Artikel top billede

Skat dropper digital kontrol af spiritushandel i EU

Skats udbud af et it-system til 30 millioner kroner til kontrol af blandt andet spiritushandel og energi i EU er udskudt på grund af for ringe tilbud fra it-leverandørerne.

På grund af ukonditionsmæssige tilbud har Skat set sig nødsaget til at annullere sit oprindelige EMCS-udbud.

EMCS står for Excise Movement and Control System, og er et EU-baseret it-system, som de europæiske skatteforvaltninger skal bruge til at holde styr på de virksomheder, der handler med vin, øl, spiritus, tobak og energiprodukter som eksempelvis olie og gas på tværs af landegrænserne i EU.

Danmark er på lige fod med andre EU-medlemsstater forpligtet til at kunne håndtere EMCS, men da et hemmeligholdt antal danske og udenlandske it-selskaber ikke kunne opfylde udbudsbetingelserne, er udviklingsudbuddet til en værdi mellem 22 og 30 millioner kroner røget i vasken i første omgang.

"Deadline for implementeringen af EMCS vil blive overholdt, så det er ikke sådan, at EU giver Danmark bøder," forklarer contract manager Nina Uhland Kristensen fra Skat, som samtidig understreger, at udbuddet nu er overgået med forhandling efter udbudsdirektivets regler.

Går langsomt med implementering

Det betyder groft sagt, at leverandørerne bliver gjort bekendte med fejl og mangler i tilbuddene, så der derefter kan findes en leverandør og forhandles en kontrakt på plads.

For at få stablet systemet og en kontrakt på benene henvender Skat sig nu direkte til alle danske og udenlandske tilbudsgivere, som altså ikke engang nåede med i en prækvalifikation for at forhandle om de kontraktlige vilkår.

"Alle tilbudsgivere vil forsat blive stillet lige. I forhandlingen vil vi sikre, at de oprindelige udbudsbetingelser ikke ændres væsentlig, og at tilbudsgiverne bliver oplyst om, hvor deres tilbud ikke er konditionsmæssigt. På den baggrund forventer vi, at den endelige leverandør kan findes," siger Nina Uhland Kristensen.

Hun oplyser, at EMCS-projektet generelt går lidt trægt i EU, som selv har udskudt projektet flere gange.

Deadline for det oprindelige udbud udløb 27. oktober sidste år, men alligevel er Nina Uhland Kristensen optimist med hensyn til at få halet en dansk EMCS-aftale i hus inden for relativ kort tid.

"Vi forventer at have fundet en afklaring i første kvartal i år, hvilket man også kan læse af EMCS's hjemmeside," fortæller hun.

Planen er ifølge EMCS's hjemmeside, at systemet skal gå i drift trinvist og være fuldt implementeret i 2011, hvorefter det bliver obligatorisk for både Skat og virksomheder at bruge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere