Artikel top billede

Ministeren isolerer sig mere og mere i debatten om åbne standarder. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Sander isoleret i spørgsmålet om åbne standarder

Sander udsatte i går standard-beslutningen, og han ligner efterhånden den eneste, der ikke vil have en afgørelse. Både politikere, Microsoft og ODF-fløjen ønsker en beslutning nu.

It-ordførerne på Christiansborg var i går til møde om de to dokumentstandarder, ODF og OOXML, med videnskabsminister Helge Sander (V).

Et flertal bestående af oppositionspartierne sammen med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, havde besluttet sig for, at ODF skulle være danskernes åbne standard.

Men sådan skulle det ikke gå.

Videnskabsministeren trodsede flertallet og sparkede beslutningen til hjørne.

I sin begrundelse for at udsætte afgørelsen peger Videnskabsministeren på, at eksperterne ikke skal overhøres, når både kommunerne og Finansministeriet også ønsker parløbet mellem ODF og OOXML.

Det argument bider dog ikke på oppositionens it-ordfører.

"Det var virkelig skuffende. Jeg må indrømme, at jeg troede, at videnskabsministeren ville være mere lydhør over for vores forslag og argumenter," siger Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Også SF's Hanne Agersnap er svært utilfreds med Helge Sander.

"Lige nu står en masse offentlige forvaltninger over for at få fornyet deres licenser, og så gælder det jo i virkeligheden om at få sendt et signal om fremtidens standarder," siger hun.

Beslutningen om ikke at tage en beslutning lægger igen nyt brænde på det bål, der ellers skulle være slukket i går.

Behov for pragmatisme

I Microsoft-lejren, der stod til at få deres OOXML-format sendt ud i kulden, er stemningen afventende.

"Denne sag har kørt længe, og det er da ærgerligt, at der ikke er truffet en gangbar beslutning," siger Jasper Hedegaard Bojsen, teknologidirektør i Microsoft.

"Vi fornemmer dog på debatten, at der er stemning for en pragmatisk løsning med to standarder" siger han.

"Efter mødet i går kan jeg se, at Socialdemokraternes ordfører i Berlingske Tidende udtaler, at der ikke ledes efter en radikal løsning med kun et format, og det synes jeg er positivt."

"Det er en kompliceret sag med mange detaljer, og det forklarer, at der skal vendes mange emner i debatten. Jeg håber stadig på en pragmatisk løsning, og gerne snart," lyder det fra Jasper Hedegaard Bojsen.

Useriøst af Sander

Sanders begrundelser hænger slet ikke sammen med det, han tidligere har givet udtryk for, lyder det fra formanden af open source-leverandørerne, der er skuffet over den manglende beslutning.

"Det er alarmerende, så tonedøv vores minister er. Det virker meget useriøst," konstaterer Morten Kjærsgaard tørt.

"Det ligner afpresning af Dansk Folkeparti. Han forsøger at male et billede på væggen af, at det bliver meget dyrt at benytte ODF, hvilket jo ikke er korrekt. Jeg håber ikke, at Dansk Folkeparti bliver skræmt af det spin, Sander er i gang med. Det virker som en panikhandling af Helge Sander," dundrer han videre.

Folketingets ordførere understregede ifølge Morten Kjærsgaard tydeligt under forespørgselsdebatten 25. april 2008, at beslutningen ikke kan overlades til Konkurrencestyrelsen, IT og Telestyrelsen eller en tredje instans.

"Det er alene Folketinget, der træffer denne afgørelse," siger Morten Kjærsgaard.

Han mener, at Helge Sander cementerede dette ved at sige, at den uafhængige tredjepart ikke skal træffe en afgørelse til fordel for ODF, OOXML eller begge.

"Det er ikke et område, der egner sig til en sort-hvid-afgørelse. Eksperterne skal udarbejdes en vurdering, som skal danne grundlag for den efterfølgende politiske drøftelse," fortæller Morten Kjærsgaard.

"I gårsdagens argument for at udsætte beslutningen var begrundelsen den stik modsatte. Der skal ske noget nu, fordi der skal fornys licenser i de offentlige forvaltninger. Det kan ikke udsættes," siger Morten Kjærsgaard.

Videnskabsministeren vil snarest besøge Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at diskutere økonomiens betydning for standard-beslutningen.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior DeltaV Engineer

Businessmann A/S

DevOps Consultant

Danske Commodities A/S

Master data specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere