Artikel top billede

IBM indblandet i klausul-sag med TDC-chef

Med en kontant klausul i ansættelses-kontrakten, ville IBM forbyde nordisk chef Jens Munch-Hansen at ansætte IBM-folk, når han skiftede job. Han sidder i dag i toppen i TDC.

Får du nyt job, må du ikke ansætte IBM-folk.

Sådan lød den klare klausul i den nordiske IBM-chef Jens Munch-Hansens kontrakt med IBM, der 5. februar 2009 skiftede til TDC, hvor han i dag sidder i direktionen.

Jens Munch-Hansen stod dermed med en jobklausul, der betød, at han som en af de øverste chefer i TDC ikke måtte ansætte folk fra IBM, der herhjemme er en regulær magtfaktor på it-jobmarkedet med 5.000 ansatte - og dermed svær at komme uden om i rekrutterings-øjemed.

Klausulen fremgik af et tillæg til Jens Munch-Hansens kontrakt med IBM, som Computerworld er i besiddelse af.

Du kan læse klausulens ordlyd her.

Envidere fremgik det, at klausulen - der er underskrevet af IBM Danmarks administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen - ville gælde i to år efter Jens Munch-Hansens exit fra IBM - som altså fandt sted 5. februar 2009.

IBM: Den er ophævet
I dag lyder meldingen fra IBM imidlertid, at klausulen ikke gælder længere.

"Den er ophævet," siger pressemedarbejder Carsten Grønning fra IBM kortfattet til Computerworld om klausulen.

Han vil dog ikke fortælle, hvornår det er sket, ligesom han afviser at fortælle, hvorfor IBM er gået med til at ophæve klausulen, hvilket betyder, at Jens Munch-Hansen uden videre kan ansætte IBM-folk i TDC.

IBM begrunder sin mørklægning af sagen med, at der er tale om en 'personsag,' samt at spørgsmålet om klausulen indgår i den retssag om jobklausuler, som den tidligere IBM-medarbejder, Claus Bobjerg Juul, har anlagt.

Det skete som følge af en kartelaftale mellem IBM og A.P Møller-Mærsk, der betød, at rederiselskabets 110.000 ansatte i 25 lande uden deres vidende ikke kunne blive ansat hos IBM og omvendt. Du kan læse mere om den omfattende sag her.

Claus Juul tabte i 2008 sagen i Østre Landsret og har nu sammen med it-forbundet Prosa anket til Højesteret, hvor sagen nu behandles.

IBM: Ikke hos andre danske topchefer

Hos it-giganten IBM forsikrer man medarbejderne om, at der ikke eksisterer lignende aftaler hos danske IBM-topchefer.

Er der andre IBM-topchefer, der har denne her type klausuler?
"Nej," siger pressemedarbejder Carsten Grønning fra IBM.

Overhovedet ikke nogen?
"Nej, nu taler vi i Danmark, ikke?"

Vil det så sige, at der er IBM-topchefer i udlandet, der har denne her type klausuler - altså hvor danske IBM-medarbejdere kan blive fanget i en klausul?
"Jeg kan jo ikke vide, hvordan IBM i hele verden ser ud. Og derfor er det ikke for mig at komme med en kommentar om det."

Vil I undersøge vilkårene for danske IBM-medarbejdere, så de ikke risikerer at blive afskåret fra job i udlandet?
"Det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. I første omgang afventer vi retssagen og så ser vi, hvad der kommer ud af det."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Munch-Hansen.

Se Jens Munch-Hansens klausul her

Noncompetition Agreement.

This Noncompetition Agreeement is an amendment to the employment agreement entered into between you and IBM Danmark A/S....

You further agree that, for the two (2) year period following the termination of your employment by either you or by IBM for any reason, you will not directly or indirectly within the "Restricted Area", hire, solicit or make an offer to any employee of the Company to be employed or perform services outside of the Company.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere