Artikel top billede

"Sker der et lynnedslag, mens man har computeren sluttet til, "bum," så ryger hele lortet," lyder SSD-frygten hos fotograf Henrik Holm Brask.

Fotograf: Jeg stoler ikke på flash-hukommelse

Producenterne af de flash-baserede solid state diske (SSD) slår blandt andet på pålideligheden og robustheden i forhold til almindelige harddiske. Det er bare ikke alle, der tror på løfterne.

Performance, pålidelighed og robusthed er tre af de mest brugte salgs-argumenter, når de kommer til de flash-baserede solid state diske (SSD).

Mens SSD'ene er almindeligt anerkendt for deres performance-styrke i forhold traditionelle harddiske, så er meningerne mere delte, når det kommer til pålidelighed og robusthed.

Som fotograf Henrik Holm Brask siger, så ved man, hvad man får med en gammeldags harddisk.

"Den kan være smidt ned på havets dyb, kørt over af en tank, den kan være smidt i et bål, og hvad ved jeg - og så kan man stadigvæk hente materiale ud af den," lyder det fra den nordjyske fotograf.

I det daglige har han foruden computerens interne harddisk to eksterne harddiske, hvorpå han opbevarer sine billeder i to kopier på hver harddisk.

Stoler ikke på flash-hukommelse

Henrik Holm Brask peger på, at hans skepsis over for SSD blandt andet stammer fra USB-nøglerne, der også er flash-baserede, og som fotografer ifølge ham skal passe på med at bruge, hvis man glemmer at vælge "sikker fjernelse af hardware", når man trækker dem ud af computeren. Der kan ske en kortslutning.

"Jeg tænker, at det er det samme med sådan en solid state disk. Sker der et lynnedslag, mens man har computeren sluttet til, "bum," så ryger hele lortet," lyder frygten hos Henrik Holm Brask.

Han bliver ifølge eget udsagn aldrig overbevist om, at solid state diske er godt nok til backup, men til gengæld mener han, det er oplagt at bruge SSD eller de nye SD-kort i en kombination med en harddisk.

"Så man kan udnytte hurtigheden og så lave backup på harddisken," siger Henrik Holm Brask.

Kan man stole på SSD?

Henrik Holm Brask er ikke den eneste, der er tilbageholdende over for at stole blindt på SSD-hukommelse.

I hvert fald er flere Computerworld-læsere i debatten til artiklen "Vi siger nej til solid state diske" inde på, at der er en vis usikkerhed forbundet med SSD, når det kommer til ydeevnen på sigt og muligheden for at genskabe data på en ødelagt disk.

Så selvom mange finder flash-hukommelsen teknologisk tiltalende, har leverandørerne endnu et stykke salgsarbejde, der skal klares.

"Jeg savner stadig at se nogle af de nye SSD køre i nogle år i praksis i forhold til de teoretiske tider. Det er en af grundene til, at jeg venter," skriver en debattør.

"…med en relativt ny teknologi er det da kun rimeligt, at man tager en afventende holdning. Specielt til den noget højere pris," lyder det fra en anden.

Og en tredje skriver:

"Det, jeg hører mest som argument, er nu frygten for "hvad nu hvis". Navnlig hos de, der engang har prøvet at crashe en disk uden at have valid backup, og hvor man så modsat SSD kunne få et it-firma til at genskabe (helt eller delvist) de mistede data."

Analytiker: SSD er fremtiden

Uanset hvad, så er solid state diskene på vej frem, lyder det fra analytikerne. Flash-hukommelse er blandt andet på Gartners liste over de 10 vigtigste teknologier i 2010.

Claus Egge, tidligere leder af de europæiske storage-analytikere hos konkurrenten IDC og nu selvstændig storage-analytiker, vurderer da også, at solid state diskene står over for et snarligt gennembrud.

"På sigt begynder priskurverne at ramme hinanden, så selvom SSD ikke udgør en stor del af markedet i øjeblikket, bliver det mere og mere. Når man taler om grøn it, så er det også strøm-mæssigt billigere at bruge solid state diske," forklarer han.

Han tror generelt ikke, at det er frygten for manglende holdbarhed, der afholder folk fra at anvende SSD-hukommelse.

"Den brugerprofil, som man har på almindelige harddiske kan man sagtens overleve med på SSD, og så forestiller man sig jo ikke, at de her SSD'er skal leve i 10-20 år, så det betyder ikke så meget."

"Det er helt klart, at det er prisen, der driver det her værk. Hvis man forestillede sig, at solid state diskene lige pludselig blev billigere end de magnetiske, ville det revolutionere markedet, siger Claus Egge, der dog ikke tror, at prisen vil styrtdykke lige foreløbig.

Til gengæld er kombinationen af SSD og HDD allerede begyndt at vinde indpas, forklarer han.

"Hvis en it-afdeling har nogle høj-aktive filer, som de gerne vil give en bedre performance, er det attraktivt."

Claus Egge vurderer, at SSD for alvor vil stige i popularitet inden for de næste to-tre år, fordi prisen til den tid vil være faldet tilstrækkeligt.

"Når der ikke er volumen i omsætningen, tager leverandørerne høje priser, og når så det bliver populært, falder priserne," siger den danske storage-analytiker, der driver eget firma fra England.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere