Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Mistanke: Danske kommuner snyder med it-udbud

Konkurrencestyrelsen kigger på sager om manglende udbud i kommuner. Op mod 22 kommuners køb af it-systemer fra KMD er i søgelyset.

Konkurrencestyrelsen kigger nu på en sag om manglende udbud i kommuner, der har købt KMDs OPUS økonomi-system.

Der er blevet afholdt flere møder, ligesom op mod 22 kommuner er landet på styrelsens bord.

Det erfarer Computerworld.

Hos Konkurrencestyrelsen er man ikke meget for at kommentere sagen.

"Jeg kan bekræfte, at Konkurrencestyrelsen kigger på sagen. Hvilke eller hvor mange kommuner, sagen drejer sig om, kan jeg ikke bekræfte," lyder det fra kommunikationskonsulent Lisa Sandager fra Konkurrencestyrelsen.

Se her hvilke kommuner, det drejer sig om her.

De pågældende kommuner har i forvejen anvendt et økonomi-system fra KMD og har angiveligt ikke afholdt et udbud, da de anskaffede det nye system fra KMD.

Ikke sendt i udbud

Ekspert i udbudsret Grith Ølykke fra CBS, der om få måneder afslutter sin phd-grad om netop udbud, undrer sig over, at indkøbene ikke har været sendt i udbud.

Hun understreger, at opgaver på en værdi over en halv million kroner for tjenesteydelser skal i udbud og anskaffelser for over cirka 1,5 millioner kroner skal i EU-udbud.

Hun har svært ved at forstå, at alle kommunerne har undladt at lave et udbud.

"Det undrer mig virkelig," siger hun.

Kommune: Kun KMD kunne løfte opgaven
Computerworld har indhentet kommentarer fra en række af kommunerne.

Hos Albertslund Kommune erkender man, at beløbet for købet er over grænseværdien for, hvornår der skal afholdes udbud.

Her er kommunens forklaring

"Men det er ikke en nyanskaffelse. KMD OPUS Økonomi er en opgradering af KMD ØkonomiSystem, som vi brugte i forvejen," siger kultur- og fritidsdirektør Asger Villemoes Nielsen fra Albertslund Kommune.

Han forklarer, at en lang række undersystemer i KMD-porteføljen stadig er de samme og konkluderer, at det kun er motoren, der er udskiftet og lagt over på en SAP-platform.

Han afviser, at andre leverandører kunne have leveret det samme.

"Nej, det havde ikke været muligt, da integration i kontoplan, mellemregnings- og omsættertabeller skal - skal - benytte den sikkerhedsmatrice der er grundlaget for alle de andre KMD-systemer vi bruger," siger Asger Villemoes Nielsen

"Det vil ikke være muligt, med mindre vi skal til at udskifte systemer i en langt større målestok," siger han.

Direktøren understreger, at kommunen tidligere har sendt KMD-lønadministrationen i udbud.

"Så det er ikke, fordi vi er hellige," siger han.

Skanderborg: Vi ville tiltrække medarbejdere
Hos Skanderborg Kommune fremgår det af et tidligere jobopslag, at kommunen søgte en projektleder til at stå i spidsen for "et nyt administrativt styringssystem (ERP-system), baseret på en SAP-platform."

Alligevel har kommunen ikke haft et "nyt" system i udbud.

Men it-chef Jørn Prætorius forklarer nu, at den formulering ikke er helt retvisende.

"Når der skal søges ny medarbejder er man nødt til at slå på et eller andet, der kan fange deres interesse," siger han og kalder det lidt "overdrevent", at kommunen kaldte det et nyt system.

I stedet forklarer han også, at der er tale om en versionsopgradering fra den nuværende platform til en ny platform.

"Der er således ikke tale om et nykøb, men videreførelse af eksisterende aftale," siger Jørn Prætorius.

"Vi mener derfor ikke, at der er tale om et lovpligtigt udbud. Af samme årsag bliver ressourcestyringsdelen og indkøbsmodulet heller ikke implementeret, idet vi ikke anvender disse funktioner i dag," siger han.

Ransagning hos kommunal-direktør

It-chefen understreger, at det altid er en overvejelse om man skal gå i udbud for blandt andet at få en bedre pris eller et bedre system for samme pris som tidligere.

"Det har ikke været vores vurdering, at det skulle ske på nuværende tidspunkt," siger han.

Han forklarer også, at det udbudsprocessen er en større proces for en kommune.

"Når der laves et udbud, hvilket ikke er en simpel opgave for et kommunalt system, er det ikke sikkert, at leverandøerne kan opfylde alle ens krav. Det bliver således en afvejning af, hvem der opfylder det bedst," siger han.

Tønder Kommune og Konkurrencestyrelsen

Tønder Kommune har også anskaffet sig KMDs OPUS-system.

Kommunen har en sag kørende ved Klagenævn for Udbud, hvor Tabulex har klaget over at kommunen ikke afholdte udbud i forbindelse med kommunens valg om at basere dets fremtidige it-platform på en ERP-løsning fra KMD.

Sagen i klagenævnet er endnu ikke afgjort.

Derudover har Konkurrencestyrelsen i en klagesag også fra Tabulex mod KMD aflagt kommunen et visit, hvor papirer hos blandt andet it-chef og kommunaldirektør blev taget med.

KMD fik i samme omgang flere såkaldte kontrolbesøg fra styrelsen.

I denne sag har kommunen været til møde med Konkurrencestyrelsen i september 2009.

I forhold til Tønder Kommunes sag i klagenævnet mener it-chef Bent Johannsen ikke, at kommunen har gjort noget forkert.

"Strategisk har vi besluttet at vælge en ERP-platform. Dette betyder efter vores opfattelse, at KMD lige nu er eneste leverandør på markedet. Vi har derfor vurderet, at vi ikke behøver at gå i udbud," siger han.

Han henviser til et direktiv i EU-reglerne, der siger, at såfremt der kun findes en leverandør, så behøver man ikke gå i udbud.

Under EU-grænse

I Solrød Kommune oplyser økonomichef Allice Jeppesen, at kommunen er en af landets mindste kommuner, hvilket afspejles i den pris, som den har betalt for KMD Opus.

"Vi har samlet betalt 1.390.000 kroner til KMD. Vi har ikke været i udbud, idet anskaffelsesprisen er under EU-grænseværdi for EU-udbud," lyder forklaringen her.

Prisen er udtryk for engangsudgifterne til at gå over på den nye platform, oplyser hun.

"De efterfølgende driftsudgifter er uændrede," siger hun.

I Nyborg Kommune lyder en helt anden forklaring på, at man ikke har været i udbud.

Ifølge kommunen skal baggrunden for anskaffelsen ses i lyset af ny lovgivning i forbindelse med budget- og regnskabsreformen og indførelse af komplicerede regler vedrørende nye overenskomster på lønområdet per 1. april 2008.

Nye forhold som ifølge kommunen ikke understøttes af de gamle KMD-systemer på løn- og økonomiområdet.

"Opus har således ikke været i udbud idet vi har anset det som en nødvendig opgradering af eksisterende systemer for at kunne overholde fremtidig lovgivning, overenskomstregler med videre indenfor løn- og økonomiområdet," siger økonomichef Anders Sørensen fra Nyborg Kommune.

Tilbagemeldingen fra Brøndby Kommune er, at man har bremset købet, der ellers har været oppe og vende i økonomiudvalget, hvor det fremgik at der skulle have været spenderet tre millioner kroner på systemet.

Ekspert: Det holder ikke

Men de forskellige forklaringer for manglende udbud kan Grith Ølykke fra CBS ikke få til at hænge sammen.

"Generelt må man bare sige, at man ikke må forfordele leverandører, og selv under tærskelværdierne for anvendelsen af EU's udbudsregler skal der være objektive, saglige kriterier," siger hun.

Hun synes det er uklart, om KMD er den eneste, der rent teknisk kan levere, da der tilsyneladende er en klager i sagen omkring Tabulex.

"Det er dyrt at afholde et udbud, og at afgive tilbud. Der ville formentlig ikke indløbe en klage, med mindre klager anser det for sandsynligt, at han kunne have deltaget i udbud og haft en chance for at vinde en eller flere kontrakter," siger hun.

Hun hverken kan eller vil vurdere om der er tale om et nyt system eller opdatering af et eksisterende system.

I afgørelsen af det spørgsmål kan dog spille ind, at it-virksomheden SAP nu er inde over i en helt ny platform, forklarer hun.

Ser man på KMDs egen præsentation af den nye løsning, slår selskabet på, at der er tale om "noget helt nyt". Blandt andet med henvisning til samarbejdet med SAP.

Et samarbejde der i øvrigt har været forbi Konkurrencestyrelsen til undersøgelse.

"KMD Opus er baseret på 35 års erfaringer med at udvikle kommunale it-systemer og er alligevel helt nyt," fremgår det af KMDs eget materiale.

Men selv hvis der skulle være tale om opdateringer af et eksisterende system, så skulle det have fremgået af de papirer og kontrakter, der blev indgået fra det oprindelige udbud.

Et udbud, der naturligvis skulle være foregået efter alle de gældende regler.

"I kontrakten fra dengang skulle være eksplicitte afsnit om opdateringer og prissætning," forklarer Grith Ølykke.

KMD: Det er en ny version
Hos KMD forklarer vicedirektør Flemming Pristed, at KMD OPUS økonomi-system er en ny version.

"I juridisk forstand er det en ny version og som standard i vores abonnementsordninger står, at der er mulighed for at modtage nye versioner," siger han.

Men hvordan kan det så være, at andre kommuner med nøjagtigt samme udgangspunkt alligevel vælger at afholde et udbud?

"Det kan jeg ikke svare på. Det er konkrete sager," siger han.

I salgsmaterialet skriver I jo, at der er tale om et nyt system og ikke en opdatering?

"Det er en ny version i juridisk forstand, men i salgsmaterialet vil vi gerne præsentere det flot og på en ordentlig måde," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere