første produktkategori var firmaet i konkurrence med enorme og voldsomt ressource-stærke selskaber som Lenovo, HP og Dell.

Og det så ikke meget bedre ud i den anden kategori; tv-fladskærme. Her bar konkurrenterne navne som Philips, LG og Sony.

Zepto var med andre ord oppe imod internationale koncerner, der havde så store muskler, at Zeptos ditto snarere lignede fugleklatter.

Læs også: Historien om Zepto: Fra EET Nordic til bankerot.

Kun én slags pc-producent kan klare sig

Som analytiker Anders Elbak fra IDC i går forklarede til Computerworld, er størrelse en afgørende faktor, når selskaberne skal forhandle de rigtige komponentpriser på plads i fjernøsten.

Den størrelse havde Zepto ikke, og det gik desværre den forkerte vej med størrelsen det sidste år: Salget og medarbejderstaben skrumpede ind.

Kostede komponenterne til en Zepto-maskine mere end i en konkurrerende - mens ellers ens - maskine, så havde Zepto få muligheder: Firmaet kunne fastholde en konkurrencedygtig pris med lav avance eller virksomheden kunne hæve prisen, øge avancen og samtidig give afkald på den konkurrencedygtige pris.

Ingen af mulighederne var bæredygtige.

Giganterne kan tåle en lav avance, for de sælger deres computere i hobetal. Det gjorde Zepto ikke.

Zepto var en spændende historie, fordi brødrene Lasse og Per Frost opbyggede deres egen pc-virksomhed i Danmark, hvor alle sagde, at det var umuligt.

Alligevel lykkedes det brødrene at tjene penge på foretagendet, men selv de bedste resultater var små set i forhold til den omsætning, som virksomheden genererede.

Og i den sidste ende, da finanskrisen satte ind, blev kunderne fokuserede på billige produkter. Det gjorde sig gældende på pc-markedet, ligesom det også er set i dagligvarebranchen.

I sådan en konkurrence, hvor prisen er det afgørende, er pumpede muskler altafgørende. Og de muskler har mindre danske virksomheder ikke. Men det har Zeptos nu tidligere konkurrenter: Lenovo, HP, Dell, Philips, LG og Sony.

Læs også: Historien om Zepto: Fra EET Nordic til bankerot.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere