Artikel top billede

Finn Helmer ejer ComX, der leverer tjenester på fibernet. Selskabet har eget net, men ComX udbyder også tjenester i Syd Energis net.

Finn Helmer: Lukkede fibernet er en økonomisk bet

Elselskaberne lukker deres fibernetværk for fremmede udbydere, og det ærgrer ComX-direktør Finn Helmer.

De danske elselskaber har lagt fiber ned for milliarder, og indtil videre går kablerne forbi 640.000 af landets 2,5 millioner husstande.

Elselskaberne har dog endnu svært ved at få økonomien til at hænge sammen, og derfor besluttede 15 energivirksomheder mandag at skabe én fælles udbyder af indhold. På den måde håber de at nedbringe deres omkostninger.

Samtidig besluttede elselskaberne, at det kun er deres eget firma, der skal sælge indhold som tv, internet og telefoni i deres netværk. Fremmede udbydere skal så vidt muligt holdes ude, med mindre der allerede er indgået aftaler med dem.

Beslutningen ærgrer Finn Helmer, der ejer bredbåndsudbyderen ComX. Ifølge ham har det haft stor betydning, at TDC i sin tid blev tvunget til at åbne sit kobbernet for fremmede udbydere.

"Det har i virkeligheden gjort en enorm masse for priser, udbud og kvalitet, at TDC's net blev åbnet," siger Finn Helmer.

Investering ikke forrentet

Personligt er elselskabernes beslutning også ærgerlig for ham, da han gerne ville have ComX til at levere tjenester på elselskabernes netværk. Hans selskab har allerede 25 procent af sine kunder i Syd Energis netværk, som fremover bliver lukket.

"Det er en økonomisk bet for mig, for jeg har jo investeret meget i at supportere Syd Energis net og få den teknologi til at fungere, og det har da været en teknologisk udfordring at få alt det der op at stå."

"Vi har fået det op at stå til UG, så derfor er det da lidt af en bet at blive lukket ude, fordi der er lavet alle de investeringer, der ikke er forrentet endnu," forklarer Finn Helmer.

Han tilføjer samtidig, at han har forståelse for elselskabernes beslutning, fordi en enkelt udbyder af tjenester på fibernettet skaber klarhed for kunderne.

Syd Energi er et af de 15 elselskaber, der tilslutter sig en kommende fiberalliance på privatmarkedet. Finn Helmer er endnu ikke klar over, hvad konsekvenserne bliver for hans firma, der allerede er inde i Syd Energis net.

"Jeg håber selvfølgelig at kunne beholde de kunder, jeg har, indtil kunderne ikke vil have mig mere, og det vil være en god måde at slutte det på," siger Finn Helmer.

Elselskaberne fusionerer de to tjenesteudbydere Smile Content og Profiber for at skabe ét varemærke på deres fibernet.

Til forhandlingsbordet

Den kommende tid kommer til at byde på forhandlinger for Finn Helmer, der er manden bag it-virksomheden Giga, der blev solgt for flere milliarder kroner til den amerikanske chipgigant Intel.

"Jeg skal snakke med gruppen af elselskaber for at se, hvad vi kan finde ud af fremover, og hvordan der kunne blive plads til et samarbejde med ComX," siger han.

Kunne du forestille dig, at ComX kommer til at indgå som en del af en kommende fusion?

"Jeg er åben for alt, så hvad der måtte komme af muligheder, ja, dem er jeg åben over for. Det er klart," fortæller Finn Helmer.

Personligt så han helst, at staten satte sig på fibernettet. Det er ifølge ham en samfundsopgave at sikre fiberadgang til alle, mens firmaer som hans eget i stedet burde konkurrere udelukkende på at levere tjenester til de danske borgere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere