Artikel top billede

Åbne standarder: Politisk flertal hælder mod ODF

Socialdemokratiet er som tungen på vægtskålen klar med sin anbefaling af en åben standard i den offentlige sektor.

Flere steder i it-pressen har det fremme, at der har været uro på de indre linjer i Socialdemokratiet om, hvilken af dokumentstandarderne ODF eller OOXML den socialdemokratiske it-ordfører Yildiz Akdogan vil pege på.

Nu er valget truffet.

Socialdemokratiets it-politiske ordfører Yildiz Akdogan har nemlig efter et gruppemøde, hvor blandt andre partibossen Helle Thorning-Schmidt sad med ved bordet, fået mandat til at pege på ODF i den verserende sag om valget af dokument-standarder i den offentlige sektor.

Hun vil ikke direkte udtale sig om beslutningen, fordi it-ordførerne først senere i dag skal mødes og forhandle den endelige beslutning på plads.

Men Computerworld har spurgt Yildiz Akdogan om forløbet på Socialdemokraternes middagsmøde.

Hvilken eller hvilke standarder peger Socialdemokratiet på?

"Vi bakker op omkring den samlede oppositions valg af dokumentstandard," siger Yildiz Akdogan.

Computerworld erfarer i den sammenhæng, at den samlede opposition samt Dansk Folkeparti i fire uger har arbejdet hemmeligt på at vælge ODF og evaluere OOXML Strict-versionen, når sidstnævnte ser dagens lys.

Betyder det så, at Socialdemokratiet peger på ODF og dermed nedstemmer OOXML på nuværende tidspunkt?

"Det vil jeg ikke afvise," lyder svaret fra Yildiz Akdogan.

Går ind for stærkere konkurrence

Hun vil dog gerne fortælle om baggrunden for sit valg.

"Jeg har brugt lang tid på tekniske og ikke mindst praktiske aspekter i dokumentdiskussionen med oplysninger fra ind- og udland. Jeg kan med glæde konstatere, at jeg har opbakning i (parti-, red.) gruppen," siger Yildiz Akdogan.

Den socialdemokratiske it-ordfører peger også på, at målsætningen med mere konkurrence i det oprindelige B103-udspil vil blive imødekommet med oppostionens valg.

Kan falde i Folketingssalen

Såfremt oppositionen samt Dansk Folkeparti står samlet om at pege på ODF, vil Venstre og Konservative være alene med kravet om indførelse af både ODF og OOXML i den offentlige sektor.

Og hvis ikke videnskabsministeren bukker og bakker op omkring oppositionen og Dansk Folkeparti - og dermed flertallets beslutning - kan en sag af denne karakter ifølge associate professor Johannes Andersen fra Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning ved Aalborg Universitet snildt ende i Folketingssalen.

"Hvis oppositionen finder sagen vigtig nok, vil den gå videre med det ved at rejse spørgsmålet i Folketinget. Derved lægger de op til, at der skal komme et lovforslag," forklarer Johannes Andersen.

"Videnskabsministeren skal derfor vurdere, hvor vigtigt spørgsmålet er. Hvis han synes, det er meget vigtigt, skal han sige, at han ikke vil være med til afgørelsen og derefter indstille til statsministeren, at der udskrives valg. Det er normalt proceduren, når man kommer i mindretal som regering," forklarer Johannes Andersen.

Han peger alternativt på, at sagen kan trækkes i langdrag.

"Man kan også lade spørgsmålet gå i udvalg og begynde at forberede lovforslag om emnet, og på den måde trække det i langdrag. Selv om det allerede har været en lang proces, kan den sagtens blive endnu længere," siger Johannes Andersen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere