Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-forbund rasende over IBM-klausul

Danske fagforbund raser over en IBM-klausul hos dansk topchef. Den type klausul kan jo ramme andre mennesker, men ikke chefen selv, lyder kritikken.

En række danske it-fagforbund er voldsomt utilfredse med den klausul, som den daværende nordiske IBM-chef, Jens Munch-Hansen, havde i sin kontrakt.

Den forbød ham at ansætte IBM-folk i kommende job.

Selv om klausulen ifølge IBM i dag er blevet ophævet, er fagforbundene fortsat oppe i det røde felt.

Hos fagforeningen Business Danmark mener man slet ikke, at der er tale om en konkurrenceklausul, men derimod en jobklausul.

Det glade vanvid

Fagforeningen mener altså, at det er tale om en aftale mellem en virksomhed og en ansat om at begrænse andre medarbejderes jobmuligheder i en anden virksomhed.

Landsformand i Business Danmark, Jens Neustrup Simonsen, forklarer, at jobklausulerne involverer en uvidende tredjepart - i dette tilfælde mange tidligere kolleger og ansatte - der får begrænset deres jobmuligheder.

"Det er jo vanvid, at virksomheder og topledere omkostningsfrit kan lave aftaler, som ikke rammer dem selv, men har stor betydning for en andre menneskers karrieremuligheder," siger han

"Tættere kommer vi ikke genindførelsen af stavnsbåndet," siger Jens Neustrup Simonsen.

Jo højere på strå man er, desto flere vil blive begrænset af jobklausulerne, mener han.

"Hvis bare de 100 største topchefer i Danmark har en sådan jobklausul, begrænser det i yderste konsekvens hundredetusindvis af danskeres mulighed for et frit jobskifte," siger landsformanden.

Han understreger, at virksomheder med den nye lov mod hemmelige jobklausuler havde frem til 1. juli 2009 til at ophæve jobklausuler eller orientere medarbejderne om klausulernes eksistens.

"5.000 brud på ansættelsesbevislov"

Hos Prosa er faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen også stærkt utilfreds med klausulen - selvom den nu er opsagt.

"Det er en meget alvorlig klausul for de mange ansatte i IBM," siger hun.

Hun mener, at den er et brud på ansættelsesbevisloven for de knap 5.000 ansatte i IBM, såfremt de ikke kendte til klausulens eksistens.

Det selvom klausulen eventuelt aldrig skulle været trådt i kraft.

"Det er et væsentligt vilkår for ansættelsen, at sådanne klausuler kan udløses og lige pludselig afskære en fra at søge job andre steder," siger hun.

Ifølge ansættelsesbevisloven skal alle væsentlige vilkår for ansættelsen fremgå af ansættelseskontrakten.

Prosa håber, at den verserende Højesteretssag mod IBM i sagen om Claus Juul, der angiveligt var underlagt en jobklausul, vil hindre denne type klausuler fremover via store bøder til IBM.

Hanne Lykke Jespersen oplyser, at den pågældende klausul indgår i retssagens materiale.

"Klausulen blev fremlagt den 9. oktober 2009 under retssagen og var omtalt i nutid i det tilhørende processkrift, og der blev ikke nævnt noget om, at den var ophævet."

"Så jeg er stærkt tvivlende over for, at klausulen skulle være opsagt før 9. oktober 2009. Spørgsmålet er, om danske IBM-ansatte i en længere periode har været hindret i at søge jobs hos TDC, da Jens Munch-Hansen skiftede job tilbage i februar 2009," siger hun.

Læs også: IBM indblandet i klausul-sag med TDC-chef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere