Artikel top billede

Grønne it-løsninger til diskussion. Fra venstre er det Dell's klimastrateg, Mark Newton, Dell's EMEA-chef, Victor C. Smith, Daniscos CIO, Niels Molzen og med ryggen til, René Munk-Nissen, it-direktør i DSB. Foto: Mikael Rieck

Vi har høstet klima-frugterne i datacentret - hvad nu?

Klima-it: Virksomhederne har efterhånden høstet alle klima-frugterne i de virtualiserede datacentre. Se her, hvad der venter.


Klimaforandring, CO2-fodaftryk og grøn it er emner, der de seneste få år er rykket længere og længere op på dagsordenen i it-verden.

Det, der begyndte som almindelig sund fornuft, nemlig at indrette virksomhedens it-løsninger, så de bruger mindre strøm og dermed færre penge, er i dag afløst af erkendelsen af, at samme it kan være selve løsningen på problemet med klimaforandringer.

Først kom omkalfatringen af datacentrene.

Der blev virtualiseret, fysiske servere blev skrottet i tusindtal, og it-virksomhederne udviklede løsninger til mere effektiv køling, der samtidig sparer på strømmen.

De frugter er nu høstet i stor stil.

Næste trin i udviklingen er at føre energibesparelserne helt ud til brugerne i skikkelse af tynde klienter, og til selve forretningen, der i fremtiden ikke skal bruge penge og energi på at udvikle og vedligeholde sin egen it-infrastruktur, men i stedet forlade sig på, at afviklingen af applikationer og service foregår som web-baserede løsninger i skyen.

Som mål i sig selv

Sådan ser verden ud, når man spørger et par CIO'er fra to af Danmarks helt store virksomheder, René Munk-Nissen fra DSB og Niels Molzen fra Danisco, der er en af verdens største producenter af ingredienser.

Computerworld satte de to it-chefer stævne under COP15-topmødet i it-virksomheden Dell's danske hovedkvarter, der ligger lige ved siden af Bella Center.

Topmødet samlede som bekendt statsledere fra hele verden, men opbuddet af topledere fra verdens største virksomheder var også overvældende, og Dell havde sendt sine to øverste klima-chefer, Mark Newton, Dell's globale klimaansvarlige og Dell's EMEA-chef, Victor C. Smith, til København.

"Den store forandring er, at energibesparelse er blevet et mål i sig selv. Det er i dag et punkt, vi måler på. Tidligere var det mere eller mindre op til mig selv, om vi skulle spare på strømmen eller ej," siger Daniscos Niels Molzen.
Danisco har udarbejdet grønne rapporter de seneste fire-fem år.

"Vi har klare mål, de står hele tiden længere fremme på dagsordenen, og de bliver hele tiden strammere," siger han.

Niels Molzen erkender, at man ikke kan bilde nogen ind, at miljøhensynet sker ud fra ren altruisme.

"Det er selvfølgelig også et spørgsmål om forretning. Men det er samtidig en måde at overleve på. I dag er miljøhensyn og energibesparelse en global tendens. Vi har netop bygget i Kina, og vi har ikke oplevet så stramme miljøkrav tidligere. Vi var nødt til at udvikle nye løsninger, for at kunne imødekomme kravene. Det havde vi ikke set for ti år siden i Kina," siger han.

It-virksomheder vågnet op

For 10 år siden fyldte grøn it og energibesparelse intet i it-branchen eller i virksomhedernes it-afdelinger. Driftssikkerhed, oppetid og performance var de eneste parametre for succes.

I dag gælder de stadig, men skal kombineres med bæredygtighed for at kunne kaldes en succes.

"For fem år siden, var energieffektivitet i produkterne en gratis følge af et godt design. Det var ikke noget, virksomhederne for alvor fokuserede på. Man tænkte på effektiviteten først og fremmest. Klimabevidstheden er en relativ ny tendens," mener Dell's Mark Newton.

Han fortæller, at miljømærkeordningen Energy Star i USA for få år siden alene handlede om, hvornår computerne gik i dvale, og at kravene var meget beskedne.

"Alle havde Energy Star-mærket. Da man opgraderede kravene, røg 85 procent af produkterne ud af mærkningsordningen. Så vågnede it-virksomhederne op. Det var blandt andet med til at starte den nye, grønne bevidsthed," siger Mark Newton.

Stor efterspørgsel

I dag efterspørger de fleste it-kunder specifikt løsninger og produkter, der tager hensyn til klima og miljø, og som samtidig kan spare virksomheden penge.

"I Europa har driveren ubetinget været prisen på energi. Det er dyrere her end i USA. Derfor har alle kunnet se det fornuftige i at spare på energien for at spare penge. Vi tror på, at klimaforandringerne er en realitet, og at it er løsningen," siger Dell's Victor C. Smith.

Derfor opererer it-producenten ud fra en holistisk tilgang til miljøspørgsmålet og klimastrategien.

"Vi har som stor virksomhed et ansvar for, hvordan vores aktiviteter påvirker det omgivende samfund. Hvad består vores produkter af og hvordan bliver de produceret? Hvordan bruger kunderne vores produkter, og hvordan får vi dem afskaffet igen på forsvarlig vis?"

"Vi har et ansvar for at påvirke udviklingen i en bæredygtig retning. Og det sker i høj grad gennem vores kunder," siger Victor C. Smith, som også er Dell's repræsentant i det internationale Green Grid-samarbejde.

DSB og elbilerne

Det er kunder som DSB og Danisco, der har været igennem den samme omlægning af it-arkitekturen, som mange andre både store og små virksomheder, nemlig virtualiseringen af datacentret.

"Energiforbruget vil sænke sig, der er ingen vej uden om. Hos DSB kigger vi nu på, hvordan vi nedbringer energiforbruget per passager i togene, og skal vi til det formål øge energiforbruget i datacentrene, så skal vi da gøre det."

"Forbruget i datacentre er ikke så vigtigt i den sammenhæng. Elektroniske billetter og et samarbejde med Better Place om elektriske biler er også på dagsordenen," siger DSB's René Munk Nissen.

Der skal handles nu, og ikke om 20 år, mener Daniscos Niels Molzen:

"Energiforbruget i vores datacentre er nedbragt, nu skal vi se på pc'erne. Vi udvikler applikationer, der bruger mindre strøm, og rejser meget mindre, når vi bruger videomøder. Vi optimerer på vores supply chain, fylder lastbilerne helt op, og med varer, der ikke nødvendigvis kommer fra de fjerneste steder på jorden."

"Vi laver grønne regnskaber. Vi har systemer, der overvåger vores CO2-udledning og vandforbrug. Vi får, skridt for skridt, lige så meget styr på, hvordan vi belaster miljøet, som på, hvor mange penge vi tjener," siger han.

Kommer de tynde klienter?

Næste skridt i organisationen er at indføre tynde klienter til brugerne. Det sker ikke nødvendigvis uden sværdslag, selvom de er relativt lette at indføre.

"Teknisk set er det en overkommelig opgave at indføre tynde klienter, men det er samtidig et følsomt område. Man skal have de menneskelige følelser med i ligningen, og folk er ikke nødvendigvis glade for, at man tager deres laptop fra dem."

"Brugerne skal bringes til at forstå, at virksomheden ikke tager deres pc'er fra dem for at irritere dem, men for at nedbringe energiforbruget og gøre dem mere effektive," siger Rene Munk-Nissen.
Det er en barriere, der kan overvindes, vurderer Mark Newton.

"Vi så i sin tid det samme med serverkonsolidering. Alle ville beholde deres server, også selvom de kun benyttede 10 procent af dens kapacitet. Det er en kulturbarriere, og den vil vi også se med de tynde klienter," siger han.

Måske vil den teknologiske udvikling slette behovet for at indføre tynde klienter, vurderer Niels Molzen.

"Vi ser de traditionelle pc'er, blive mere energivenlige. Måske bliver forskellen mellem en tynd klient og en traditionel pc, meget mindre med hensyn til strømforbrug. Så kommer vi muligvis til at bruge tynde pc'er. Lige nu kigger vi på de tynde klienter, men det er ikke den letteste sag i verden at implementere," siger Niels Molzen.

Og hvad med skyen?

Men der er en måske endnu vigtigere hurdle der skal klares, og det er skyen.

Hvis bæredygtighed handler om dematerialisering, så skal it-løsninger leveres uden at belaste miljøet. Så hvorfor ikke centralisere det hele med en hybrid-løsning af cloud og tynde klienter?, spørger Mark Newton.

"Folk vil have deres data helt tæt på, og det vækker skepsis, når man pludselig skal have sine forretningskritiske data andre steder end på sin egen, sikrede server. Det bliver en betydelig barriere at gennembryde."

"Men jeg tror, det vil ske. For fem år siden var mange også skeptiske over for at bruge data fra deres kreditkort på internettet, men se hvad der sker i dag. I dag køber folk meget dyre ting på nettet," siger Dell-chefen.

Argumenterne for cloud computing virker stærkest på de små og mellemstore virksomheder, mener Victor C. Smith.

"Jeg tror, opfattelsen af skyen vil ændre sig. Man vil tænke: Det er muligt at lave det hele selv, men det koster. Hvorfor have den fuldfede infrastruktur, hvis virksomheden ikke er særlig stor?"

"Hvorfor købe ekspertise til mailserver, når du kan købe det for måske seks dollars per bruger? Den mulighed er især interessant for små og mellemstore virksomheder. Og du skal let kunne skalere op, når behovet opstår. Vi er der ikke endnu, men det kommer," siger Victor C. Smith.

Han kollega klapper hesten lidt hårdere.

"Der er stadig sikkerhedsspørgsmålet. Cloud er ægte konsolidering, men der er sikkerhedsproblemet, der skal løses, og her er stadig et stykke vej," siger Mark Newton.

Jovist, svarer Victor C. Smith, men it-folk over en bred kam, har i dag erkendt, at de ikke nødvendigvis har brug for en fysisk server.

"Servicetanken er født, skridtet er taget, og det er et stort skridt. Det er næsten tilbage til de gamle mainframe-dage," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere