Artikel top billede

Den mobile revolution er her nu - eller er den...?

Danskerne bruger det mobile internet som aldrig før. Men alt er alligevel ikke fryd og gammen.

Danskerne er blevet åh så mobile på informationsmotorvejen.

Ifølge IT- og Telestyrelsens seneste statistik er der i første halvår 2009 kommet dobbelt så mange abonnementer på mobilt bredbånd sammenlignet med samme periode sidste år

Også antallet af danskere med indbygget mobilt bredbånd i telefonerne stiger, og i alt kan 1,3 millioner danskere fange internettet fra en mobil enhed.

Derudover skyder de mobile trafiktal også kraftigt til vejrs, og vi er åbenbart for alvor blevet åbenbaret for den mobile verdens herligheder.

Eller er vi?

162 megabyte på seks måneder

En simpel division med IT- og Telestyrelsens datatrafiktal for mobiltelefoner (142 millioner megabyte up- eller download) med antallet af mobil-abonnementer med netadgang (876.000 styks) viser, at danskerne i gennemsnit forbruger 162 megabyte data på et halvt år.

Det svarer godt og vel til, at gennemsnits-mobildanskeren smutter ind på forsiden af dr.dk hver anden dag.

Derefter bliver mobilens adgang til internettet slukket, og det bliver først tændt igen to dage efter, når gennemsnits-mobildanskeren igen skal ind på forsiden af statsradiofoniens hjemmeside.

"Det dataforbrug lyder ikke af meget, og det er der nok en række årsager til," mener direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Mangler den flade fornemmelse

Ib Tolstrup peger først og fremmest på, at de fleste mobilabonnenter ikke kører med såkaldte flatrate-abonnementer, som fungerer efter samme koncept som spis-hvad-du-vil-for-39-kroner-restauranternes tilbud.

I televerdenen kan mobilbrugerne i stedet hente op mod 20 gigabyte data kvit og frit som en del af deres flatrate-abonnement.

Men når danskerne tænker over prisen på dataforbruget, så lægger det automatisk en dæmper på glæderne ved det mobile internet, mener Ib Tolstrup.

"Flatrate-abonnementer er med til at gøre prisen særdeles gennemskuelig, så forbrugeren ikke hele tiden tænker på, om det er på tide at lægge på," siger Ib Tolstrup.

En pendant til den tankegang er midt-1990'ernes dial-up-modemer, hvor den stationære internet-forbruger blev bonet efter, hvor lang tid vedkommende var på nettet.

Hos dagens mobilbruger går bekymringerne i stedet på, hvor meget data, man henter.

Kender ikke funktionerne

Især kan det koste knapper at hente data i udlandet.

Hvis gennemsnitsdanskerne eksempelvis er TDC-kunde og besøger dr.dk-forsiden fem gange under en USA-ferie, må han slippe 1.000 kroner for sit internetforbrug.

"Vi skal have overskuelige udlandspriser på data, før internettet i mobiltelefonen bliver et rigtig attraktivt værktøj," forklarer Ib Tolstrup.

iPhone, iPhone, iPhone

Ib Tholstrup mener samtidig, at mange danskere endnu ikke har set, hvordan de kan benytte mobiltelefonens funktioner som interaktive kort og navigationsredskaber hjemme i den danske hverdag, hvor priserne er meget mindre end på de udenlandske net.

Han påpeger samtidig, at brugen af mobilnettet på pc'en sammenlignet med at tilgå internettet via mobiltelefonen giver to vidt forskellige brugsmønstre.

Den påstand giver statistikken sin fulde opbakning.

For når gennemsnits-mobildanskeren på et halvt år forbruger 162 megabyte på mobiltelefonen, så bruger mobil-bredbåndsdanskeren på pc'en i gennemsnit 8,3 gigabyte - eller 50 gange så meget data som gennemsnits-mobildanskeren.

Data kræver sin telefon

Hos teleselskabet 3, der sælger mobile bredbåndsløsninger til både telefon og pc, kan man også tydeligt mærke forskel i de to forskellige abonnementstyper.

"Nogen bruger selvfølgelig deres internet i telefonen rigtig meget, mens andre er mere moderate, og så er der dem, der næsten ikke benytter sig af det," fortæller 3's kommunikationschef Stine Green Paulsen.

Hun forklarer, at teleselskabets udbud af internet-venlige mobiltelefoner som eksempelvis Apples iPhone og HTC's Magic med store skærme og kundevenlig brugergrænseflade kan bane vejen for mere internet i mobilerne.

"Når teleselskaberne får udbredt den slags telefoner til flere folk, så begynder det mobile internet på telefonen jo at give endnu mere mening for endnu flere danskere. Derfor tror jeg, at vi kan forvente, at dataforbruget på mobiltelefoner stiger kraftigt i de næste par år," vurderer Stine Green Paulsen.

Helt konkret forventer hun, at trafiktallene vil stige på grund af, at 3 og Telenor siden sommerferien er begyndt at konkurrere med Telia om iPhone-salget.

Webdesignerne står ved en skillevej

Ifølge it-sitet V3 står iPhone og dens lillebror iPod Touch til sammen for cirka en tredjedel alverdens mobiltrafik på internettet, mens iPhonen tegner sig for halvdelen af alle de smarte telefoners webtrafik.

"Vi taler om en tid før og efter iPhonen. Den telefon har med sin udformning haft en ret afgørende betydning for, hvordan mobilbrugere ser internettet i dag," siger chefredaktør Nicolai Porsbo fra Danmarks Radio, hvor han har ansvaret for føromtalte dr.dk, der er Danmarks mest besøgte mediehjemmeside.

Han forklarer, at webdesigerne lurer kraftigt på, hvornår mobiltelefonerne for alvor kaprer trafik på internettet.

"Mobiludviklingen har sat en hel bevægelse i gang hos webdesignere, hvor vi lige nu står mellem to hovedtendenser," fortsætter han.

Det fuldfede bredbånd

Nicolai Porsbo forklarer, at den ene tendens består af øget dataforbrug på hjemmesider på grund af fremkomsten af fuldfede bredbånd, hurtige pc'er og hensyntagen til ældre browsere.

På den anden side arbejder webdesignere med pladsbesparelse og skrabede mobilalternativer til den oprindelige hjemmeside.

"Med mobiltelefonen på internettet er designere begyndt at vende tilbage til "gamle" dyder og principper med at udarbejde let og uafhængigt design," forklarer Nicolai Porsbo.

Han peger dog på, at det største springende punkt i designparadigmet i kølvandet på den mobile revolution vil være, om smart phones virkelig slår igennem hos masserne.

"Det er mobiludviklingen, der afgør hastigheden. Hvis smart phone-trenden viser sig at slå igennem hos hr. og fru Jensen, så vil udviklingen gå ret hurtig. Hvis størstedelen af folk beholder deres halvdumme mobiltelefoner, kan der gå rigtig lang tid, før vi ser en ensidig designudvikling igen," vurderer Nicolai Porsbo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere