Artikel top billede

Foto: Torben Klint

It-firma mistænkes for overfakturering af Skat

It-leverandøren Venzo skulle angiveligt have overfaktureret Skat med flere millioner kroner.

Læs også: Chefkonsulent i Skat rodet ind i sag om mystiske it-sponsorater

I aften sender TV 2 programmet Operation X: Med Skat Til Torskegilde.

Her kommer det blandt andet frem, at en chefkonsulent hos Skat, Leif Schandorph, har spurgt en af Skats it-leverandører, Venzo, om, hvorvidt selskabet vil sponsorere en håndboldklub.

Det pudsige ved den henvendelse er, at Leif Schandorph selv er dybt involveret i Høj Håndbold, som siden har fået Venzo tilføjet til listen over sponsorer.

Læs også: Skat-chef: Dobbeltrolle i it-sponsorat er uheldig

Udover sammenfaldet med sponsoratet af Høj håndbold og Skats it-leverancer, har Operation X fået fat på et internt timeregnskab fra Venzo, med et noget besynderligt indhold.

Af timeregnskabet fremgår det, at Venzos direktør, Dennis Nielsen, har registreret 190 timers arbejde for Skat på en enkelt dag. Resten af måneden arbejder han cirka 10 timer om dagen. Timer, der alle skal betales af Skat.

Men ifølge timeregnskabet er det ikke kun direktøren, der har været på voldsomt overarbejde. Således kan firmaets medarbejde arbejde både 34 og 58 timer i døgnet.

Skat betaler for håndbold-hjemmeside

Ud af de mange timer i regnskabet er der desuden flere poster, der handler om Høj håndbold.

Ifølge Operation X, fremgår det af regnskabet, at Venzo har registreret 62 timers arbejde med Høj håndboldklubs hjemmeside. Timer, der ifølge regnskabet, alle er blevet faktureret til Skat.

I programmet står en tidligere medejer af Venzo, Lasse Balsvad, frem med udskrifter af interne emails, der giver anledning til at tro, at der ikke ligger reelle hensigter til grund for det opblæste timeregnskab.

Blandt andet står der i en mail, at "Vi har nået at fakturere en måned lige over budget. Det skyldes blandt andet, at Dennis "arbejdede" rigtigt mange timer i denne måned." Videre står der, at "Det selvfølgelig ikke er sådan det skal gøres fremover, da Dennis har været ude og bearbejde Leif."

"For mig virker det lidt som om, at der eksisterer en eller anden aftale med Skat om, hvordan timerne skal faktureres," siger Lasse Balsvad til Operation X.

14,2 timer om dagen - inklusive lørdag og søndag

I en anden mail med et referat fra et ejergruppemøde, fremgår det, at Dennis Nielsen på én måned, har faktureret 440 timer til Skat. Det svarer til 14,2 timer om dagen - inklusiv lørdag og søndag.

Derudover fremgår det af en mail fra maj, at Skat har indvilliget i at aftage alle Venzos timer resten af året.

Dennis Nielsens kommentar til oplysningerne om timeregnskabet er yderst kortfattet. Men han antyder, at der kan have været tale om en fastprisaftale.

"Vi har garanteret haft nogle fastpriser, hvor vi har været nødt til at gøre os fortjent til nogle ting. Og mange gange hvis vi har haft fastpriser, så har vi jo produceret langt mere, end vi har brugt," lyder forklaringen fra Dennis Nielsen.

Mistanke om overfakturering

Udover de timer, der i forvejen fremgår af det mistænkelige timeregnskab, har Venzo i den periode, som regnskabet dækker, overfaktureret Skat med i alt fem millioner kroner - svarende til 19 procent af det samlede budget.

Det er konklusionen efter en revisor har gennemgået de fakturaer, som Skat har modtaget fra Venzo, og sammeholdt det med timeregnskab, som Operation X er i besiddelse af.

Ifølge de kontrakter som Skat har indgået med Venzo, fremgår det, at afregning foregår efter antal brugte timer. Misforholdet kan altså ikke forklares med en fastprisaftale.

Igen benægter Dennis Nielsen, at Venzo har overfaktureret Skat.

"Jeg har ikke faktureret over. Det har jeg dokumenteret med vores egne interne systemer. Ifølge det, jeg er i besiddelse af, har jeg ikke overfaktureret nogen," siger Dennis Nielsen til Operation X.

Skat: "Det er ok med os"
Hos Skat benægter it-direktør Preben Bialas, at Skat har kendskab til den påståede overfakturering.

Han fortæller, at Skat har fået et revisionsfirma til at se på sagen, på baggrund at et timeregnskab som Venzo efterfølgende selv har sendt til skat.

Til det er konklusionen, at det timeregnskab Operation X er i besiddelse af ikke er komplet.

Om Venzo har manipuleret med timeregnskaberne eller ej, lader i øvrigt ikke til at bekymre Preben Bialas synderligt.

"Det er vores oplevelse, at vi har fået den vare, vi har bestilt inden for den tidsramme, vi har estimeret. Om de inden for den ramme lige præcis rammer loftet, det betyder ikke så meget for Skat. Hvis de siger, at de har brugt et vist antal timer på en opgave, så er det ok med os," siger Preben Bialas.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere