Artikel top billede

Politiet intensiverede tele-aflytningerne under COP15

Teleselskaber modtog flere anmodninger fra politiet om aflytninger end sædvanligt i forbindelse med klimatopmødet. Flere miljøorganisationer aflyttet.

Det nyligt overståede klimatopmøde i København fik antallet af telefonovervågninger til at stige mærkbart.

Politiet har nemlig forud for og under topmødet intensiveret antallet af forespørgsler om aflytning af telefoner til et højere niveau end normalt, erfarer Computerworld gennem oplysninger fra en række af landets største teleselskaber.

Før jul kom det frem, at politiet har aflyttet tele- og sms-trafik i flere sager inden arrestationen af klimaaktivister under COP15-topmødet i København.

Blandt de mest prominente tilfangetagne var den 33-årige tyske talsmand Tadzio Müller fra organisationen Climate Justice Action.

Ligeledes har politiet benyttet aflytning af telefoni og sms-trafik i forbindelse med den spektakulære galla-aktion, som miljøorganisationen Greenpeace gennemførte ved dronningens gallamiddag under COP15.

Har haft travlt

Computerworld har været i kontakt med landets største teleselskaber for at høre, hvor mange tele-logninger, politiet har anmodet om i forbindelser med klimatopmødet.

"Vi har haft travlt," svarer Telenors pressechef Peter Glüsing på spørgsmålet.

Han vil i lighed med sine kolleger fra de andre store teleselskaber ikke ud med detaljer omkring antallet af henvendelser fra politiet, som med en dommerkendelse i hånden har ret til at få udleveret teleselskabernes logningsdata.

Tidligere har Computerworld afsløret, at nogle betjente ser stort på dommerkendelserne og i stedet fisker efter logningsdata i ren opklarings-iver.

Om denne fremgangsmåde også er brugt i forbindelse med klimatopmødet, vil teleselskaberne ikke tale om "af hensyn til samarbejdet med politiet".

Flere beskikkede advokater

Udover Telenor kan et andet stort dansk teleselskab berette, at politiet i forbindelse med topmødet har intensiveret antallet af sine forespørgsler om aflytning af telefoner til et højere niveau end normalt.

Hos foreningen af beneficerede advokater i København vurderer formand Sysette Vinding Kruse, at oplysningerne fra teleselskaberne om en stigning i antallet af aflytninger forud for og under COP15, rimer meget godt på hendes fornemmelse af de beskikkede forsvareres arbejdsbyrde før og under topmødet.

"Mit bud er, at det lyder sandsynligt," siger hun.

Domstolene benytter netop beskikkede advokater i sager om aflytninger, og her er advokaternes rolle at være garant for at retssikkerheden overholdes. Men advokaterne må ikke røbe noget fra lukkede retsmøder.

"Vi må ikke kommunikere med den person, som skal aflyttes, det siger sig selv. Vi skal blot være garanter for, at betingelserne er opfyldt. Vi er en slags "gidsler for retssikkerheden," siger Sysette Vinding Kruse om hvervet.

Hun forklarer, at hun derfor ikke kan vide, om antallet af aflytninger aktuelt er steget. Men hendes bud er, at der er tale om flere aflytninger.

"Jeg kan da føle mig overbevist om, at når der kommer så mange mennesker, så har der da været en stigning, det kan man jo næsten regne ud, når man hører, at en af aktivisternes telefon og sms er blevet aflyttet," siger Sysette Vinding Kruse om antallet af aflytninger.

Aflytningspukkel

Hos Københavns politi fortæller Johnny Lundberg, vicepolitiinspektør og chef for it- og teleafdelingen hos Københavns Politi, at han hverken kan be- eller afkræfte at politiet har været flittigere med aflytninger op til og under COP15.

Han mener, at der er tale om en kulmination på mange sager netop nu, som muligvis kan give anledning til flere aflytninger end normalt.

Han fortæller, at politiet ikke giver oplysninger om aflytninger, bortset fra de tal som fremgår af årstabellen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere